Nakon što je prvi put jedna nova hrvatska Vlada dobila povjerenje neposredno uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, prvi je put ključni HDZ-ov koalicijski partner SDSS koji nakon 2008. opet ima potpredsjednika Vlade. I dok je prva suradnja HDZ-a i SDSS-a u vrijeme premijera Ive Sanadera bila jednokratna, može li nova biti više od koalicije?U Hrvatskoj vrijeme nerijetko stoji. Barem se tako čini. Zvuči gotovo nestvarno da je početkom 20. stoljeća vladajuću koaliciju u zemlji činila skupina stranaka i izvanstranačkih zastupnika koju su predvodili Hrvatska stranka prava i Srpska samostalna stranka, a među njima je bilo i naprednjaka, odnosno tadašnje inačice liberala. Stoljeće i nešto kasnije vladajuću koaliciju u Hrvatskoj predvode Hrvatska demokratska zajednica i Samostalna demokratska srpska stranka kojoj natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru osigurava aktualna verzija liberala od Hrvatske socijalno-liberalne stranke preko Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata do Narodne stranke – Reformista. Promatrača bi ovakav transmilenijski politički raspored upućivao na iznimnu stabilnost domaće politike, države i društva. No, prošlost i sadašnjost jako su dinamične.


Hrvatska je u međuvremenu doživjela niz državnopravnih transformacija, od rascjepkanosti unutar Austro-Ugarske monarhije preko dramatičnih iskustava u prvoj Jugoslaviji kao unitarnoj monarhiji te drugoj Jugoslaviji kao socijalističkoj federaciji do državne samostalnosti i članstva u Europskoj uniji. Zemlja je kao i ostatak Europe iskusila Prvi i Drugi svjetski rat, ali u prvoj polovici 1990.-ih i Domovinski rat vođen za državnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost.

Dodaju li se tomu i krupne promjene društvenog uređenja i prilika tijekom proteklih stotinu godina, uistinu je teško pojmiti da je u zemlji na vlasti i početkom 20. stoljeća i početkom 21. stoljeća koalicija stranaka koje nisu samo nominalno slične. U prvom je slučaju riječ o Hrvatsko-srpskoj koaliciji utemeljenoj 1905. u duhu Riječke i Zadarske rezolucije koja će s promjenjivim uspjehom dominirati hrvatskom politikom do završetka Prvoga svjetskog rata. U drugom je slučaju riječ o novoj formalnoj koaliciji Hrvatske demokratske zajednice i Samostalne demokratske srpske stranke kao rezultanti ovogodišnjih paralamentarnih izbora.

HDZ i SDSS kroz povijest: Zbližio ih Sanader, udaljio Karamarko


HDZ i SDSS već su 2008. formalizirali svoje zajedničko obnašanje vlasti nakon HDZ-ove pobjede na parlamentarnim izborima 2007. Naime, tadašnjem je novom-starom premijeru i predsjedniku stranke Ivi Sanaderu uz osvojenih 66 zastupničkih mandata te podršku HSS-a, HSLS-a i HSU-a za održavanje većine u Hrvatskom saboru nedostajala i podrška Kluba zastupnika nacionalnih manjina. Među njima i tri ključna SDSS-ova zastupnika te je stranka Milorada Pupovca prvi put dobila mjesto potpredsjednika Vlade, i to za regionalni razvitak, obnovu i povratak koje je preuzeo Slobodan Uzelac. SDSS je ostao vjeran HDZ-ov partner i kada je nakon Sanaderove demisije Vladu i stranku preuzela Jadranka Kosor. Njih su oboje i praktično promicali međustranačku i međunacionalnu suradnju te pomirenje. Kasniji dolazak na vlast SDP-ove Kukuriku koalicije te preuzimanje HDZ-a od strane Tomislava Karamarka i njegovih istomišljenika, udaljilo je SDSS od neposrednog sudjelovanja u Vladi.

Nakon probnog razdoblja tijekom prvoga premijerskog mandata Andreja Plenkovića, SDSS od HDZ-ova parlamentarnog partnera postaje i partnerom u Vladi. Novi je SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević kojemu su povjereni društveni poslovi i ljudska prava (točnije rečeno prava čovjeka). U odnosu na 2008., SDSS je sada i mandatno najjači HDZ-ov partner nastavljajući ulogu pivot igrača koji u parlamentu sa svoja tri zastupnika odlučuje o vladinoj većini sastavljenoj od minimalno potrebnih 76 ruku. Tako je nova koalicija HDZ-a i SDSS-a postala pravom Hrvatsko-srpskom koalicijom 2.0 koja samo dva tjedna nakon dobivanja povjerenja ima svoje kolovoško vatreno krštenje.

Olujna faza hrvatsko-srpskog pomirenja


Ono je, naravno, vezano uz predstojeću proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza, ali i prvi put uz zajednički dolazak na komemoriranje žrtava ratnog zločina u Gruborima. Točno četvrt stoljeća nakon uspješno izvedene vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je Domovinski rat završen hrvatskom pobjedom kasnije zaokruženom mirnom reintegracijom Hrvatskog podunavlja, ponovno se otvara mogućnost sadržajnog završetka sukoba iz prve polovice 1990-ih, a to je pomirenje. Ono je u teoriji i praksi konflikata završna te u mnogo čemu presudna faza s ciljem da temeljno proturječje ne bi nanovo eskaliralo prema krizi, polarizaciji i nasilju.

Dakle, prema svemu onom u što je utonulo područje bivše Jugoslavije nakon što se u drugoj polovici 1980.-ih počeo politički i vojno realizirati projekt srpskog ekspanzionizma osmišljen u vladajućim krugovima Srbije, njezine politike i društva. Iako je taj projekt personalno simbolizirao Slobodan Milošević, 2006. preminuo kao optuženik za ratne zločine, njegov se razmjer nikad ne bi mjerio u desetinama tisuća ubijenih te stotinama tisuća prognanih i izbjeglih od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine do Kosova, da nije imao tako masovnu podršku. Na žalost, i u dijelu srpskog stanovništva koje je 1991. povelo nasilnu pobunu protiv demokratske hrvatske vlasti te svojih sugrađana hrvatske nacionalnosti.


I prema svom ustavnopravnom poretku, i prema međunarodnom pravu Hrvatska je imala pravo osloboditi svoj okupirani teritorij, a nakon toga u savezništvu s Bosnom i Hercegovinom i uz potporu međunarodne zajednice anulirati daljnju agresiju Miloševićevih epigona. Zbog toga je oslobađanje Knina kao središta pobune 5. kolovoza 1995. spoj stvarnog i simboličnog završetka rata. S obzirom da je rat iz ne samo hrvatske perspektive bio oslobodilački i pravedan, pobjedu u njemu ne može zasjeniti nijedan zločin počinjen i potaknut zbog mržnje, osvete, pljačke i socijalne patologije. I to onih koji su na najgori mogući način zlorabili tadašnje okolnosti, a hrvatska ih vlast propustila sankcionirati kao u slučaju šestero ubijenih srpskih civila u selu Gruborima u kolovozu 1995. što je i hrvatsko pravosuđe ocijenilo 'grozomornim ratnim zločinom', ali i dalje bez osuđenih za njega.

Točno se zna što su ratni zločini. Njih pravna država mora sankcionirati kao najteža kršenja međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, a njezina ih politika sustavno sprječavati. Zbog toga su i političko vodstvo Srbije te njegove ekspoziture u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz 1990-ih završili na optuženičkim klupama na Haškom tribunalu. Zbog toga je hrvatska pobjeda u ratu neupitna, kao što je i neupitna obveza zaštite najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske među kojima se od 1990. nalaze sloboda, poštivanje prava čovjeka, nacionalna ravnopravnost, mirotvorstvo i – vladavina prava.

Civilizacijska koalicija


Te vrednote podrazumijevaju odluku da SDSS-ov potpredsjednik Vlade Boris Milošević čiji je otac dao doprinos pobjedi u Domovinskom ratu i čija je baka brutalno ubijena kao žrtva ratnog zločina, nazoči obilježavanju 25 godina od vojno-redarstvene operacije Oluje. Te vrednote podrazumijevaju i da HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, nositelj najviših državnih odličja za sudjelovanje u Domovinskom ratu ovog kolovoza nazoči komemoriranju u Gruborima. Iako je riječ o službenoj politici za koju je i dalje teško procijeniti kakav će utjecaj imati unutar društva, posrijedi je jedan od najboljih poteza hrvatskih vlasti uopće u cilju pomirenja nakon rata. Upravo zbog onih koji ga povlače.

Naravno da je tomu presudan doprinos dao novi legitimitet koji je nakon izbora dobio HDZ i osobno Andrej Plenković čija politička karijera nakon aktualne hrvatske dionice ima europsku perspektivu, ali je i dalje riječ o potezu koji bi mogao trasirati put u iznimno važnom segmentu hrvatske politike i društva. Taj je put nepotrebno i neznalački prekinut nakon prve HDZ-ove i SDSS-ove formalne koalicije, ali život počesto pruži drugu priliku. Uspiju li ovu priliku realizirati Andrej Plenković, Tomo Medved, Boris Milošević i suradnici, mogli bi Hrvatskoj donijeti puno više od geste i simbola. Ima li neka hrvatsko-srpska koalicija smisla onda je to ona – civilizacijska.

tportal