Makar cijela Hrvatska još tamo od 2010. godine zna da je brodski zrak najzagađeniji zrak u Lijepoj Našoj, stvarno je tragično da se svake godine pojave nekoliko članaka, videa, reportaža u kojima naši ‘uzorni’ novinari žele pokazati (a sada već je to i sumnjivo, po nečijem nalogu), kako je Zagreb najzagađeniji grad u Hrvatskoj.

Tako se to dogodilo već početkom ove godine kada se u Jutarnjem listu osvanuo ‘basoslovni’ naslov: ”Alarm u metropoli: Zagreb je danas bio grad s najlošijom kvalitetom zraka u Europi” (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/alarm-u-metropoli-zagreb-je-danas-bio-grad-s-najlosijom-kvalitetom-zraka-u-europi-15043064).

Nedugo za ovim ‘informacijama’, valjda četiri dana poslije je na ‘Dobro jutru Hrvatska!’ odvijala reportaža s naslovom: “I ove zime loša kvaliteta zraka u Zagrebu”  - što stoji i u naslovu videa dužeg od 6 minuta i može se pogledati na stranicama HRT-a (https://www.hrt.hr/). Voditelji Doris Pinčić i Davor Meštrović su iscrpno razgovarali s Jadrankom Škevin Sović, načelnicom DHMZ-a o onečišćenom zagrebačkom zraku!

Ne bih posebno analizirao oba medijska izvadka jer ću kasnije govoriti opširnije o brodskom zraku, samo ću prenijeti jedan kratak komentar sa ‘fejsa’: “SRAMOTA!” Zaista, pitam se, dokle se sežu ljudske slabosti?

Vidjelo se da je ‘vrag odnio šalu’, a i brodski mediji su se polako počeli buditi, pa poslije skoro jedne cijele sušne godine, kada je jedino SBPeriskop uredno pratio stanje situacije, pojavili su se napisi o brodskim zabrinjavajućem stanju zraka i na webu (Slavonija.in, SBOnline), novinama (Večernji list) i na televiziji (SBtv).

Tako su se brodski eko-aktivisti prošlog utorka pojavili na SBtv-u u emisiji Klopka, gdje je obrađen jedan od možda najizraženiji i po trajanju možda najduži brodski problem: onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu, s naslovom: KLOPKA - CRVENI ALARM ZA ZRAK U SLAVONSKOM BRODU (https://www.youtube.com/watch?list=PL5IprVGsEOLYytzYJ7KVndDBhU04UUclO&v=8yXtw0YUkOY&feature).

Za realizaciju ove emisije članovi Eko-Integrala mnogo su vremena utrošili. Ali nije nam žao! Vjerujemo da su Brođani nakon te dobro odrađene emisije dobili povoljniju i ispravnu sliku o stanju brodskog zraka, ali i o aktivnostima vezane za borbu oko čistog zraka. Još jednom i ovim putem zahvaljujemo Uredništvu i Uredniku SBtv-a na veliko razumijevanje oko realizaciji emisije... No svakako nam je žao da nismo pridobili i odgovorne da i oni sudjeluju u ovoj Klopci. Ali to je dugačka priča… Možda sljedeći put(?)!

Pod voditeljstvom urednika Ivana Čalića u Klopci su sudjelovali Ivan Jakobović, brodski izumitelj i inovator, Anto Nikolaš tajnik i Peter Tot-Đerđ predsjednik Udruge Eko-Integral.

U emisiji su iznesene puno utemeljenih i pametnih stvari, ponovljene su davno prihvaćene činjenice u vezi sa brodskim onečišćenim zrakom i pokrenuta i upućena su veliki broj pitanja politici i svim odgovornim.

Odmah je na početku prezentirano da je stanje zraka u Slavonskom Brodu ništa nije bolje nego prethodnih godina, što više ono je ponekad i alarmantno kao napr, za vrijeme Božića (o čemu smo već i pisali) i da sve ovo već predugo traje, negdje od kraja studenog, a nitko, ama baš nitko ništa ne poduzima!

Iznimno je spomenuto u Klopci da je još početkom siječnja u Eko-Integralu zaprimljen dopis iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odgovor, u kojem je javljeno da je Ministarstvo “putem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”. Odgovora, poslije skoro mjesec dana, još nema!

Saznali smo o uzročnicima zagađenja brodskog zraka i da njih možemo svrstati u tri kategorije. Prvu grupaciju čine naši, lokalni zagađivači, a neki od njih su i spomenuti: asfaltna baza - PZC, ljevaonice unutar ograde ĐĐ, pa SJI. Drugu grupaciju čine zagađivači koji svojim djelovanjem izazivaju daljinsko zagađenje, kao što su napr. termoelektrane oko Tuzle, Ugljevik, Stanari, ali možda i neki u daljnjim državama. Na kraju tu je Rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda koja zbog svoje lokacije ima poseban status; ona je i lokalni, ali međudržavni zagađivač. Što više ona je i dominantni zagađivač brodskog zraka jer  do 40% onečišćenja brodskog zraka otpada na Rafineriju!

Čuli smo o ciljevima Eko-Integrala: o integralnom pristupu rješavanja onečišćenja u našem Gradu i Županiji. Tako i o rješavanju onečišćenja ne samo zraka, nego i vode, tla, otpada, buke, elektromagnetskog zračenja… Vezano za ovo zadnje EMG onečišćenje istaknuta je problematika oko integracije mobilnih mreža pete generacije (5G), a i pitanja utjecaja tog zračenja na ljudsko zdravlje.

Svakako je u diskusiji nazočnih pojavila se ta stara teza rješavanja onečišćenja: ‘metimo pred svojom kućom’ i ukazano je i na brigu i nebrigu lokalne i regionalne uprave oko vođenja registra onečišćenja. Po Zakonu o zaštiti okoliša (NN, br. 80/2013, 78/2015) - čl. 151. stavak 3. - Pravilnika o registru onečišćavanja okoliša i Pravilnika o katastru emisija u okoliš (KEO, NN 36/96): “Nadležna gradska služba vodi očevidnik - Katastar emisija u zrak o vrsti i količini emisija onečišćujućih tvari u zrak na području Grada koji je sastavni dio Katastra emisija u okoliš (KEO).”.

Kako smo informirani postoje registri onečišćivača na regionalnom, pa valjda i na lokalnom nivou, ali sve je to na bazi zastarele metodologije i tehnologije. Izgleda to je više formalizam, pravdanje da IMAMO nešto, nego realna stvar! Dok pravi katastar zagađivača, makar postoji aplikacija (to unazad 5 godina), ona još za Slavonski Brod ne funkcionira. Što više, u Eko-Integralu smo tražili zajednički katastar zagađivača za dva ‘susjedna’ grada (SB i BB), no od toga još uvijek ništa! Zašto? Čija je to krivica?

Više puta smo čuli od sudionika konstataciju da politiku nije zainteresirana za rješavanje problema oko  kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Jasno, zašto je napr. više od 25 mjeseci nije sastajalo Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, a međudržavna radna grupa na razini države Bosne i Hercegovine i Hrvatske više od četiri godine. No to se ne odnosi samo na sadašnje Ministarstvo, nego na sva dosadašnja Ministarstva zaštite okoliša u posljednjih 12 godina! Kako drugačije tumačiti da je ekološka dozvola već dva puta: 2011. i 2016. godine bez velikih problema i bez prigovora sa strane Hrvatske dodijeljene Rafineriji nafte Brod.

Ako je riječ o ekološkoj dozvoli Rafineriji nafte Brod, treba istaći, a istaknuto je u Klopci da Hrvatska samo 10 mjeseci ima na raspolaganje kako bi se zauzela u smislu ‘protokoliziranja’ komunikacije s Rafinerjom jer 6. prosinca ove godine(!) čeka nova dodjela spomenute dozvole, (opet) sa strane Republike Srpske!

Na kraju samo se neka ponovi, još uvijek se ništa ne zna, je li radi ili ne radi i što se radi u Rafineriji Brod?

Zrak u Slavonskom Brodu i dalje je alarmantno i kontinuirano onečišćen. Govorilo se u Klopci o neobičnim zagađenjima oko prekoračenja koncentracija sumporovodika te povišene koncentracije sumpor-dioksida u Slavonskom Brodu u prosincu prošle godine Tada je koncentracija sumporovodika samo u 4 – 5 dana prekoračila je satnu graničnu vrijednost (7 µg/m3) čak 30 puta, od dopuštenih 24 puta tijekom kalendarske godine, čime je Slavonski Brod ponovno završio u II. kategoriji kvalitete zraka (onečišćen zrak) obzirom na sumporovodik.

Ipak, stanje u Slavonskom Brodu zbog visokih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10 svaki dan je gori i gori! Brodske mjerne postaje često su na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM! Često su samo same (na prvom i drugom mjestu) na vrhu liste, dok je cijela Hrvatska u ZELENOM! No koga za to briga!

Evo datumi samo iz siječnja kada su više sati, a često i cijeli dan brodske mjerne postaje bile na vrhu top liste onečišćenja RH:

02.,03.,04.,05.,07.,09.,10.,12.,13.,14., 15.,16.,18.,19.,20.,21.,22.,23.,24.,26.,28.,29.,30. i 31. siječnja!

Posebno su bili kritični dani: 02.,04.,07.,14.,21.,22.,23.,24. i 31. siječnja (vidi prilog: 04.i 22.01.)!

Vidi se da je istinita izjava iz naslova: sada znamo da smo mi svi u Slavonskom Brodu u klopci!