Günter Wallraff je najpoznatiji njemački istraživački novinar. Nedavno je navršio 70 godina. Njegove nekonvencionalne metode izvještavanja donijele su mu i prijatelje i neprijatelje.Bio je Hans Esser, lažni novinar vodećeg njemačkog tabloida 'Bild', a pretvarao se i da je turski emigrant, te je radio u McDonaldsu. Proslavile su ga knjige koje je objavio 70-ih i 80-ih godina o nehumanim radnim uslovima u novinama i neprihvatljivim uslovima u kojima su radili imigranti. I prije objavljivanja knjiga bio je novinar na tajnom zadatku: pretvarao se da je beskućnik, alkoholičar u psihijatrijskoj bolnici i trgovac oružjem.
„Postoje zapisi u dnevniku od vremena kada je imao 17 godina gdje je napisao da je on 'sam svoj najbolji šminker' i da konstantno stavlja nove maske u potrazi za sobom“, kaže akademik i stručnjak za medije sa Univerziteta Tübingen Bernhard Pörksen.

Tokom ovih eksperimenata sa identitetom, Wallraff se izmjenjivao u ulogama istraživačkog novinara i pisca. Ali cilj je bio isti od početka, kaže Wallraffov biograf Jürgen Gottschlich. Wallraff je uvijek tražio tabu teme i nastojao da ih predstavi širokoj publici. „To je bio njegov cilj i sa dnevnim listom 'Bild' i sa knjigom o turskim emigrantima u Njemačkoj. Promjenio je svijest javnosti o ovim temama. Riječ "wallraffen" je čak uvrštena u švedski rječnik i znači razotkriti nešto.“

Intervencijsko novinarstvo

„Wallraffov posao je postao veoma značajan za njemačke novinare. Postojali su drugi istraživački novinari prije i poslije njega, ali rijetko ko je uložio toliko truda u svom poslu kao što je on to uradio. Pörksen kaže da je Wallraff izmislio novu vrstu novinarstva, tzv.'intervencijsko novinarstvo' u kojem cilj novinara nije samo da nepristrasno izvještava. „Wallraff je uvijek bio na strani najugroženijih slojeva društva”, kaže on. „Žrtve, siromašni, oni koji su eksploatisani.“

Nakon pauze 90-ih godina Wallraff se ponovo našao na novinskim naslovnicama kada je objavio niz spektakularnih izvještaja. Razotkrio je radne uslove u call centrima, industrijskim pekarama i privatnim poštanskim službama. Bio je hvaljen i kritikovan za dokumenatarac o rasizmu koji je snimio prerušen u crnca.

Neki su komentarisali da je način na koji je napravio dokumenatarac – pretvarajući se da je crnac- takođe vrsta rasizma, zato što je Wallraff imitirao potisnutu manjinu. Wallraff je često bio meta tužbi kompanija koje su ga optuživale da je koristio sporne metode u svojim izvještajima.

Politički aktivist


Pored knjiga i dokumentaraca, Wallraff je dugo vremena bio i politički aktivista. 1974. godine uhapšen je i zadržan 14 mjeseci u Grčkoj nakon što je tamo demonstrirao protiv vojne hunte. Primio je pisca Salmana Rushdija nakon što što mu je iranski Ajatolah prijetio smrću zbog njegove kontroverzne knjige ‘Satanski stihovi'. Pomaganje kolegama jedna je od Wallraffovih glavnih briga, kaže Gottschlich koji je i sam radio kao novinar u Istanbulu.

Ali Wallraffov sedamdeseti rođendan bio je u sjeni optužbi njegovog bivšeg asistenta koji tvrdi da mu nije uplaćivao socijalne beneficije i trenutno je pod istragom. Teško da će ovo zaustaviti Wallraffa, kaže Gottschlich: „On je nevjerovatno energičan i nemiran, mnogo priča, trči maraton i veoma je aktivan. Vjerovatno se neće zaustaviti, iako ima sedamdeset godina. “

 

Izvor: 6yka