[caption id="attachment_157423" align="alignleft" width="540"] Foto: sbplus[/caption]

Poziv kojim se saziva prva Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda (petak, 18. lipnja 2021.) nema niti jedan prilog, s prijedlogom ključnih, dogovorenih imena, pa je u kuloarima, nazvan "goli". I po tom detalju nije teško zaključiti da se iza brda valjaju neočekivani rezultati postizbornih igara.

Poziv na prvu Konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća grada Slavonskog Broda


Kadrovska parapolitička mica između slavonskobrodskog HDZ-a, Nezavisne liste Mirka Duspare, starog novog gradonačelnika, i ostalih lokalnih igrača (Pudić (DP), Valenta (ex? SDP), Lemaić, Radman (Nezavisne), veoma bitnih za prevagu kod formiranja većine, bit će završena u petak. U ovoj slagalici netko će izgubiti, a netko će dobiti. Prema nekim odjecima presudne bitke za GV, a koja se odvija daleko od očiju javnosti, na rubovima odgovornosti i pristojnosti, i koja do javnog mnijenja ne dopire kao jasna slika o odnosu snaga, završit će se razdoblje Dusparine neprikosnovene vladavine (nad) gradskim proračunom i izborom projekta bez konzultacija s  bilo kime. Budući da gradonačelnik Duspara više neće kontrolirati Gradsko vijeće odnosno da vjerojatno neće imati pod svojim nadzorom presudan broj vijećnika, bit će to početak njegovog obuzdavanja odnosno kraj dosadašnjeg autokratskog načina vođenja grada. U svakom slučaju, dolazi vrijeme većeg međusobnog uvažavanja, jer na brodskoj političkoj sceni odvijat će se predstava kohabitacije između gradonačelnika i većinskog dijela Gradskog vijeća.

Hoće li nategnuta većina koju bi u GV predvodio HDZ (da li na način kako to radi u Brodsko-posavskoj županiji?) ostvariti izborna obećanja i programe, a ne se povoditi za privatnim interesima, najviše ovisi o Slavici Lemaić (potencijalnoj predsjednici GV-a) i Anici Radman. One, s obzirom na iskazano znanje i stavove, trebaju i moraju biti prst na vagi kada su u pitanju interesi grada. U protivnom, dogodit će se isto kao u priči o Kurti i Murti.

Kad će taj petak?!