Ako se HDZ ikad bude odlučio na dopunu kaznenog zakonodavstva, izvjesno je da će se rukovoditi preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je komunizam i fašizam objedinilo u sugestijama za zakonske intervencije. Čak i uz političke promjene koje su se otad dogodile, teško je zamisliti da bi HDZ prionuo zakonskom nasrtaju na izrazito glasne veterane HOS-a
HOS-ovci na obilježavanju akcije Maslenica – Za dom spremni (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Prema prošlotjednim najavama, dio oporbe će na inicijativu predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa predložiti da se u Kazneni zakon uvede dodatni članak koji specificira zabranu "obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima". Prijedlog predviđa zatvorsku kaznu za upotrebu simbola spomenutih pokreta, poput javnog korištenja parola, insignija, isticanja vodećih osoba, postrojbi koje su povezane s njima, proizvodnju, raspačavanje ili prodaju ove simbolike. Za javno isticanje sporne simbolike predviđena je kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora. Šest mjeseci do četiri godine predviđeno je za širenje istog sadržaja po medijima i na društvenim mrežama, dok je kazna zatvora od jedne do pet godina rezervirana za skladištenje, distribuciju, prodaju, uvoz i izvoz vizualnog fašizma.

Prijedlog je napisan tako da obuhvaća ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji se nalazi i u insignijama veteranskih organizacija HOS-a. Trebao bi se odnositi i na ulične table, a trenutno ih ima desetak, na kojima stoji ime ustaškog ministra Mile Budaka, kao i na nedvosmisleno reguliranje usklika koji se reproducira na koncertima desničarske ikone Marka Perkovića Thompsona.
Upravo to HOS-ovo fašističko znakovlje izvorišna je simbolična točka svih problema koje Hrvatska ima s višegodišnjim valom ekstremizma

Plan je da se zakonska sugestija iznese pred saborske zastupnike uoči lokalnih izbora, u sklopu širih izmjena Kaznenog zakona. Tajming je pritom više nego adekvatan. U periodu velikih obećanja implementacija civilizacijskog minimuma trebala bi predstavljati konsenzus koji se podrazumijeva. Ne i u Hrvatskoj. Sudeći prema prvim reakcijama, prijedlog nema šanse. Lijevo-liberalna oporba, predvođena SDP-om, definitivno će podržati izmjene. No predstavnici konzervativne i krajnje desnice u obličju Mosta i Domovinskog pokreta u više su navrata sugerirali da na ovakve izmjene neće pristati, prvenstveno zbog potencijalno negativnih reperkusija po simbole HOS-a. Nedovoljnim će se ispostaviti i sirenski zov u vidu sveobuhvatne zabrane četničkih obilježja. Hrvatska desnica još će jednom pokazati da je spremna žrtvovati simboličku borbu protiv arhineprijatelja za spašavanje njegovog ustaškog pandana.

Hrvatska demokratska zajednica jedina posjeduje realnu moć ozakonjenja navedenih sugestija. HDZ-ovi predstavnici odlazili su još u siječnju na sastanke saborskih klubova, na kojima su predstavljane skice ovih prijedloga. Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, koji je predstavljao vladajuću stranku na sastanku u Židovskoj općini, prije tri mjeseca je bio nedvosmislen. "Stav je HDZ-a jasan, uvijek smo jasno osuđivali ustaški režim 1941. – 1945., i tu nemamo dileme, ali treba biti pažljiv prema mladićima koji su bili u HOS-u i pod znakom 'Za dom spremni' u Domovinskom ratu umirali za Hrvatsku. To nema veze s NDH, što je utvrdilo i Vijeće za suočavanje s prošlošću", poručio je Habijan, sugerirajući da njegova stranka neće podržati prijedlog zabrane ustaškog pozdrava bez iznimke. Da ne podržavaju sveobuhvatno kažnjavanje toga uzvika, potvrdio je tada i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Prema pisanju više medija, stavljanje ustaških obilježja izvan zakona za vodeću je stranku zamislivo jedino ako se na isti način tretiraju i simboli komunizma poput petokrake, što je kompromis na koji sasvim sigurno neće pristati predlagatelji izmjena. HDZ-ovi stavovi s naglašenim izuzecima i uvjetima, na koje se prije nekoliko mjeseci referirao i Habijan, proizlaze iz rada Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je osnovano zbog postavljanja HOS-ove komemorativne ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. Nakon jednogodišnjeg vijećanja, "stručnjaci" koje su netransparentno delegirali premijer Andrej Plenković i ministar policije Davor Božinović donijeli su niz sugestija na koje se naknadno pozivao HDZ. Umjesto da su ustaštvo podredili Ustavu – tako da ga odstrane u historiju – eksperti su Ustav podredili ustaštvu.
Premijerova podvojenost između opasne stvarnosti koja mu je došla pred vrata u vidu naoružanog fana HOS-a i dosadašnje političke pragme značajno doprinosi održavanju stabilnosti onog "gnijezda govora mržnje i nesnošljivosti"

U završnom dokumentu je, među ostalim, sugerirano da se korištenje HOS-ovog pozdrava može "striktno vezati uz događaje na kojima se, na javnim mjestima (uključujući groblja), odaje poštovanje braniteljima koji su poginuli za Republiku Hrvatsku boreći se pod tim insignijama". Ovaj opis sugerira da se za spornim pozdravom može posezati na svaku obljetnicu događaja iz Domovinskog rata, od "Oluje" s Thompsonovim koncertom do marša HOS-ovih crnokošuljaša ulicama Splita, kao što se desilo prošloga tjedna.

U procesu predlaganja legalizacije simbola ustaštva usput su otvorili put prema zabrani simbola antifašizma. Iz radnog prijedloga dokumenta nestao je dio rečenice prema kojem je zvijezda petokraka, kao simbol antifašističke borbe, "pozitivna baština hrvatskog naroda". Umjesto toga, u nastavku pasusa ubačena je dotad nepostojeća sugestija da se petokraka zabrani, uz druge simbole antifašističke borbe. "Stoga njihovu javnu uporabu, odnosno korištenje u javnom prostoru, nije neprihvatljivo izričito zabraniti ako se tom uporabom, odnosno korištenjem krše ljudska prava poticanjem na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti suprotno članku 39. Ustava", piše u tom dokumentu.

Tako je izbrušen narativ o borbi protiv svih "totalitarizama", koji su potom HDZ i desne stranke reproducirale u naknadnim raspravama kao jedini validni argument proizašao iz historiografske struke, a u stvarnosti politički delegiranog trusta mozgova koji je dao legitimitet za kasniju vjerodostojnost njihovih nalogodavaca.

Najbolje se to moglo vidjeti prije tri godine, povodom SDP-ovog zahtjeva za interpelaciju zbog "nečinjenja Vlade Republike Hrvatske u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni". Interpelacija je u isto vrijeme bila neuspješna i razotkrivajuća. Svi zastupnici vladajuće stranke koji su se javili na raspravu, a bilo ih je desetak, iznijeli su stavove kakve iole pristojnija društva penaliziraju doživotnim izgnanstvom iz javnog prostora. Likovi poput Petra Škorića, Josipa Đakića, Davora Lončara, Ante Sanadera, Steve Culeja i Branka Bačića zborno su stali u zaštitu ustaškog pozdrava u postrojbama HOS-a. Neki su se koristili besmislicama o drevnosti pozdrava, a gotovo svi o nepovezanosti HOS-a s ustaškim uzorima. U isto su vrijeme naglasili da HOS nema mjesta u opsežnim zakonskim restrikcijama, dok su neki od njih predložili da se tamo uglave simboli "komunističkog totalitarizma".

Svaki se zastupnik pritom bez iznimke pozivao na mišljenje Vijeća za suočavanje s prošlošću, koje je iskorišteno kao intelektualna štaka za moralno invalidnu obranu neobranjivog. U sličnom smjeru na istoj raspravi uputili su se i predstavnici Vlade.

HDZ-ovci se drže "dvostruke konotacije" – Plenković i Bačić

HDZ-ovci se drže "dvostruke konotacije" – Plenković i Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Na tu ploču (u Jasenovcu, op. a.), moram reći, gledamo na način da ona nije veličanje NDH, ona nije po nama veličanje ustaških zločina, ona nije podržavanje svega toga, ona je naprosto odnos prema tim ljudima koji su poginuli braneći RH ovako u ovim dimenzijama, u ovom obliku, na ovim temeljima, to je demokratska RH koja zapravo propagira slobode koje su jednakost, koje su Ustavom zajamčene i stoga to je vrlo osjetljivo pitanje jer ti ljudi zaista nisu veličali ustaštvo i sve ono što se dešavalo u NDH", poručio je tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodajući da je nužno pogledati preporuke spomenutog Vijeća. Prisnažio je, slijedom toga, da svako pojavljivanje ustaškog pozdrava treba gledati zasebno i ovisno o kontekstu, a ne kao sveobuhvatni problem koji zaslužuje istovjetne reakcije države. Iz svega toga jasno je da HDZ ne želi ujednačenu praksu koja bi jedino proizašla iz jasnih zakonskih restrikcija. Ako pak jednom budu prisiljeni na takvu gestu, onda će, riječima zastupnika Habijana, biti "pažljivi prema mladićima koji su bili u HOS-u i pod znakom Za dom spremni".

Što se tiče eventualnog prčkanja po simboličkom naslijeđu antifašizma, za koje je Vijeće zadnjega dana zasjedanja predložilo zabranu ako se njegovim isticanjem "krše ljudska prava poticanjem na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti suprotno članku 39. Ustava", takva sugestija nije nekakav novum. U gotovo identičnom obliku nalazi se unutar mađarskog Kaznenog zakona, tik do nacizma.

Pod naslovom "korištenje simbola totalitarizma" piše da se uhićenjem kažnjava svaka osoba koja distribuira i koristi nacističku simboliku, srp i čekić, crvenu petokraku i bilo koji opisani simbol kako bi "narušila javni mir – posebno na način da vrijeđa dostojanstvo žrtava totalitarnih režima". Istovremena zabrana komunističkih i nacističkih simbola u paketu još je eksplicitnije uparena u zemljama poput Ukrajine, Latvije i Litve, gdje se restrikcije primjenjuju na simbole određenih stranaka, sovjetsku himnu ili automobile na državnoj granici koji u interijeru ili eksterijeru imaju ugraviranu zastavu sa srpom i čekićem.

Ako se dakle HDZ ikad bude odlučio na dopunu kaznenog zakonodavstva, izvjesno je da će se rukovoditi istovjetnim preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koje je komunizam i fašizam objedinilo u sugestijama za naknadne zakonske intervencije. Treba, doduše, ostaviti mogućnost drugačijeg scenarija. Prijedlozi Vijeća i rasprava povodom interpelacije odvijali su se za vrijeme prošle vlade, kada je većina bila popunjena znatno radikalnijim elementima. Danas je situacija drugačija u političkoj većini. No čak i uz te promjene teško je zamisliti da bi HDZ prionuo zakonskom nasrtaju na izrazito glasne veterane HOS-a.

A upravo to HOS-ovo fašističko znakovlje izvorišna je simbolična točka svih problema koje Hrvatska ima s višegodišnjim valom ekstremizma. Svi drugi simboli, čiju zabranu preporučuje Kraus, s pravom se uvrštavaju u prijedlog. No oni su, količinski gledano, marginalni naspram jedne uzrečice od tri riječi u konkretnom HOS-ovom kontekstu. Svaki obračun s desnim radikalima u suvremenoj Hrvatskoj, pa tako i u potonjem slučaju, jalov je bez rješavanja problema HOS-ovog pozdrava. Jer borba za konzervaciju ustaške psovke HSP-ove paravojske u zadnjih je pet godina postala ultimativna identifikacijska točka za desne radikale, nešto poput glasanja koje služi za međusobno prepoznavanje u prirodi.

Prije HOS-ov nego Pavelićev, "Za dom spremni" je služio kao bojni poklič za napade na srpsku manjinu po Bukovici, nasrtaje na umjetnike s antifašističkim instalacijama i posjetitelje "kontroverznih" predstava, marševe neofašista po splitskim i zagrebačkim trgovima, ispade navijača na nogometnim utakmicama i dočeku nacionalne selekcije, za pozivanje na silovanje srpskih žena i u sukobima sa srednjoškolcima u Vukovaru, za provokativne ispade na komemoracijama hrvatskih žrtava i za negiranje hrvatskih ratnih zločina, za širenje mržnje na internetu, u desnim medijima i na koncu za konkretni teroristički napad. U svjetonazorskoj pozadini oružanog nasilja koje je Danijel Bezuk počinio na Markovu trgu sveprisutan je upravo HOS i njegov usklik. Prije samoubilačkog pohoda bio je duboko uronjen u mitomaniju naoružane milicije Ante Đapića. Živio je u susjedstvu obiteljskog prijatelja Damira Markuša, aktualnog kandidata Domovinskog pokreta za župana, najvećeg branitelja HOS-ovog pozdrava u Hrvatskoj, čovjeka kojeg je država pustila u svoj obrazovni sustav i na čijem su Facebook profilu uoči spomenutog napada pratitelji pozivali na ubojstva svih koji kritiziraju usklik te na likvidacije državnih dužnosnika, predvođenih samim Andrejom Plenkovićem. "Pitanje je koliko ima još mladih ljudi pod sličnim utjecajem, stoga ćemo ići do gnijezda govora mržnje i nesnošljivosti. O ovome ću govoriti svaki dan, jasno politički prozivati i boriti se protiv ljudi koji su pridonijeli ovome što se dogodilo", poručio je premijer nakon napada zbog kojeg se s pravom osobno osjetio ugroženim, najavljujući borbu protiv ekstremizma u javnom prostoru.

Premijerova podvojenost između opasne stvarnosti koja mu je došla pred vrata u vidu naoružanog fana HOS-a i dosadašnje političke pragme koja jamči zakonsku intaktnost HOS-ove notorne krilatice, značajno doprinosi održavanju stabilnosti onog "gnijezda govora mržnje i nesnošljivosti". Ako se doista iskreno želi uhvatiti ukoštac s ekstremistima, dobar bi početak bio usvajanje predloženih izmjena, mimo besmislenih prijedloga o zabrani petokrake. Kao čovjeku koji je prije nekoliko godina uveo u javni prostor "dvostruku konotaciju" ustaškog pozdrava, to bi mu bio i ljekovit potez za provjetravanje vlastite političke savjesti.

portalnovosti