/SBPeriskop

Eksperti optužili Ukrajinu za falcificiranje dokaza o padu aviona MH17

Svijet, Međunarodni odnosi
Objavio: Web
Eksperti optužili Ukrajinu za falcificiranje dokaza o padu aviona MH17

Visoki istražitelj za digitalnu tehnologiju malezijske firme OG IT "Forenzic services" Akaš Rozen u novom dokumentarnom filmu holandskog režisera Maksa van der Verfa o okolnostima katastrofe tvrdi da je Služba bezbjednosti Ukrajine promijenila snimak razgovora predstavljenih kao dokaz u slučaju nesreće MH17 iznad Donbasa.

Činjenice izmjene snimka potvrdio je u filmu i njemački stručnjak Norman Riter.

Dokumentarni film Maksa van der Verfa, koji traje 28 minuta i koji se bavi nezavisnom istragom o padu aviona, objavljen je na Youtubeu sredinom jula. U filmu su prikazana svjedočenja malezijskog premijera Mahatira Muhameda i pukovnika Muhameda Sakrija, koji je rukovodio grupom istražitelja Vlade Malezije, kao i rezultati ispitivanja navodnih snimaka pregovora koje je predstavila SBU, koje je izvela malezijska firma OG IT "Forenzic services". Direktor i koproducent filma je Jana Jerlašova.
"Ovo je prepravljeno. Nivo šuma se razlikuje od ovog zvučnog zapisa. Vidite ovaj audio-zapis, nivo šumova u tom dijelu se razlikuje. Ovdje niže, a ovdje više", rekao je Rozen. "Da, to je spajanje zvuka... A ovdje se može vidjeti toliko isječenih segmenata. To je jasno, može se vidjeti - nedostaje audio", dodao je analitičar.

Njemački analitičar Norman Riter potvrdio je riječi stručnjaka, napominjući da su telefonski snimci bili krivotvoreni pomoću devet zasebnih manipulacija.

"Pronašao sam ukupno devet manipulacija. Ovdje ima mnogo promjena. I zaista sumnjam u autentičnost tih snimaka", istakao je Riter.

U filmu se navodi da je načelnik Nacionalne kriminalističke službe Holandije Vilbert Paulisen na pres-konferenciji 18. juna izjavio da je izvor snimaka Služba bezbjednosti Ukrajine.

Verf i Jerlašova sastali su se i sa nekoliko svjedoka iz Donjecke Narodne Republike.

Jedan od svjedoka je naveo da se raketna oprema, koja je, prema tvrdnjama Zajedničke istražne grupe, isporučena preko ukrajinsko-ruske granice 17. jula, nalazila u Torezu (70 kilometara istočno od Donjecka) najmanje dan ili dva prije avionske nesreće. On nije potvrdio da se radi o protivvazdušnom sistemu "Buk".

Reditelj je nekoliko puta molio drugog svjedoka da navede tačan pravac iz kojeg je raketa letjela na dan nesreće. Žena (svjedok) koja je živjela na manje od dva kilometra od mjesta pada aviona rekla je da je raketa letjela iz pravca sela Stepanovka, koje je bilo pod kontrolom ukrajinske vojske, prenosi "Sputnjik".

Tragedija aviona na letu MH17

Putnički avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posade koji su se nalazili u avionu nije preživio.

Zajednička istražna grupa (čine je predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine), koja pod rukovodstvom Glavnog tužilaštva Holandije i bez učešća Rusije vodi istragu o okolnostima pada, ranije je saopštila da je "boing" oboren iz raketnog sistema "Buk", koji pripada 53. raketnoj brigadi Oružanih snaga Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je "Buk" dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.Komentar: Dodatak iz Pravda: FBI pokušavao da ukrade crne kutije iz oborenog zrakoplova
Holandski režiser je u svoj film uključio i iskaze malezijskog premijera Mohamada Mahatira i rukovodioca grupe islednika vlade u kuala Lumpuru pukovnika Mohamada Sakrija koji je i direktor Nacionalnog saveta bezbednosti.

Verfov film sadrži i nekoliko pravih senzacija.

Jedna od njih je da su agenti američkog FBI pokušali da ukradu crne kutije oborenog aviona.

Druga: da su NATO i SAD spremali vojni upad na istok Ukrajine!

U filmu se naglašava da Malezija i njeni predstavnici u istražnoj komisiji u Hagu sumnjaju u korektnost istrage i njenih zaključaka i navode da su mnogi `dokazi` bili ukradeni ili falsifikovani u Službi državne bezbednosti Ukrajine.

Malezijski funkcioneri su Verfu otkrili da je Vašington planirao da prve nedelje posle tragedije na Donbas pošalje 9.000 vojnika NATO. Uz obrazloženje da je to neophodno da bi se zaštitilo "mesto pada Boinga".

Do toga nije došlo zbog oštrog protivljenja Nemačke, ali je Australija ipak poslala u Evropu za to predviđenih 200 elitnih komandosa koji su prvo stigli u Holandiju, a iz nje bili prebačeni u Kijev.

Film otkriva i da su malezijski islednici 22. jula 2014-te izveli tajnu operaciju kojom su onemogućili Ukrajinu da se domogne crnih kutija.

To je ohrabrilo Nemačku i dovelo do toga da intervencija NATO bude definitivno otkazana 27. jula.

Mahatir je `u kameru` rekao da su SAD, Holandija i Australija pokušale da onemoguće uključivanje Malezijaca u istražnu grupu, a da su njenim predstavnicima potom stalno ubacivali klipove u točkove.

Nadžib Razak, koji je u vreme tragedije bio na čelu vlade Malezije, ispričao je Verfu da je Baraku Obami - samo nekoliko sati nakon tragedije - rekao da ne veruje da iza svega stoji Rusija.

Razak i Sakri su ispričali i da su predstavnici Malezije morali da brane crne kutije kojih su naročito pokušavali da se domognu agenti FBI.

Pogledajte i: Let MH17, Sirija i Ukrajina: U laži su kratke noge (2015.)
Komentari

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik