Gledam djecu kako uživaju i raduju se lektiri koju će ponijeti na more da im ne bude dosadno. Paljetak, Lovrak, Iveljić, Gianni Rodari, Nazor imena su svima poznata i aktualna kao i nekada. Nešto je čak i ostalo u glavi kroz sve ove godine a djeca k'o djeca : spopadaju i dosađuju – „ napiši nešto i za nas, a ne samo te gluposti za odrasle koje mi ne razumijemo ? “ uljudno pitaju. Bih rado, ali ne mogu im objasniti da na SBPeriskopu nikoga ne zanimaju Čarobnjak iz oza, Grički top, Petar Pan, razni vodenjaci, vještice i jeleni, a pogotovo ne miševi i mačke i još k tomu „naglavačke“. Na „SBPeriskopu“ pišu Stribor, Darija, Veljko, a to nije igra i ne prolaze pričice za laku noć stoga ću se vratiti u djetinjstvo i složiti jednu ozbiljnu lektiru po istinitom događaju koji se desio upravo ovih dana.

Naziv djela : „Mrtvog vuka janjci se ne boje“Drazan_Kozak

Pisac: Prof.dr.sc. Dražen Kozak – predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Slavonski Brod

Glavni likovi: Angelo Denis Delhusa I – ravnatelj Studentskog centra u SB, Angelo Denis Delhusa II – pristupnik za izbor i imenovanje ravnatelja Studentskog centra u SB; Zdenka Barišić mag.iur. glavna tajnica Sveučilišta JJS u Osijeku – predsjednica Vijeća, Anđelka Kodžoman – voditeljica financijske službe SC-a u SB, Domagoj Opačak – delhusapredstavnik studenata sa Strojarskog fakulteta u SB-u, Dražen Kozak – predsjednik UV-a Studentskog centra u SB-u, „No name“ lik iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sa pravom glasa.

Ovčice: Petar Bašić, dipl. povjesničar; Mario Brajković, dipl.oec; Andrija Ilakovac, dipl.oec; Mijo Koropatnicki,dipl. pravnik; Slobodanka Kreso, dipl. oec; Nenad Obrovac, dipl.oec; Ivan Sverić, dipl. pravnik.

Mjesto radnje: Dvorana za sastanke Studentskog centra u Slavonskom Brodu ( za one koji žele znati malo više : neposredna blizina Kauflanda )

Petar BašićVrijeme radnje: Kraj lipnja – početak srpnja daleke 2014. godine. Ono kad su Švabe nakantale Brazilce 7:1 ( „znaju Nemci šta je fudbal“).

Kratak sadržaj: Glavni lik Angelo Denis Delhusa II odlučio je smijeniti Angela Denisa Delhusu I sa pozicije ravnatelja SC u Slavonskom Brodu, odnosno, ovom prvom je izlazio mandat pa da bi igrokaz bio kompletan angažirani su ostali glavni likovi koji su „činili fintu“ da predstavljaju nekakvo Vijeće. Čak su fino i učtivo razgovarali te ponudili ovčice sa flaširanom pitkom vodom i pozorno ih slušali. Među ovčicama sam se našao iz puke znatiželje. Iako su me odgovarali i govorili da se manem „ćorava posla“ te da je lobi iz restorana Lotos izrazito jak u spomenutoj instituciji neki vrag mi nije dao mira te odlučih sastaviti Poslovni plan kako je traženo u natječajnoj dokumentaciji i pristupiti ovčicama po prvi, a nadam se i posljednji puta. Kolega Petar Bašić ima mnogo bolje živce, a i program te mu nije teško ispadati ovan samo da bi dokazao glavnim likovima što su sve mogli i trebali učiniti u proteklom mandatu, a nisu stigli jer su morali danonoćno potpisivati virmane i prodavati studentima „pomes-frites“ u spomenutom restoranu. Dva puta im je „Bašo“ rušio natječaj prije četiri godine i tijesno gubio sa 3:2 u konačnom razglasavanju. Kroz 4 godine vidno je nazadovao kao i sve ostale ovčice pa ga sada isti glavni lik tuče sa 5:0 iako ima skoro 60 godina. Kada je pobjeđivao sa 3:2 gospodin Delhusa imao je Plan rada koji se zrcalio u slijedećoj rečenici : „Ja ću učiniti isto što bi učinio i gospodin koji je govorio prije mene ( svjedoci kažu da je govorio upravo Petar Bašić ). Nije učinio ništa od toga pa je za ovu priliku smislio novotariju : Uopće nema Program rada, a vjerojatno mu ni ne treba jer opet neće učiniti ništa, osim što će se primakniti mirovini sa više nego solidnim prosjekom plaće. ( „I najpišljiviji lični dohodak mora da se zaradi. Krvavim radom.“ )
Delhusa u ovoj priči nije mnogo ni kriv. Žao mi je mladog profesora Kozaka i studenata kojima on predaje. Što će ih naučiti kad ne zna ni osnovne računske operacije. Delhusinu plaću mogao je smanjiti za trećinu, a zatim podijeliti na dvije polovice koje bi dao „Baši“ i meni npr. te za manje novce dobiti dva stručnjaka, i dva programa pa i tendenciju da se nešto konačno napravi u SC. Baš me zanima bi li tako izdašno plaćao sposobnog Ravnatelja, kao što je Angelo Denis da je to njegovo privatno sveučilište.

Najviše mi se svidjelo: U ovoj priči najviše mi se svidjelo kad se pričalo o nekakvoj kanti za smeće te otpatcima koji se u njoj nalaze. Ne znam da li je ušla u zapisnik, ali više je oduzela vremena hrđava kanta nego studenstki kreveti, prehrana studenata te sam studentski servis jer predstavnik studenata izjavljuje da je gotovo nemoguće u Brodu naći studenta koji bi radio za 3.000 kuna u medicinskom centru npr.Izgleda da mi živimo u izrazito dobrom i potentnom okruženju kada su takve stvari moguće, a ovčice nemaju pojma o tome.Druga stvar koja mi se jako svidjela je kada je Petar Bašić ( đava ga nosi ) upitao gospodina Delhusu ( aktualni ravnatelj SC ) : „Koliki je proračun Studentskog centra u 2014. godini ( ono kad su arijevci Özil, Khedira i Boateng nakantali Brazil sa 7:1 ) ?“ Angelo Denis, jadan, nije znao odgovor i bilo mi ga je pomalo žao. A Bašo zagrizao kao lav pa isto pitanje uputi i samom predsjedniku UV – gospodinu Kozak Dražan. Ovaj je možda i znao, ali se bojao odgovoriti da ne bi ponizio ravnatelja, jer će mu ipak ovaj šefovati naredne 4 godine, dok ga ponovo ne izaberu, pa je odgovorio pomalo drsko : „Niste Vi ovdje da postavljate pitanja, gospodine Bašiću.“

Komentar: Kozak je u pravu. Ovce ne mogu govoriti.One su tu da budu na broju te da ih se povremeno striže, muze i j.... u zdrav mozak.

Pouka: Uživajte draga djeco u bajkama i pričama za laku noć dokle god možete jer kad jednom uđete u svijet odraslih, upravnih vijeća, nemoralnih vijećnika, ovaca, lavova i tigrova koji mogu sve samo ne mogu odgovoriti na najjednostavnija pitanja tada će vam tek postati jasno tko je bio Veli Jože.