Semezdin Mehmedinović u djelu ”Ovo vrijeme sada”, na jednom mjestu, navodi kako je ”rat teško istjerati iz tijela”.

Rat je zagospodario našim tijelima, ugasio razum i uništio osjećaj za moral. Kada se rat nastani u tijelo, nestaje čovjek, a onaj ljudski lik pred našim očima nije ništa drugo nego opunomoćenje prostora na kojem se i zbog kojeg se rat vodio.

Države koje postoje kao kolekcije ljudskih tijela koja nose rat, u osnovi su tužne jer se u njima prividno odvija neprestana borba za državu, a zapravo se državu uništava. Državu treba, razumom i moralnošću, obraniti od rata.

Ako neka država ima iskustvo rata, treba razviti javne politike koje neće dopustiti da se rat nastani u tijela građana, jer oni tada postoje i djeluju kao puke ljudske posude za rat. Mi smo to propustili napraviti, ali, još uvijek nije kasno da se prihvatimo toga posla.

Mi, dakle, Domovinski rat još nismo prevladali. Država je formirana, njezine granice su obranjene, ali se, zbog perfidije neprijateljskih političara, a to su oni političari koje mi biramo i kojima i danas biračko tijelo daje podršku od minimalno 25 posto, rat s bojišnice preselio u tijela građana.

Ovaj rat je proglašen od strane HDZ-a, održavan je od HDZ-a i vođen je od strane HDZ-a. Pojedinci u kojima je nastanjen rat sebe doživljavaju kao oružje, neovisno je li to oružje identificirano s plinskom bocom u Savskoj ili s Molotovljevim koktelom pred središnjicom HDZ-a u Zagrebu.

Naravno da HDZ uvodi razliku između tijela u kojima se nastanio rat. Tijelo s plinskom bocom je njihovo tijelo, ono pripada njima i stoga je za HDZ poželjno tijelo, dok im je tijelo s Molotovljevim koktelom posve nepoznato i od njih nekontrolirano, zato ga se boje, zato se s njim žele obračunati, zato im je to tijelo terorističko tijelo.

Nema sumnje da u Hrvatskoj postoji terorizam, jer bez terorizma ne bi mogle postojati kolekcije ljudskih tijela u koja se nastanio rat i koja su u stanju djelovati kao oružje u rukama onih koji su im oduzeli dostojanstvo neponovljivog ljudskog života.

U Hrvatskoj je, u kontinuitetu, preko tri desetljeća na djelu državni terorizam. U literaturi je poznato da države koje građanima oduzimaju prava, držeći ih u neslobodi i siromaštvu, provode državni terorizam.

Razumijem strah struktura vlasti kada im zaprijeti neko ljudsko tijelo identificirano s ratom i oružjem, taj strah je opravdan. Ljudska komunikacija, pa i iskazivanje otpora i neslaganja, ne odvija se ni Molotovljevim koktelima, ali ni plinskim bocama.

To što je plinska boca prestravila Zorana Milanovića, a Molotovljev koktel Andreja Plenkovića, ne mijenja činjenicu da ništa nisu poduzeli da se ova država oslobodi državnog terorizma.

Ono što ne razumijem je da većina građana ove države nije razvila strah od državnog terorizma, nego ga gradiraju i druge uvjeravaju kako su glavni protagonisti državnog terorizma – riječ je, dakle, o HDZ-u – loši, ali daleko bolji od nesposobne alternative.

Racionalizacija kukavičluka slaba je osnova za promjenu postojećeg stanja, štoviše to je brana da do promjene nikada ne dođe. Ako je HDZ maligan, i za državu i za građane, onda su svi bolji od njega, čak i oni koji sada djeluju da su od HDZ-a nesposobniji. Biti nesposobniji za državni terorizam daleko je bolje od sposobnosti razvijanja i očuvanja državnog terorizma.

Mediji dobrim dijelom formiraju naše stavove. Jako malo je medija koji žele čitatelje koji misle, oni uglavnom misle umjesto čitatelja, zato im posreduju zaključke i vrijednosne sudove o nekome ili nečemu. Državni teroristi financiraju medije da prikrivaju skandale ili da ih medijski tako obrade da izazovu burnu, kratkotrajnu i brzo izgarajuću reakciju.

Vijest da je netko, prije nekoliko dana, u Ini ukrao milijardu kuna, primjer je takvog skandala. Danas ta vijest nikome ništa ne znači. Taj skandal je dobio pravo javnosti u kontroliranim uvjetima, da se ne napravi nikakva šteta onima koji su maligni, ali daleko bolji od nesposobnije alternative.

Ironija je da u saniranju štete sudjeluju i ti nesposobniji jer nisu u stanju, putem medija koji u financijskom smislu ne ovise o državnim teroristima, vijest o skandalu kanalizirati prema uspavanim građanima koji nisu puka tjelesa u kojima je nastanjen rat te je transformirati u demokratski, nenasilni politički otpor. Zato i jesu nesposobni, ali makar nisu maligni kao što su to državni teroristi.

Državni terorizam je na djelu i kada, primjerice, po nalogu europskih tužitelja bude uhićen netko tko namješta poslove ili natječaje nekome svome ili čak samome sebi. Naravno da su svi do sada uhićeni članovi HDZ-a. HDZ je stranka koja djeluje kao inkubator korupcije, i to na svim razinama.

U lokalnoj sredini u kojoj živim i djelujem, djelujem ne zbog toga što to želim, nego zato što moram. U pitanju je osobni dignitet. Kako bih samoga sebe mogao susresti i kako bih samoga sebe mogao misliti da se ne borim protiv lokalnih inkubatora korupcije? Nikako.

Možemo li uopće živjeti kao društvena bića ako pristajemo na to da nam državni terorizam sugrađane pretvara u tijela u koja je nastanjen rat, odnosno u tijela koja su spremna, u nekom trenutku, postati oružje.

Tijelo koje nosi plinsku bocu jest plinska boca, tijelo koje nosi Molotovljev koktel jest Molotovljev koktel, oni sebe i druge uništavaju zato što im je država, putem državnog terorizma, oduzela dostojanstvo građana.

Takvoj državi trebaju neprestani sukobi. Sukobi proizvode skandale kako bi došlo do smjene skandala, odnosno kako nitko za to ne bi odgovarao.

Uhićena je Gabrijela Žalac. Pa što da je? Uhićen je ministar Darko Horvat. Pa što onda? Danas je uhićena Magdalena Dovečer. Vrlo važno. Čovjek iz prve klupe u nekoj župi ukrao je milijardu kuna u Ini. Da, i?

Iz kojeg inkubatora ovi dolaze? Pa iz HDZ-a. Jeste li iznenađeni? Naravno da niste. A zašto? Pa zato što oni jesu maligni, ali su daleko sposobniji od alternative. Tko je, onda, stvorio državne teroriste? Možda oni kojima su državni teroristi najbolji? Da, upravo ti.

Mi zapravo živimo, kako bi to rekao Gottfried Leibniz, ”u najboljem svijetu od svih mogućih svjetova”. Naš najbolji svijet je svijet državnog terorizma i naši najbolji sugrađani su puka tijela u kojima je nastanjen rat. Tako će biti sve dok prednost dajemo malignima i sposobnijima za državni terorizam. Alternativa je daleko nesposobnija, za državni terorizam nesposobnija.

autograf