Sjedinjene Američke Države koriste Portoriko za borbu u svom posredničkom ratu s Rusijom koristeći ga kao poligon za obuku ukrajinskih pilota i šaljući portorikanske vojnike po cijelom svijetu.

Sjedinjene Američke Države su 1898.  prema Pariškom sporazumu preuzele kontrolu nad Portorikom, Guamom, Kubom i Filipinima. Od tada, SAD drži Portoriko kao taoca, kao koloniju. Pretpostavka za uplitanje SAD-a u rat između Ukrajine i Rusije je da Ukrajina zaslužuje “suverenitet” i “samoodređenje”. Očigledno, ovo vrijedi samo za europske nacije, jer naš narod već 125 godina nema suverenitet i pravo na samoodređenje pod vlašću Sjedinjenih Američkih Država.

Dok Portoriko ne bude oslobođen od SAD-a i dok nema priliku postati suverena nacija, nijedno mjesto na Karibima i Latinskoj Americi ne može biti slobodno, jer će SAD nastaviti koristiti naše zemlje i ljude kao sredstvo za daljnje ostvarivanje svoje imperijalističke agende

Umjesto toga, SAD koristi Portoriko za borbu u svom posredničkom ratu s Rusijom koristeći našu zemlju kao poligon za obuku ukrajinskih pilota i šaljući portorikanske vojnike po cijelom svijetu kao što su to radili otkako je 1917. godine donesen Foraker Act. Kao što je ranije spomenuto, Foraker Act nametnuo je američko državljanstvo Portorikancima kako bi mogli biti unovačeni u Prvi svjetski rat. Tijekom Drugog svjetskog rata, američka vlada provela je pokuse s iperitom i drugim kemikalijama nacrnih, japanskih i portorikanskih vojnika unovačenih u američku vojsku. Prema web stranici Ministarstva obrane, oko 190.700 Portorikanaca služilo je u američkim ratovima od Prvog svjetskog rata do danas. SAD kontinuirano iskorištava lošu ekonomsku situaciju koju su naši ljudi prisiljeni trpjeti kao rezultat kapitalizma i kolonizacije.

Sjedinjene Američke Države su koristile manje otoke Portorika, Vieques i Culebru, kao mjesta za vojna testiranja, prisiljavajući domorodačko stanovništvo na iseljavanje i zagađujući zemlju i vodu. Vojska je protjerana iz Culebre 1970-ih a iz Viequesa 2004. godine. Međutim, Sjedinjene Američke Države i dalje mogu koristiti ta područja bez pristanka portorikanskog naroda, što nas dovodi do današnjeg trenutka. Naša zemlja se sada koristi za obuku ukrajinskih pilota koji uče letjeti na avionima F-16 Falcon, i ta će obuka vjerojatno trajati još godinama.

SAD su u hladnom ratu i s Rusijom i s Kinom i stoga će učiniti sve kako bi zadržale poziciju moći u trenutku kad se rađa multipolarni svijet

Prema članku u La Claridad, Memorandum o razumijevanju potpisan između Vlade Portorika i američke mornarice navodi da Sjedinjene Države “zadržavaju pravo ponovnog korištenja objekata vojne baze kada to smatraju potrebnim/ili prikladnim”. Zračna pista starog vojnog aerodroma je jedna od najdužih i najširih u Karibima.  Na nju mogu sletjeti bilo koji tipovi američkih vojnih zrakoplova. SAD je uvijek koristio Portoriko, kako zemlju tako i ljude, kao sredstvo za dominaciju Karibima i drugim regijama u svijetu.

Kao što je već spomenuto, premisa za ulazak u ovaj rat bila je navodno pomoć Ukrajini u borbi za suverenitet i samoodređenje. Prava istina je da su SAD u hladnom ratu i s Rusijom i s Kinom i stoga će učiniti sve kako bi zadržale poziciju moći u trenutku kad se rađa multipolarni svijet. Ako je SAD-u stvarno stalo do suvereniteta i samoodređenja, zašto nisu oslobodili Portoriko? Zašto financiraju izraelsku vojsku? Zašto su uvijek iznova financirale državne udare u Latinskoj Americi i na Karibima? SAD želi zadržati svoj imidž “dobrice” kako ovdje, u ovoj zemlji tako i u inozemstvu, ali umjesto toga financiraju desničarske skupine u Ukrajini. SAD podupire “suverenitet” i “samoodređenje” samo ako im to koristi.

Ako je SAD-u stvarno stalo do suvereniteta i samoodređenja, zašto nisu oslobodili Portoriko? Zašto financiraju izraelsku vojsku? Zašto su uvijek iznova financirale državne udare u Latinskoj Americi i na Karibima?

Kada razmišljamo o Viequesu i Culebri i ekološkoj šteti koja je učinjena zemlji, vodi i ljudima – moramo priznati da klimatska kriza, kapitalizam i američka vojska idu ruku pod ruku. SAD je do sada potrošio 76 milijardi dolara na rat u Ukrajini, a prošle godine potrošio je 816,7 milijardi dolara na vojni proračun. Američka vojska je najveći zagađivač na svijetu i sve dok se ne ukine, klima će se nastaviti pogoršavati – posebno na globalnom jugu, uključujući Portoriko. Američki ratni stroj radije bi zadržao globalnu hegemoniju i omogućio vladajućoj klasi da stiče još više i više bogatstva, umjesto da spasi planet koji svi mi nastanjujemo. Već odavno je američka vojska trebala biti raspuštena i već odavno je novac koji se troši na ratove koji uništavaju Zemlju i njezine ljude trebao biti upotrijebljen na financiranje socijalnih programa kao što su stanovanje, zdravstvena zaštita i slično.

Kolektiv Diaspora Pa’lante najoštrije osuđuje proxy rat s Rusijom i sve ratove diljem svijeta u koje su Sjedinjene Američke Države bile uključene i nastavljaju ih poticati. Zahtijevamo zatvaranje svih američkih vojnih baza. Dok Portoriko ne bude oslobođen od SAD-a i dok nema priliku postati suverena nacija, nijedno mjesto na Karibima i Latinskoj Americi ne može biti slobodno, jer će SAD nastaviti koristiti naše zemlje i ljude kao sredstvo za daljnje ostvarivanje svoje imperijalističke agende diljem svijeta.


Objavljujemo Proglas Kolektiva Diaspora Pa’lante. Kolektiv Diaspora Pa’lante je grupa Boricua [autohtoni naziv za stanovnike Portorika na taino jeziku] i saveznika s cijelog Kornjačinog otoka [izraz koji mnoga autohtona plemena koriste za označavanje cijelog kontinenta Sjeverne Amerike]. Kolektiv je posvećen borbi za potpuno oslobođenje Borikéna [autohtoni naziv za Portoriko na taino jeziku] po svaku cijenu, kako za zemlju tako i za naš narod.
Izvorno objavljeno na stranici američke antiratne feminističke organizacije Code Pink u rujnu 2023.

h-alter