occupySB2Nakon što je izabran stari / novi gradonačelnik, počela je saga s formiranjem Gradskog vijeća. Opet se javljaju navijači iz svih tabora, kvazi-neovisni politički analitičari tjeraju vodu na svoj mlin, „brižni“ govore o blokadi grada, o tome kako neće doći do gotovo zajamčenog napretka, kako će se nerasuta imovina i nepotrošeni novac usmrdjeti u sefovima od stajanja. Drugi bulazne o sinergijskom razvoju grada i čude se kako to neće Duspara s HDZ-om, ili Duspara s SDP-om (a Duspara viče kako je spreman na dogovor). Ide se čak do toga da se Duspari spočitava gubitak koalicijskog kapaciteta, a koalicijski potentnim SDP-u i HDZ-u valjda netko priječi da formiraju vijeće? Kako nisam i nikada ne bih sudjelovao u demokratskoj farsi zvanoj lokalni gradski izbori, kako nemam nikakvih osobnih interesa, držim kako sam dovoljno objektivan za arbitriranje i lamentiranje o tome tko bi trebao ponijeti gradsku vlast (nije da me netko o tome išta pita).

Kada bi u svojoj politici imali i trunku integriteta, SDP i HDZ bi odmah predali gradonačelniku Duspari svu vlast i iskazali mu potporu u vođenju grada, ali i korektno nadzirali kako to u praksi čini. Dva su bitna razloga zašto bi to trebali učiniti.

Prvo, programi triju „stranaka“ kao da su rađeni na šapirografu. I HDZ i SPD i „pravaši“ su mantrali o četiri-pet jednih te istih, ofucanih „projekata“ koji nam eto imaju donijeti instant procvat i napredak. Naravno, radi se o notornim: luka Brod, Sveučilište, poduzetničke zone s energanama i spalionicama te turizam i Tvrđava. Kako je naivni narod izborom upravo ovih stranaka odlučio, kako su to doista „pravi“ projekti koji nam baš sada nasušno trebaju, onda su praktično ogromnom većinom „prošli“ upravo ovi projekti. Dakle, sve tri stranke su pobijedile jer su upravo njihovi programi dobili ogromnu potporu. Istovremeno, ponovnim izborom Duspare za gradonačelnika, građani su rekli kako žele da realizacijom tih projekata upravlja upravo Duspara. Ako doista žele dobro građanima, demonstrirati sinergijski učinak političke mudrosti, prestati biti beznadni idioti, onda trebaju progutati ego i predati Duspari vlast kako bi se što prije počeli ostvarivati ti genijalni zajednički (dakle i njihovi) projekti!

Drugo, igra se velika „vodena“ igra. Igra u kojoj su predviđena samo dva igrača: Velika državna institucija i lokalni izvođač. I najvećim ignorantima jasno je tko gore upravlja, a tko dolje izvodi lokalne radove pa lako može zaključiti kako je treći u toj basnoslovnoj igri (milijarde su u pitanju) – suvišan. Dakle, nategnuti, iscrpljeni gradski proračun toliko je sićušan da ovim igračima nije zanimljiv, međutim, izuzetno ih iritira treće smetalo koje se uplelo u ovu igru. I to uplelo s dirigentskom palicom, odnosno penkalom s kojim će se morati potpisati neki GUP-ovi, dozvole i odredbe, koje će omogućiti da se „glavni posao“ neometano odvija. Dusparin reizbor od gotovine je napravio veresiju. Ne radi se samo o neophodnoj „tišini“ nego i o eventualnom postotku koji za ove dvije strane predstavlja čisti gubitak ili nepredviđene troškove. Tragikomično je to što većina vijećnika SDP-a i HDZ-a ne zna za ovaj scenarij, nego su ideološki, na osobnoj razini i na druge načine nahuškani na Dusparu. Dakle, ovim dvjema stranama jednostavno ne odgovara Duspara na vlasti te su u svakom trenu spremni za ponovljene izbore (šta košta da košta) ne bi li se riješili neželjenog trećeg. Jasno je da će Duspara na svim izborima uzeti dosta glasova, ali bi bilo idealno da nema većinu u Vijeću i da ne bude gradonačelnik. Kako bi pokazali svu promašenost ove konstrukcije, vijećnici velikih stranaka imaju istog trena dati Duspari vlast (nadajmo se kako to neće značiti da se fantastična trojka  usuglasila oko postotka)!

PS. Ovo ne treba shvatiti kao hvalospjev Duspari. Nisam ga ja izabrao – sami ste si ga birali. Posebno oprezni moraju biti oni koji nekada i opravdano Dusparu napadaju radi „kasabizacije“ Broda, kako ne bi svojom nepromišljenošću ugrozili i uklonili posljednju branu pred velikim igračima. S druge strane, treba ga stalno nadzirati kako se i on ne bi „uključio“ u spomenutu igru.

from sb underground