U HDZ-u je crta između pobjednika i pokojnika uvijek bila vrlo tanka i sada to vlastitoj koži osjeća i Penava, koji se u izmijenjenim okolnostima jednostavno nije snašao


Kad je, zahvaljujući borbi protiv ćirilice u Vukovaru, HDZ-ovac Ivan Penava 2013. iskoračio na nacionalnu scenu, bilo je odmah jasno da je riječ o čovjeku nevelikog političkog kapaciteta.

Ali, s obzirom da su u njegovoj stranci željeli profitirati od protivljenja zakonskom  uvođenju ćirilice u službenu uporabu u gradu na Dunavu, odabrali su 2014. upravo Penavu da bude gradonačelnički kandidat na prijevremenim izborima u Vukovaru.

Zamalo je pobijedio već u prvom krugu i ohrabren tom činjenicom došao je na 16. Sabor HDZ-a. »Vukovar vraćamo HDZ-u, Vukovar vraćamo tamo gdje pripada«, rekao je tada euforični Penava.

Dobio je ovacije u dvorani »Vatroslav Lisinski«. Tjedan dana kasnije postao je gradonačelnik i mandat potvrdio prošle godine. Penava nije samo dobro prosperirao dok je Tomislav Karamarko vodio HDZ, Andrej Plenković ga je na posljednjim parlamentarnim izborima stavio na visoko peto mjesto stranačke liste.

Ovih dana, međutim, Penava doživljava da ga čelnici HDZ-a sami prikazuju kao nedoraslog političara podložnog manipulacijama. Razlog je njegova ideja da se 13. listopada u Vukovaru održi prosvjed s kojeg će se pojedinim državnim institucijama, poput ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova, poslati ultimatum da moraju puno više učiniti u procesuiranju ratnih zločina.

Siroti Penava ne shvaća da HDZ danas, za razliku od 2013., nastupa kao zaštitnik Ustava, zakona i institucija, pa ustraje na svom skupu. I sigurno se čudi zašto mu od Plenkovića, Gordana Jandrokovića i ostalih kolega ne stižu pohvale za sjajnu inicijativu, umjesto što tvrde da je on igračka u rukama protuhadezeovskih, čitaj antidržavnih, političkih opcija. U HDZ-u je crta između pobjednika i pokojnika uvijek bila vrlo tanka i sada to vlastitoj koži osjeća i Penava, koji se u izmijenjenim okolnostima jednostavno nije snašao.

Nema on izoštrene političke reflekse poput, primjerice, Jandrokovića. HDZ je stranka utemeljena na premisi da su njezini članovi jedini pravi Hrvati i katolici. Članska iskaznica HDZ-a predstavlja ujedno certifikat kojim se dokazuje hrvatstvo.

Svi predsjednici HDZ-a, od Franje Tuđmana nadalje, političke protivnike su diskvalificirali kao slabe Hrvate i katolike, ljude kojima nije stalo ni do Hrvatske ni do Crkve ni do Domovinskog rata. Badave su SDP-ovcima, recimo, Predragu Matiću bile stotine dana braniteljskog staža i brojni uništeni srpski tenkovi.

Za HDZ je Matić ostao jugoslaven i udbaš jer mu je članska iskaznica – pogrešna. No, u pokušaju raskrinkavanja mračnih snaga koje su Penavi navodno isprale mozak, Jandroković je jučer kazao da »postoje neki tipovi koji cijelo vrijeme dovode u pitanje jesmo li mi dovoljno Hrvati i katolici«.

Takav fantastičan zaokret ograničeni Penava nije u stanju izvesti i zato mu u 44. godini zasluženo prijeti kraj političke karijere u HDZ-u. Što, uostalom, reći o HDZ-ovcu koji ne zna da je SDSS naizmjenično saveznik i neprijatelj njegove stranke, pa inzistira samo na ovom potonjem.

 

novilist