Već danima traje polemika zbog odluke generala Surovikina da civile u Hersonu evakuira na lijevu obalu Dnjepra. Uzalud su brojna tumačenja u raznim medijima da je to logičan korak da se zaštiti civilno stanovništvo zbog neposredne opasnosti od bujice koja bi nastala rušenjem brane u Kahovki i izbrisala s lica zemlje brojna naselja, mnoge ruske položaje, prije svega one protuzračne obrane i artiljerije, zbog čega bi pješadija i oklopne snage na liniji kontakta ostali bez vatrene podrške i na udaru ukrajinske avijacije, koja je više puta uništena, ali uvijek iznova od zapadnih zemalja pristižu razni modeli aviona MiG i Suhoj.

Čak ni činjenica da bi Bidenu na predstojećim izborima pomogla taktička, PR „pobjeda“, upravo u Hersonu, nikoga ne zanima. Ali za izbore bi se napad mogao dogoditi dva ili tri dana ranije, da se i najmanji proboj prikaže kao „ruski poraz“, što je Demokratskoj stranci dovoljno za izbore, a kasnije mogu svi izginuti.

Ali Herson nitko neće dati neprijatelju, toga su valjda svi svjesni.

Ponekad se ratovi ne dobivaju zauzimanjem neprijateljskog Generalštaba s njegovim generalima i vrhovnim zapovjednikom.

Isto tako se može dobiti rat u Ukrajini bez zauzimanja Kijeva, pogotovo jer se pravi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine uopće ne nalazi tamo, već u sjedištu NATO pakta.

Tako je početkom prošlog tjedna zapovjednik Združene skupine snaga u području SVO, general kopnene vojske Sergej Surovikin, govorio o opasnoj situaciji u Hersonu za stanovnike. Isporuka hrane je teška, a ima problema s vodom i strujom. Istovremeno, kijevski režim bez prestanka nastavlja ispaljivati ​​rakete HIMARS na Antonovski most i branu hidroelektrane Kahovskaja.

"Sve to ne samo da značajno komplicira život građana, već i stvara izravnu prijetnju njihovim životima", dodao je general Sergej Surovikin.

Osim toga, režim u Kijevu povlači sve rezerve za probijanje obrane Rusije, uključujući i slabo obučene Ukrajince iz teritorijalne obrane.

I tako je odlučeno evakuirati lokalno stanovništvo iz Hersona i njegovih predgrađa.

Ali riječi Surovikina o "teškim odlukama" u pozadini iseljavanja stanovnika Hersona u druge regije Rusije percipiraju se drugačije.

Rusi to vide kao pripremu za odbijanje velike ofenzive Oružanih snaga Ukrajine, a Ukrajinci kao „još jednu predaju ruskog teritorija“.

Ništa slično ovome, jer nitko neće dati Herson.

Ali ipak, još uvijek se mora namamiti zvijer iz jazbine u tom smjeru.

Na samom početku članka je navedeno da bi se rat u Ukrajini mogao završiti i bez zauzimanja Kijeva.

Na primjer, umirovljeni američki potpukovnik Daniel Davis napisao je članak za 19Fortyfive tvrdeći da će, ako Rusi presjeku kopneni put iz Poljske, Ukrajina imati sredstava za samo nekoliko mjeseci neprijateljstava.

Nitko u Rusiji, naravno, ne bi išao u takvu avanturu i napad na poljsku granicu, baš zato jer imaju Herson. A korištenje tog područja kao odskočne daske za oslobađanje Nikolajeva i Odese od vlasti kijevskog marionetskog režima ključ je pobjede Rusije.

Zašto? Cijela poanta je u Józefu Piłsudskom, poljskom diktatoru i vojnom političaru s početka XX stoljeća. Ili još točnije u njegovom projektu Intermarium.

Upravo je ovaj projekt 2015. predložen za uskrsnuće Angloameričke osovine od strane Georgea Friedmana, osnivača obavještajne i analitičke agencije Stratfor, koju nazivaju i "privatna CIA u sjeni".

Prema Friedmanu, Rusija ne može biti okupirana, čak ni od strane takve vojne mašinerije kao što je američka, čak i ako je cijeli vojni stroj Ukrajine i svih članica NATO pakta s njim.

Ali sasvim je moguće odvojiti Rusiju od Europe, od obostrano korisne suradnje s Njemačkom, od zapadnog kapitala i tehnologije, ako se oživi projekt Intermarium pana Piłsudskog.

Tada je to bivša predsjednica Kitarović predstavila kao svoju „Inicijativu Jadran-Baltik“, iako je bilo jasno da su joj zadaću da to izjavi dali Obama i tada poljski premijer Duda. Od tada se plani pridružilo i Crno more i nastala je i prema izjavi Friedmana funkcionira „Inicijativa Tri mora“.

Ali ako Rusija oslobodi cijelu crnomorsku obalu Ukrajine od „Ukrowermachta“, hoće li SAD i vazali i dalje nastaviti bacati milijarde u ionako neisplativ projekt Ukrajina, a još više u projekt Intermarium?

Uostalom, 50 milijardi dolara, ili eura, jer je po tečaju svejedno, godišnje u Ukrajinu završava bez ikakve perspektive.

Dakle, ako Rusija oslobodi obalu Crnog mora, onda SAD i vazali više neće ulagati u Ukrajinu, a bez njihove podrške kijevski režim neće dugo opstati.

Rusija, dakle, neće nikome dopustiti da zauzme Herson, jer je to ključ ruske pobjede.

Oleg Carev: „Oni koji govore o predaju Hersona ništa ne razumiju o situaciji na terenu“

Čak je i Oleg Carev, koji j bio na licu mjesta, potvrdio da su tvrdnje o predaju ovog područja ili širenje panike iz centara u Ukrajini i na Zapadu ili obična glupost.

„Mnogi vjeruju da će Herson biti predan prema planu zbog problema s logistikom i zbog prelaska naše vojske na obranu. Preliminarno uklanjanje civila trebalo bi ublažiti posljedice tada vrlo čudnih i nedosljednih poteza - prvo referendum, pa napuštanje grada. Navodno će grad biti predan, ali ne kako je bilo kod Harkova. Ovdje su civile izveli. Gašenje interneta je provedeno kako ne bi objavilo na internetu kako naše jedinice napuštaju Herson. Razgovor o eksploziji brane potreban je da bi se opravdalo napuštanje Hersona. Kao, “oni su se predali, jer bi inače brana bila dignuta u zrak, a vojska i civili bili bi odneseni vodom“, piše Carev.

„Međutim, iz komunikacije s velikim brojem vojnih poznanika imam drugačiju sliku. Civile odvode na lijevu obalu kako tijekom borbi ne bi paralizirali ionako oskudnu logistiku. Određena rotacija, koja se primjećuje u smjeru Hersona, posljedica je činjenice da se do sada u mnogim područjima zbog nedostatka ljudstva specijalne snage koriste kao pješaštvo. Ovo je neprikladno. Specijalac je poseban, trenira se pet do sedam godina. Ali naši položaji ne ostaju prazni, oni su opremljeni, polja ispred njih su pokrivena vatrom. Topništvo djeluje s lijeve obale. Brojčana nadmoć na strani Oružanih snaga Ukrajine je od tri do pet puta. Ali to nije ono što brine vojsku. Naprotiv, promjena komande, mobilizacija, koncentracija skupina u Bjelorusiji, udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu - sve to izaziva oprezni optimizam“, pojašnjava Oleg Carev, prvi predsjednik parlamenta Novorusije od 2014. do ljeta 2015.

„Strah je izazvan mogućim rušenjem brane na Dnjepru. Recimo samo da će, ako se odjednom otvore sve prevodnice nizvodno, razina vode u Kahovskom moru kritično porasti. Morat ćemo otvoriti ispuste na HE Kahovskaja i pokrenuti hitno ispuštanje vode, što je izuzetno opasno za naše pontonske prijelaze. Već vidimo nešto slično gore opisanom, jer se i sada ispušta voda u Kahovsko more iz rezervoara koji se nalaze iznad. A mi smo sada tek malo otvorili brane. No Oružanim snagama Ukrajine ne treba samo brzo ispuštanje vode, njima treba nekontrolirani i neobuzdani val, bujica koji će odnijeti položaje našeg topništva na niskoj lijevoj obali i djelomično uništiti grad. Pogledajte samo kartu poplava. Sada je naše topništvo pomaknuto što više na lijevu obalu kako bi što više pokrilo desnu. Možete srušiti prevodnice podvodnim dronovima koje je Velika Britanija prebacila Oružanim snagama Ukrajine. Prije smo se bojali da će ih upotrijebiti protiv Krimskog mosta ili protiv naših brodova, ali bit će ih još lakše upotrijebiti na rijeci. Možda na neki drugi način. Ali sada su svi rizici oko Hersona povezani isključivo sa sigurnošću brane. Prema riječima mojih prijatelja, sada se poduzimaju sve mjere da se spasi elektrana. Iz očiglednih razloga neću pisati o ovim mjerama. Da smo vodu počeli ispuštati nekoliko mjeseci ranije, sada ne bi bilo razloga za brigu“, pojašnjava Carev.

„Ako položaji naše protuzračne obrane i topništva budu zbrisani bujicom na lijevoj obali, položaji naših trupa ostat će bez zaštite. Da ne opisujem daljnji scenarij. Dodat ću samo da će brza struja odnijeti sve prijelaze, pontone i brodove. Bit će jako teško prijeći rijeku. Imajte na umu da nam nadolazeći izbori za Kongres predstavljaju dodatne rizike. Otuda sva priča o provokacijama prljavom bombom ili taktičkim nuklearnim oružjem ili ofenzivi koja je nemoguća bez terorističkog napada na NE Zaporožje i HE Kahovskaja. Demokratima jako treba lokalna pobjeda ili nešto oko čega će graditi izbornu kampanju. Ankete pokazuju da će, ako se ne dogodi nešto izvanredno, sigurno izgubiti. To je „nešto“, znam sigurno, sada povezano s Ukrajinom. Izbori su 8. studenog. Naš zadatak je da njima ili Oružanim snagama Ukrajine ne damo niti jednu priliku za pobjedu, čak ni obični taktički pomak kojeg bi propaganda napuhala do razine „poraza ruske vojske“, zaključio je Oleg Carev.

Stoga, uz jučerašnju odluku novog ruskog Koordinacijskog vijeća za SVO da se ekonomija prebaci na „ratni kolosijek“, uz mobilizaciju i obuku koja završava, uz 800 tenkova i 800 aviona koji su iz vojnih pogona izlaze modernizirani, sve vrste dronova koji se i proizvode i pristižu ruskoj vojsci sa svih strana, zaista je besmisleno govoriti o predaji Hersona, koji je ključ poraza Ukrowermachta i njihovih nalogodavaca.

 alterminfo