Hassan Nasrallah, glavni tajnik Hezbollaha, rezimira situaciju u Siriji od početka agresije. U svom govoru najavljuje skori poraz terorističkih grupa, koje poziva na polaganje oružja i prekid uzaludne borbe.

Govor – 18. ožujak 2017.


“Danas, ili bolje rečeno ovih dana, svjedoci smo posebne prilike da se upoznamo sa situacijom u Siriji i ratom koji se vodi protiv te zemlje, a koji ulazi u sedmu godinu.

Dakle, šest godina je već prošlo, šest godina patnje, rata, zavjere, konfrontacije i žrtvovanja ljudskih života. Na kraju šeste godine i početkom sedme idemo ukratko rezimirati situaciju koja se i nas tiče. Svi koji su se okupili u prvom mjesecu na početku događanja prije šest godina,… velike sile, regionalne države, a koje su okupile preko 120 država pod imenom “Prijatelji Sirije”, zavjerom su činile sve što su mogle protiv Sirije. Svi su računali da će svojom snagom osvojiti Siriju u 2 ili 3 mjeseca 2011. godine.

Danas na kraju 6. godine, ti isti “Prijatelji Sirije” svjedoče krvavoj i bolnoj istini. Nakon 6 godina, te velike zemlje i važni svjetski i regionalni akteri su pred neuspjehom,… neuspjehom u realizaciji svoga cilja. Tijekom 6 godina, utrošeno je desetine milijardi dolara arapskih zemalja. Turska nije trošila novac, kao ni Francuska, a ni Velika Britanija. Sav novac kojim se financirao rat u Siriji je novac Arapa.

Taj novac je mogao iskorijeniti siromaštvo u arapskom svijetu. Mogao je spasiti Somaliju od gladi. Kuće Palestinaca u Gazi su se mogle iznova izgraditi. Tim novcem se moglo stvoriti na stotine tisuća radnim mjesta nezaposlenih mladih Arapa. Mogla se riješiti nepismenosti na stotine milijuna nepismenih Arapa. Niti jedan jedini dolar nije utrošen na navedene probleme, ali je zato desetine milijardi dolara Arapa potrošeno za rat u Siriji,… protiv Sirije, sirijske vojske i naroda. Poslano je stotine tisuća tona oružja i municije. Došlo je sa svih strana svijeta na desetine tisuća boraca – bijelih, crnih, smeđih, crvenih, žutih. Svih koje poželite. Svi oni ne gledaju na boju kože, jezik, rasu i sve granice u svijetu.

Amerikanci, njihovi saveznici i zavjerenici su financirali i omogućili dolazak tih boraca s ciljem da se bore u Siriji. Cilj je bio baciti Siriju na koljena i preuzeti kontrolu nad njom. Kontrolu nad odlukama, suverenitetom, njenim narodom i njenom slobodom izbora na svom teritoriju, kao i strateškoj poziciji na Mediteranu i Europi ali i strateškoj poziciji u borbi protiv Izraelaca.

Doživjeli su neuspjeh, poraz i povlačenje. Dozvolite mi da vas podsjetim. Mi smo samo dio onih koji su doista željeli reforme i promjene u Siriji. Međutim, ono što nas je stiglo je promijenilo sve. Snage takfirista koje su pokupljene sa svih strana svijeta su odbile dijalog već prvog tjedna. Te snage su odbile bilo kakvo političko rješenje i dijalog. Njihov definitivni izbor je bio otvorena krvava konfrontacija.

Izmislili su sektaške parole i oživjeli škole koje su poticale vjerske razlike. Tko je doveo organizaciju Al-Qaida? Kada su stigli u Siriju, kako su se zvali? “Islamska država u Iraku”. Nakon toga su dodali “i u Levantu”, odnosno Siriji. Nakon toga su se podijelili na “Islamsku državu u Iraku i Siriji”. Postoje dvije frakcije – ISIL i Al-Nusra Front, ali u stvarnosti obje pripadaju Al-Qaidi, koja je proglašena terorističkom organizacijom i od Amerike, Ujedinjenih naroda, Europe i Saudijske Arabije. Dakle, isti oni koji ih smatraju teroristima, doveli su ih u Siriju. Dali su im novac i oružje, otvorili su im granice i doveli u tu zemlju. Oni to ni ne kriju, već javno priznaju da su ih stvorili u cilju slamanja “Osovine otpora”.

Danas je situacija drugačija, ali koncentrirat ću se samo na nove elemente. Već prvog mjeseca prije 6 godina sam se obratio sam Al-Qaidi i “Islamskim državama u Iraku i Siriji” rekavši: “Sve vas, svih nacionalnosti, doveli su u Siriju da vas okupe, što možete provjeriti. Okupili su vas u Siriji da vas iskoriste kao borce za ispunjenje američko-izraelskog cilja u regiji. Bez obzira hoćete li pobijediti ili izgubiti, na kraju će vas sve likvidirati. Okupljaju vas, da vas likvidiraju. Žele vas iskoristiti i zbog toga vas upozoravam da pripazite i da se probudite. Ne budite drvo za loženje kojeg će zapaliti Amerika, Izrael i neke države regije i ne pokušavajte praviti zavjere protiv njih.”

Nažalost, sektaštvo, glupost, neznanje i ludost im nisu dali nikakvu priliku. Vjerovali su da su inteligentni i da će iskoristiti Ameriku, Tursku i Saudijsku Arabiju, kao i zemlje zapadnog svijeta. Sve što su zapisali u svom strateškom planu je bila gomila gluposti. Nakon što je ISIL postao kost u grlu američkog projekta, njegovi dani u Iraku su odbrojani. Pitanje je samo tjedna ili mjeseca kada će nestati. ISIL u Iraku više nema nikakve ni političke ni vojne budućnosti. Ništa bolje ga ne čeka ni u Siriji. U najboljem slučaju, ostat će nekoliko ćelija-spavača koje mogu provesti samoubilačke akcije. Upravo te samoubilačke akcije nad civilima u Bagdadu, Tikritu, Damasku, Homsu i u drugim mjestima, oslikavaju strateški i vojni poraz. Kada netko pošalje kamikazu da ubije djecu i žene u restoranima, prolaznike i učenike u školi, to je znak poraza u svakom pogledu. To je čin osvete, a ne borbe.

Budućnost Al-Nusra Fronta je ista. Danas ISIL bombardiraju međunarodna koalicija predvođena Amerikom, Velika Britanija, Turska, Jordan, Rusija i sirijski borci. Ni Al-Nusra Front, kojeg su podržavali Amerika i njeni saveznici, Turska i zaljevske zemlje, više nije pošteđena. Al-Nusru danas bombardiraju u Idlibu i u zapadnom Aleppu.

Nije li to ono na što sam upozoravao prije 6 godina? Sada čujemo glasove u Idlibu i zapadnom Aleppu koji se dižu protiv Amerike, njene izdaje i hipokrizije. Spavate li dobro, nakon što ste uništili Siriju, Irak i Jemen? Tek sada otkrivate tu Ameriku, koja vas je iskoristila i koja vas sada masakrira. Uz sve to se i Izrael svakog dana miješa uz različite izgovore. Izgovor mu je da uništava oružje namijenjeno Hezbollahu.

Izrael, koji zbog jedne navodne granate koja padne na okupirani Golan bombardira sirijsku armiju, zapravo podržava ISIL i druge terorističke skupine. Danas iskreno i jasno priznaje da je arogantni projekt okupacije Sirije propao. Sirija je pobijedila, ali je još čeka nekoliko odlučujućih bitaka. ISIL i Al-Nusra Front će nestati, kao i sve druge terorističke skupine. To je samo pitanje vremena. Čak i oni koji su ih financirali i pomagali više ne vjeruju u taj projekt i napuštaju sve. Vještičarenje se okrenulo protiv vještaca. Svijet je otkrio da zmija koja je poslana protiv Sirije postaje opasna za njega samog – u Parizu, Londonu, u Njemačkoj, u Belgiji, unutar Turske, Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije i drugih.

Što će biti s ostatkom frakcija sirijske opozicije? Oni nemaju ni vođu, ni nacionalni projekt, ni upravu niti znaju što žele. Oni su podijeljeni i izgubljeni obilazeći strana veleposlanstva i njihove predstavnike obavještajnih službi. Istina, računa se na neke osobe iz opozicije koje bi eventualno sudjelovale u političkom dijalogu u obnovi Sirije.

Dozvolite mi da se obratim onima koji se još bore na strani neprijatelja i koji još vjeruju da se bore na strani islama. Projekt je propao. Vaša borba ne vodi nikuda, osim dodatnih žrtvi, daljnjem uništenju i prolijevanju krvi na obje strane, što koristi samo Americi i Izraelu. Pogledajte Netanyahua koji preklinje Moskvu i predsjednika Putina. Zašto? On se boji se poraza ISIL-a. Nestajanje ISIL-a za Putina je pobjeda, a za Netanyahua je to poraz projekta kojega podržava već 6 godina. Išao je, dakle, preklinjati Putina da ne uništava ISIL. Kada porazi ISIL, što će biti s Iranom, Hezbollahom i predsjednikom Assadom? Pozivam ih da polože oružje i prekinu borbe s ciljem da se kriza riješi humanitarno i da izađu iz ove hipokrizije. Vaš projekt nema nikakve budućnosti.

Kako smo rekli da na početku, Osovina otpora neće biti pobijeđena ni u Iraku, niti u Jemenu. 6 godina je prošlo. Osovina otpora pobjeđuje u Siriji, Iraku i dobro se drži u Jemenu i pobijedit će, ako Bog želi, i jednu veliku pobjedu.”

logično