Poštovani gledatelji, dobra večer, ovo su vijesti Hrvatske televizije.

 

U subotu se u dvorani Vatroslav Lisinski održava trideset drugi Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Očekuje se da će na saboru HDZ-a svoje povlačenje iz politike objaviti dugogodišnji predsjednik stranke i aktualni premijer, osamdeset devetogodišnji veteran Ivo Sanader. Iako kao prvi kandidat za preuzimanje HDZ-a figurira potpredsjednik Vlade Karlo Ressler, danas je poput bombe odjeknula vijest kako će se za predsjednika vodeće hrvatske stranke ponovo kandidirati i Andrej Plenković, koji je nakon petnaest godina na čelu HDZ-a i četiri mandata na čelu hrvatske vlade prije desetak godina iznenada preselio u Paragvaj.

Točno mjesec dana prošlo je otkako je u Hrvatskoj i službeno proglašena glad. Nacionalni stožer za borbu protiv pothranjenosti na konferenciji za novinare objavio je kako je broj umrlih prvi put prešao dvije tisuće: danas je od gladi umrlo dvije tisuće sto i sedamnaest ljudi, a jedanaest tisuća osamsto trideset šest osoba nalazi se na infuziji. Hrvatska Vlada na izvanrednoj je sjednici prihvatila prijedlog izmjena zakona o carinskim tarifama, koje bi na dnevni red Sabora trebale stići najkasnije za dva mjeseca. Time bi se, vjeruju u Vladi, već početkom 2043. konačno odblokiralo sedamdeset devet konvoja hladnjača s humanitarnom pomoći Europske unije, koji zbog nepotpune carinske i administrativne dokumentacije već petnaest dana čekaju na graničnom prijelazu Bregana.

Ekspertni tim Svjetske zdravstvene organizacije u posebnom je izvješću potvrdio kako je smrtonosna zarazna bolest koja već deset dana hara središnjom Hrvatskom ipak bubonska kuga. Stručnjaci WHO-a istakli su kako zbog vrlo rijetke naseljenosti Like i Korduna nema straha od širenja te smrtonosne bolesti, ali preporučuju da Gospić, Otočac i Plaški do daljnjega ostanu pod vojnom upravom i režimom stroge karantene. Razloga za optimizam nema, međutim, u izoliranim istočnim predgrađima Zagreba, gdje je prema nekim nepotvrđenim izvješćima kolera i danas uzela dvadeset sedam života. Ministarstvo zdravstva nije potvrdilo tvrdnje nekih medija kako se u Dubravi pojavila i ebola.

Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje pak kako štete od ovoljetne katastrofalne suše i najezde skakavaca u istočnoj Slavoniji prelaze tri tisuće eura, čime je planirani urod pšenice za 2042. godinu prepolovljen. Ministrica poljoprivrede Žizela Kutle-Burgenhoff izjavila je kako je Vlada već potpisala predugovor s izraelsko-bosanskohercegovačkom kopanijom Hargol Posušje, koja će u Negoslavcima graditi veliki pogon za preradu skakavaca.

Nastavlja se generalni štrajk u Hrvatskoj: predsjednik Saveza hrvatskih sindikata Madhav Janardan Bhattarai ponovio je čvrst stav članova Unije azijskih i afričkih radnika kako se neće vraćati u Hrvatsku dok im se ne isplati najmanje polovica plaća za protekle dvije godine. Premijer Sanader izjavio je nakon sjednice Vlade kako su pregovori sa sindikatima suspendirani zbog nedostatka prevoditelja s maithilija i tagaloga. Natječaj za prevoditelje, podsjećamo, poništen je nakon što su mediji otkrili kako jedini hrvatski ovlašteni sudski tumač za maithili i tagalogo, inače sin HDZ-ovog gradonačelnika Zmijavaca, nikad nije nostrificirao diplomu Filološkog fakulteta u Čapljini.

Državni zavod za statistiku objavio je preliminarno službeno izvješće o popisu stanovništva provedenom 2041. godine. Prema prvim rezultatima popisa, Republika Hrvatska ima dva milijuna i dvjesto sedamdeset tisuća devetsto dvanaest stanovnika, što je za desetak posto više nego što se procjenjivalo. Iako je time, kako se čini, zaustavljena eksponencijalna depopulacijska stopa, neki stručnjaci upozoravaju da je to rezultat izolacije Republike Hrvatske i zatvaranja granica nakon bankrota 2038. Hrvati su sa šezdeset jedan posto i dalje najbrojnija etnička grupa, a sa dvadeset i četiri posto najveća hrvatska nacionalna manjina postali su Nepalci, preskočivši Filipince na drugom mjestu. Popis je pokazao i da je broj beskućnika u Hrvatskoj prvi put od 2035. pao ispod pola milijuna. Iz Vlade odlučno odbacuju insinuacije kako je pad broja beskućnika rezultat visoke stope smrtnosti od gladi, kuge, kolere, velikih boginja i najezde skakavaca.

Na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je suđenje županu ličko-senjskom Ganeshu Prasadu Bahaduru i bivšem potpredsjedniku Vlade Rabindriju Singhu Tumbahapheu, optuženima da su u “aferi Mount Everest” bespovratna sredstva Europske unije za pomoć nepalskoj manjini u Hrvatskoj preusmjeravali u Rastriya Banijya Banku u Kathmanduu. Suđenje trećeoptuženoj ministrici za europske fondove izdvojeno je i odgođeno nakon što je obrana sudu predočila potvrdu Župe presvetog Srca Isusovog kako se ministrica nalazi na zaručničkom tečaju. Predsjednik Vlade Ivo Sanader odlučno je odbacio tvrdnje kako će suđenje Bahaduru i Tumbahapheu ugroziti stabilnost koalicije HDZ-a i Nepalske narodne socijalističke partije.

Pod jakom policijskom zaštitom završeno je pak suđenje na Općinskom sudu u Splitu, gdje je zbog pobačaja u osmom tjednu trudnoće na devet godina i šest mjeseci bezuvjetnog zatvora osuđena osamnaestogodišnja Kristina G. Osuđena Kristina pobačaj je kao sedamnaestogodišnja djevojka obavila u ilegalnoj klinici u Zagrebu, a policiji ju je prijavio župnik kod kojega se ispovijedala. Slučaj je prošle godine izazvao velike prosvjede i nerede u kojima je smrtno stradalo osam žena, od kojih šest maloljetnica. Nadbiskup zagrebački kardinal Litre Puvalo – koji sutra svečano otvara novu splitsku katedralu posvećenu svetom Alojziju Stepincu, sa zvonikom od stotinu osamdeset metara najveću crkvu u Hrvatskoj – pred novinarima u Splitu izrazio je zadovoljstvo odlukom zagrebačkog suda, dok je predsjednica Antifašističkog fronta žena Vedrana Bibić iz zatvora u Lepoglavi pozvala na nastavak borbe.

Hrvatska Vlada objavila je kako će u 2043. godini utrostručiti proračun za rad Nacionalnog stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Sredstva će biti usmjerena na sveobuhvatna istraživanja kako bi se konačno pouzdano utvrdilo je li se uopće, kada i gdje točno dogodio navodni razorni potres u Banovini prije dvadesetak godina. Na područje gdje se prema nekim nedavnim saznanjima nalazio grad Petrinja prve ekipe istraživača trebale bi se uputiti već početkom 2044. godine.

Agencija Promocija plus objavila je danas rezultate CRO Demoskopa za studeni. Prema tom istraživanju, druga politička snaga u Hrvatskoj postala je जनता समाजवादी पार्टी नेपाल, Jamata Samajbadi Nepal: da su danas izbori, HDZ-ovi koalicijski partneri iz Nepalske narodne socijalističke partije osvojili bi jedanaest posto glasova. Vodeća opozicijska stranka u Hrvatskoj, नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (एकीकृत मार्क्सवादी-लेनिनवादी) – Komunistička partija Nepala (Ujedinjeni marksisti i lenjinisti) – pala je na treće mjesto sa devet posto, dok je četvrta Partido Federal ng Pilipinas sa sedam posto glasova. Kao i u kolovozu, uvjerljivo najviše birača – gotovo trećina građana, ili točnije 31,7 posto – glasalo bi za HDZ.

infon1