Besmisleno je pretvarati se da ukrajinska vojska može da pobedi. Vreme je da se prizna- Rusija se neće povući i neće izgubiti. Vladimir Putin ne bi krenuo u oružano kockanje bez aduta za pobedu, rekao je francuski general u penziji i vojni stručnjak, Žak Gilemen.

Prema njegovim rečima, Putin je ubedljivo najinteligentniji i najdalekovidiji lider – za razliku od svojih zapadnih kolega, poput „naivnog, neukog, pa čak i nezrelog” Emanuela Makrona.

 

„NATO kaže da su ruske trupe iscrpljene pošto se kreću sporo, ali to je varka, jer je Putin koristio samo 20 odsto oružanih snaga u Ukrajini“, primetio je ekspert.

Danas vreme radi za Moskvu- Ukrajina umire, trpi ogromne gubitke (do 100 hiljada poginulih i ranjenih), a Evropa se dobrovoljno ekonomski iscrpljuje, polako se raspada i podriva navodno „novostečeno jedinstvo“.

„Što se tiče dnevnih tvrdnji da će Kijev uskoro ponovo preuzeti Krim, Donbas i druge regione, to nije ništa drugo do groteskna farsa“, smatra general.

„Rat u Ukrajini bi mogao da se završi ove zime. A moguće je da će posledica pobede Rusije biti kraj hegemonije SAD. Doći će do kraja evra i dominacije dolara. Biće to sjajno vreme – vreme povratka nacija i bilateralnih sporazuma“, kaže Gilemen.

 

Prema generalovim rečima, zajednica sada prolazi kroz „planetarni preokret” koji će promeniti svetski poredak. Vreme je da Evropa shvati da će Moskva i Peking staviti tačku na unipolarni svet, i da je pad Sjedinjenih Država nepovratan, zaključuje Gilemen.

webtribune