Hrvatski laburisti-Stranka rada potpisivanjem pristupnog sporazuma 10. veljače 2019. u Sisku postala je šesta stranka koja je ušla u sastav Amsterdamske koalicije. Odluka u pristupanju koaliciji ustvari je potpuno logičan slijed događaja i s obzirom na aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj i s obzirom na programske i svjetonazorske odrednice koalicije i stranaka što je čine, ali i s obzirom na nasušnu potrebu radikalnog mijenjanja smjera kojim se Hrvatska kreće. Zaštita i afirmacija ljudskih prava u svakom smislu te riječi, uređeno i napredno društvo, država u službi svih građana i, što nama laburistima i jest svojstveno, zaštita prava danas posve obespravljenih i osiromašenih radnika i radništva uopće, ono je čemu naša koalicija, ne samo deklarativno već i svojim djelovanjem, stremi i na čemu ustrajno radi. Riječju, kao stranci što u svoj fokus stavlja pravednost društva u kojemu svaki pojedinac ima pravo uživati zakonima i Ustavom zajamčena prava, “Hrvatski laburisti” upravo su u Amsterdamskoj koaliciji prepoznali sve vrijednosti za koje se i sami zalažemo.

Predsjednik “Laburista” David Bregovac tom je prigodom, između ostaloga, naglasio i ovo:
“Hrvatska je danas uz Bugarsku najsiromašnija zemlja Europske unije prema svim parametrima. Debelo su nas prestigli i Rumunji koji su ne tako davno, još 2015. godine, bili iza nas. Toliko o uspješnoj Vladi Andreja Plenkovića.
Da, svi smo željeli svoju samostalnu Hrvatsku, ali, ne, nipošto nismo željeli državu koju su i više od agresora uništili privatizacijska i pretvorbena otimačina, politička korupcija, organizirana pljačka koja se i danas događa, dakako preko leđa ono malo radnika kojih je ostalo u Hrvatskoj.

Europska unija čitavim nizom svojih propisa također regulira rad, radništvo i prava radnika. U Europskoj uniji radnici se za svoja prava, za pravične plaće, za bolje uvjete rada i za dostojanstven život mogu izboriti jer najveća većina zemalja-članica poštuje standarde u zaštiti svojih radnika, baštini njihova davno stečena prava i naprosto ne gazi svoje vlastite građane. Kroz rad u Europskom parlamentu, kroz stalno ukazivanje i Komisiji i Parlamentu na nepravde prema hrvatskim radnicima i građanima uopće i na nepridržavanje europskih direktiva, kroz proaktivnu politiku, inicijative i nuđenja još boljih europskih i domaćih zakonskih rješenja Amsterdamska koalicija, odnosno njezini kandidati na predstojećim Europarlamentarnim izborima sasvim sigurno mogu učiniti najviše da Hrvatska napokon postane normalna, uređena, prosperitetna i pravedna država jednakih šansi za sve njezine građane; država u kojoj uvjet za dostojanstven život neće biti luksuz kojega jamči samo bliskost s korumpiranom političkom elitom… Amsterdamska koalicija skupina je stranaka časnih, moralnih i dokazanih ljudi, a glas našim kandidatima siguran je glas za uspješnije i sretnije sutra.

Laburisti u ovoj izbornoj koaliciji participiraju s jednim kandidatom, odnosno kandidatkinjom. To je naša dugogodišnja članica i predsjednica splitsko-dalmatinske podružnice stranke – Mira Morović. Ova vrijedna žena vrsna je znanstvenica, doktorica fizike s golemim iskustvom na brojnim znanstvenim projektima što ih je vodila radeći u Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Do umirovljenja je bila i jedan od sindikalnih vođa u Sindikatu znanosti i visokog obrazovanja. S obzirom na znanstvene, odnosno stručne, ali i ljudske reference, kolegica Morović radom u Europarlamentu znate će štititi interese Hrvatske i svih njezinih građana. Ne sumnjajte, naša Mira, Laburisti i Amsterdamska koalicija Hrvatskoj mogu donijeti mnogo!”.

 

laburisti