Provaljeni dokumenti razotkrivaju što se krije iza američkih neistina o situaciji u Ukrajini: Ova curenja informacija i istraživački izvještaji nisu prvi, niti će biti posljednji, koji bacaju svjetlo kroz veo propagande koja dopušta da ratovi na drugom dijelu svijeta unište živote mladih ljudi, kako bi oligarsi u Rusiji, Ukrajini i Sjedinjenim Državama stekli bogatstvo i moć.

Prva reakcija američkih korporativnih medija na curenje tajnih dokumenata o ratu u Ukrajini bila je omalovažiti vijest, proglasiti kako se “tu nema što vidjeti” i pisati o tome kao o depolitiziranoj kriminalističkoj priči o 21-godišnjem pilotu Američkih zračnih snaga koji je objavio tajne dokumente kako bi impresionirao svoje prijatelje. Predsjednik Biden je odbacio curenje tih podataka obznanivši da ne otkrivaju ništa što bi imalo “velike posljedice”.

Seymour Hersh: Ukrajinska ministarstva doslovno se međusobno natječu u prodaji oružja privatnim trgovcima oružjem u Poljskoj, Češkoj i diljem svijeta, što plaćaju američki porezni obveznici

Međutim, ovi dokumenti razotkrivaju da se za Ukrajinu rat razvija gore nego što nam govore naši politički čelnici, no ni Rusiji ne ide dobro, tako da nijedna strana vjerojatno neće izaći iz pat-pozicije ove godine, a to će dovesti do “dugotrajnog rata nakon 2023.” kako kaže jedan od dokumenata.

Objava ovih procjena trebala bi dovesti do ponovnih zahtjeva našoj vladi da obavijesti javnost o tome što se realno nada postići produljenjem krvoprolića i zašto nastavlja odbijati nastavak obećavajućih mirovnih pregovora koje je blokirala u travnju 2022.

Smatramo da je blokiranje tih pregovora bila užasna pogreška u kojoj je Bidenova administracija kapitulirala pred ratnohuškačkim, diskreditiranim premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Johnsonom, i da trenutna američka politika učvršćuje tu pogrešku po cijenu novih desetaka tisuća ukrajinskih života i uništenja još većeg dijela njihove zemlje.

U većini ratova zaraćene strane snažno cenzuriraju izvještavanje o civilnim žrtvama za koje su odgovorne, dok se profesionalne vojske općenito drže temeljne odgovornosti točnog izvještavanja o vlastitim vojnim žrtvama. Ali u žestokoj propagandi koja okružuje rat u Ukrajini, sve strane su brojke o vojnim gubicima tretirale s pravom da njima manipuliraju, sustavno preuveličavajući neprijateljske gubitke i umanjujući svoje.

Javno dostupne američke procjene podupiru ideju da je poginulo mnogo više Rusa nego Ukrajinaca, svjesno iskrivljujući percepciju javnosti kako bi poduprla ideju da Ukrajina nekako može dobiti rat, sve dok nastavljamo slati još više oružja.

Dokumenti koji su “procurili” iznose interne američke vojne obavještajne procjene gubitaka na obje strane. Ali različiti dokumenti i različite kopije dokumenata koji kruže internetom pokazuju proturječne brojke, tako da propagandni rat bjesni unatoč tom curenju. Najdetaljnija procjena stope osipanja trupa eksplicitno kaže da američka vojna obavještajna služba ima “nisko povjerenje” u stope koje sami navode. To se djelomično pripisuje “potencijalnoj pristranosti” ukrajinskih informacija te se napominje da procjene žrtava “fluktuiraju ovisno o izvoru”.

Dakle, unatoč negiranju od strane Pentagona, dokument koji pokazuje veći broj mrtvih na ukrajinskoj strani mogao bi biti točan, budući da je posvuda objavljeno da je Rusija ispalila nekoliko puta više topničkih granata od Ukrajine u krvavom iscrpljujućem ratu u kojemu se pokazuje da je topništvo glavni instrument smrti. Sve u svemu, neki od dokumenata procjenjuju da se ukupan broj mrtvih na obje strane približava brojci od 100.000, a ukupni gubici, ubijenih i ranjenih, do 350.000.

Prema Hershevom izvještaju, CIA procjenjuje da su ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Zelenskog, pronevjerili 400 milijuna dolara koji su Sjedinjene Države poslale Ukrajini kako bi kupili dizelsko gorivo u svrhu ratovanja

Drugi dokument otkriva da, nakon što je potrošila zalihe koje su poslale zemlje NATO-a, Ukrajini ponestaje raketa za sustave S-300 i BUK koji čine 89 posto njezine protuzračne obrane. Do svibnja ili lipnja Ukrajina će stoga po prvi put biti u neobranjivom položaju i izložena punoj snazi ruskih zračnih snaga, koje su do sada bile ograničene uglavnom na raketne napade dugog dometa i napade dronovima.

Nedavne isporuke oružja sa Zapada javnosti su opravdavane predviđanjima da će Ukrajina uskoro moći pokrenuti nove protuofenzive kako bi povratila teritorij od Rusije. Dvanaest brigada, ili do 60 tisuća vojnika, okupljeno je za obuku na novoisporučenim zapadnim tenkovima za ovu “proljetnu ofenzivu”, s tri brigade u Ukrajini i još devet u Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. No, dokument koji je procurio krajem veljače otkriva da je devet brigada koje se opremaju i obučavaju u inozemstvu imalo manje od polovice svoje opreme i, u prosjeku, bilo je samo 15  posto obučenih. U međuvremenu, Ukrajina se suočila s teškim izborom – ili poslati pojačanje u Bahmut ili se potpuno povući iz grada, te je odlučila žrtvovati dio svojih snaga za “proljetnu ofenzivu” kako bi spriječila neizbježni pad Bahmuta.

Još otkako su SAD i NATO počeli obučavati ukrajinske snage za borbu u Donbasu 2015. i dok su ih nakon ruske invazije obučavali u drugim zemljama, NATO je osigurao šestomjesečne tečajeve obuke kako bi ukrajinske snage uskladio s osnovnim NATO standardima. Na temelju toga, čini se da mnoge jedinice koje se okupljaju za “proljetnu ofenzivu” neće biti potpuno obučene i opremljene prije srpnja ili kolovoza.

No, drugi dokument kaže da će ofenziva započeti oko 30. travnja, što znači da bi mnoge trupe mogle biti bačene u borbu, prema standardima NATO-a nepotpuno obučene, iako se moraju boriti s ozbiljnim nedostatkom streljiva i potpuno novim razmjerom ruskih zračnih napada. Užasno krvave borbe koje su već desetkovale ukrajinske snage zasigurno će biti još brutalnije.

Dokumenti koji su procurili zaključuju da će “trajni ukrajinski nedostaci u obuci i opskrbi streljivom vjerojatno opteretiti napredak i povećati broj žrtava tijekom ofenzive”, te da će najvjerojatniji ishod biti tek skromni teritorijalni dobici.

Zbog nemogućnosti bilo koje strane da konačno porazi onu drugu u ruševinama Bahmuta i drugih gradova na prvoj crti u Donbasu, jedan od najvažnijih dokumenata predviđa da je rat zaleđen u “kampanji iscrpljivanja” i da je “vjerojatno krenuo prema pat-poziciji”

Ti dokumenti također otkrivaju ozbiljne nedostatke na ruskoj strani, nedostatke koje je razotkrio neuspjeh njihove zimske ofenzive s ciljem zauzimanja velikog dijela terena. Borbe u Bahmutu traju mjesecima, ostavljajući tisuće palih vojnika s obje strane a spaljeni grad još uvijek nije 100 posto pod kontrolom Rusije. Zbog nemogućnosti bilo koje strane da konačno porazi onu drugu u ruševinama Bahmuta i drugih gradova na prvoj crti u Donbasu, jedan od najvažnijih dokumenata predviđa da je rat zaleđen u “kampanji iscrpljivanja” i da je “vjerojatno krenuo prema pat-poziciji”. Dodatnu zabrinutost oko toga kamo ovaj sukob vodi donosi otkriće u tim dokumentima o prisutnosti 97 specijalnih snaga iz zemalja NATO-a, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. Ovo je dodatak prethodnim izvješćima o prisutnosti osoblja CIA-e, trenera i kompanija koje rade za Pentagon, te neobjašnjivom raspoređivanju 20.000 vojnika iz 82. i 101. zračnodesantne brigade u blizini granice između Poljske i Ukrajine.

Zabrinut zbog sve većeg izravnog vojnog angažmana SAD-a, republikanski kongresnik Matt Gaetz je predložio Posebnu rezoluciju o istrazi kako bi prisilio predsjednika Bidena da obavijesti Zastupnički dom o točnom broju američkog vojnog osoblja u Ukrajini i preciznim planovima SAD-a za vojnu pomoć Ukrajini. Ne možemo se ne zapitati kakav bi mogao biti plan predsjednika Bidena, i ima li ga uopće. Ali, pokazalo se da nismo jedini. U nečemu što se smatra drugim curenjem informacija, koje su korporativni mediji revno ignorirali, američki obavještajni izvori rekli su istraživačkom novinaru veteranu Seymouru Hershu da postavljaju ista pitanja i opisuju “potpuni slom” komunikacije između Bijele kuće i američke obavještajne zajednice. Hershovi izvori opisuju kako se ponavlja obrazac korištenja izmišljenih i neprovjerenih obavještajnih podataka za opravdavanje američke agresije na Irak 2003. Obrazac je to u kojem državni tajnik Antony Blinken i savjetnik za nacionalnu sigurnost Sullivan zaobilaze redovite obavještajne analize i procedure i vode rat kao da je riječ o njihovom privatnom feudu. Navodno omalovažavaju sve kritike Zelenskog kao “proputinovske” i isključuju iz komunikacije američke obavještajne službe koje pokušavaju shvatiti politiku koja im nema smisla.

Seymour Hersh

Prema Hershevom izvješću, CIA procjenjuje da su ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Zelenskog, pronevjerili 400 milijuna dolara koji su Sjedinjene Države poslale Ukrajini kako bi kupili dizelsko gorivo u svrhu ratovanja, u shemi koja uključuje kupnju jeftinog goriva po sniženim cijenama iz Rusije. U međuvremenu, kaže Hersh, ukrajinska ministarstva doslovno se međusobno natječu u prodaji oružja privatnim trgovcima oružjem u Poljskoj, Češkoj i diljem svijeta, a što plaćaju američki porezni obveznici.

Hersh piše da je u siječnju 2023., nakon što je CIA-a čula od ukrajinskih generala da su ljuti na Zelenskog jer je preko ovih shema uzeo veći udio od svojih generala, direktor CIA-e William Burns otišao u Kijev da se sastane s njim. Burns je navodno rekao Zelenskom da uzima previše “ukradenog novca” i predao mu popis 35 generala i viših dužnosnika za koje CIA zna da su uključeni u ovu koruptivnu shemu. Zelenski je otpustio desetak tih dužnosnika, no nije promijenio vlastito ponašanje. Hershovi izvori kažu da je nezainteresiranost Bijele kuće da poduzme bilo što u vezi ovoga glavni faktor sloma povjerenja između Bijele kuće i obavještajne zajednice.

Portal Novi hladni rat donosi insajderske izvještaje iz prve ruke iz Ukrajine, koji opisuju istu sustavnu piramidu korupcije kao Hersh. Član parlamenta, bivši član stranke Zelenskog, rekao je da su Zelenski i drugi dužnosnici utajili 170 milijuna eura kojima su trebale biti plaćene bugarske artiljerijske granate. Korupcija se navodno proteže i na podmićivanje radi izbjegavanja vojnog roka. Vojni ured za novačenje je rekao Telegram kanalu Open Ukraine da bi mogao osloboditi sina jednog od njihovih novinara s bojišnice u Bahmutu i poslati ga van zemlje za 32 tisuće dolara. Kao što se dogodilo u Vijetnamu, Iraku, Afganistanu i svim ratovima u koje su Sjedinjene Države desetljećima bile uključene, što rat dulje traje, to se više raspliće mreža korupcije, laži i iskrivljavanja.

Odbijanje mirovnih pregovora, sabotaža Sjevernog toka, skrivanje korupcije, politizacija brojki o žrtvama i zataškana povijest prekršenih obećanja i upozorenja koja su predviđala opasnosti od širenja NATO-a, sve su to primjeri kako su naši čelnici iskrivili istinu da bi povećali javnu podršku SAD-a za održavanje rata u kojem se ne može pobijediti i koji ubija generaciju mladih Ukrajinaca.

NATO je osigurao šestomjesečne tečajeve obuke kako bi ukrajinske snage uskladio s osnovnim NATO standardima. Na temelju toga, čini se da mnoge jedinice koje se okupljaju za “proljetnu ofenzivu” neće biti potpuno obučene i opremljene prije srpnja ili kolovoza

Ova curenja informacija i istraživački izvještaji nisu prvi, niti će biti posljednji, koji bacaju svjetlo kroz veo propagande koja dopušta da ovi ratovi unište živote mladih ljudi u dalekim mjestima, kako bi oligarsi u Rusiji, Ukrajini i Sjedinjenim Državama stekli bogatstvo i moć.

Jedini način da se ovo zaustavi je da se sve više ljudi aktivira i suprotstavi kompanijama i pojedincima koji profitiraju od rata – onima koje papa Franjo naziva Trgovcima smrti – i makne političare koji rade po njihovom nalogu, prije nego što naprave još fatalniji krivi korak i pokrenu nuklearni rat.


Članak je izvorno objavljen u travnju 2023. na portalu Other News: Voices Against the Tide, pod naslovom Leaks Reveal Reality Behind U.S. Propaganda in Ukraine.

h-alter