Nažalost, definitivno više nije istina ono što piše na službenim internetskim stranicma, kako je Poloj najljepša riječna pješćana plaža u Hrvatskoj. Poloj je i dalje najljepša plaža, ali pijeska više nema. Zamijenili su ga nadirući šljunak i riječne školjke. Sava je odnijela obilni, raskošni, meki, svijetli pijesak.Trajala je godinama „krađa“ prirode koja ima svoje razloge, a da ljudi takoreći nisu mrdnuli malim prstom da sačuvaju ono što su dobili. Bilo pa se spominjalo. Ostadoše uspomene na rijetko viđen prirodni fenomen, na ljepotu, na godine koje su oblikovale Brođane, ostadođe fotografije bolje prošlosti.

Usprkos gubitku pijeska na tom legendarnom savskom menadru, Poloj je zadržao svoju snagu i skladnost. Pisao sam davno što je za mene i tisuće drugih Brođana značio Poloj. I što znači.

Poloj je dokoličarski raj, utočište za one koji se odluče na bjekstvo od tegobne svakodnevice, predah od terora monotonog, iscrpljujućeg rada i nametnutih obveza. Poloj je prostrano područje na kome vlada una fides – odmor, vjera kojoj se posjetitelji dragovoljno i s užitkom predaju. Poloj je najsavršeniji spoj terapeutskog lječilišta od kroničnih bolesti civilizacije, punjača potrošene energije na banalnosti preživljavanja, trgovine u kojoj se kupuje kvalitetno slobodno vrijeme i atmosfere jednakopravnosti i jedanakovažnosti. Poloj je blagotvorna kombinacija utjecaja i značenja koji proizlaze iz njegovih osnovnih elemenata: Sunca, Save, drveća, trave, vjetra i pijeska.
Poloj je dovoljno blizu da svima koji odluče zaboraviti na uobičajenu stvarnost nudi svoje tijelo za igru, i dovoljno daleko da se igra prihvati kao jedina i najisplativija alternativa. Poloj je idealno mesto za regeneraciju duha i tijela, sjajna pozicija za sanjaranje. Na Poloju skupnom spuštanju praga prevladavajuće, uštogljene građanske pristojnosti doprinost prihvatljiva intimnost pojedinaca. Tamo su zajedno roditelji i djeca, mlada vitka tijela i celulitna bedra, bebe i bake, omuževljeni dječaci i njihovi dobrodržeći djedovi, bakreni mužjaci i hodajuće reklame za sireve, pretile gospođe s kajševima sala na trubusima i anoreksične mršavice, muskulozna, trokrilna tijela i astenici, staromodni kupaći kostimi i tange, bujni komadi i daske...
Svi oni su dio ljetne, demokratske revije, akteri pustolovne, erotizirane predstave, istovremeno glumci i gledatelji. A Poloj je veliki režiser, raskošnog talenta da izvuče najbolje iz svih, smiren i strpljiv.
Traje ljeto i njegova rasipnička raskoš. A Poloj, dar Brođanima od praroditeljice Save, simbolizira Užitak i zasluženu Sreću.