Evo nakon što je prije nekoliko dana objavljeno da će dana 17. travnja održati sjednica Gradskog vijeća, ponovo se aktualiziralo 'Pismo vijećnicima Gradskog vijeća' Udruge Eko-Integral od 16. ožujka, koje je upućeno Striboru Valenti, predsjedniku Gradskog vijeća, u nadi da će se ono razmatrati na Gradskom vijeću.

Identično pismo iz Eko-Integrala je poslano Predsjedniku Županijske skupštine, pa indirektno i zastupnicima Županijske skupštine. U tim pismima su obrađene potreba i mogućnost organizacije zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku i to poslije 11 godina kontinuiranog onečišćenja zraka bez adekvatnog rješenja tog gorućeg brodskog problema!

U tim Pismima vijećnicima opisana su sva očekivanja Brođana, kao i aktivnosti koje su u funkciji poboljšanja stanja brodskog zraka i koje su odgovarajuće institucije propustile odraditi. Nije na odmet, makar smo ih nedavno bili objavili i na našem SBPeriskopu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-pismo-vijecnicima-gradskog-vijeca-i-zupanijske-skupstine), da njih ponovimo:

  • Vlade RH i nadležna ministarstva, poštujući Ustavnu obvezu, poduzmu sve što je moguće u cilju zaštite života i zdravlja građana Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije

  • Hrvatska se uključi u proces izdavanja ekološke dozvole na osnovu ESPO konvencije kojom su definirani međunarodni odnosi u slučajevima prekograničnih onečišćenja

  • zatraži se plan rekonstrukcije i program modernizacije rafinerije s definiranim rokovima

  • dovrši se Projekt izrade zajedničkog katastra emisija u zrak za Bosanski Brod i Slavonski Brod

  • DUZS (‘Služba 112’) uspostavi on-line vezu kako bi se građani upozorili o onečišćenju zraka

  • dovrši se Projekt edukacije i informiranje Brođana i ostalih građana Brodsko-posavske županije

  • Zavod za javno zdravstvo dovrši studiju o utjecaju onečišćenja na okoliš i zdravlje Brođana

  • Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kontinuirano brine i vodi brigu da do onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu ne dođe. To se odnosi i na Povjerenstvo za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu koje u zadnjih 15 mjeseci nije ni sastajalo.


Također je ukazano na veliku zabrinutost Brođana jer je brodski zrak i dalje onečišćen(!) i jer nakon jednog dužeg mirnog razdoblja tijekom prošle godine, još u prosincu i siječnju ponovo su se dogodila enormna onečišćenja u brodskom zraku, o čemu uglavnom svi šute! To se posebno odnosi na intervale od 15. do 22. prosinca, od 06. do 12. siječnja, od 22., faktički do kraja siječnja, od 13. do 20. veljače, pa onda oko 26. veljače i oko 2. ožujka (vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165)!

Ne smije se ispustiti ni iz vida još dva friška detalja. Prvo, da u ožujku jednom sedam dana, a drugi put pet dana, a da početak travnja se ne spominje, kada je desetak dana zrak u Slavonskom Brodu bio u CRVENOM (samo ponekad u ŽUTOM), što se lijepo vidjelo na karti Europske agencije zaštite okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index )!

Drugo, kada se krajem ožujka česticama pustinjskoga pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera, preplavilo zrak skoro u cijeloj Europi. Analizu podataka brodskih, susjednih i drugih mjernih postaja u RH za vrijeme tog velikog onečišćenja zraka mogli ste vidjeti i na SBPeriskopu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/analiza-podataka-nasih-susjednih-i-drugih-mjernih-postaja-u-rh-za-vrijeme-posljednjeg-velikog-oneciscenja-zraka)!

I što na kraju reći na sva ta brodska onečišćenja? Možda da se ponovi jedan anonimni, pomalo i ironični komentar sa SBPeriskopa: “U brodskom zraku u posljednjih deset godina ništa novo… Ovi iz prekosavske rafinerije ‘uzorno’ nas truju i truju. A ‘pametnjakovići’ uporno šute i žele sve zataškati!”.

Jasno je svima da održavanjem jedne zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku puno bi pomoglo da se nakon zadnje velike stanke u rješavanju problema od godinu i pol - dvije godine krene se na dalje rješavanje ovog brodskog gorućeg problema!

Jasno je da u ovom trenutku zbog nastale situacije oko korona virusa iluzorno očekivati žurno organiziranje takvog velikog skupa. No dugoročno gledajući, svima je jasno da jedino zajedničkim snagama svih Brođana: vijećnika Gradskog vijeća i Županijske skupštine, Gradonačelnika, Župana, zamjenika Župana i Gradonačelnika, svih saborskih zastupnika iz Županije i predstavnika brodskih građanskih akcija i ekoloških udruga s jedne strane, a s druge strane: Ministra zaštite okoliša, kao i bivših ministara zaštite okoliša, Predsjednika Povjerenstva za praćenje onečišćenja brodskog zraka, kao i bivših predsjednika Povjerenstva, predstavnika ministarstava zaštite okoliša, vanjskih poslova i zdravstva, saborskih odbora za zaštite okoliša i zdravstva, HZJZ-a, predstavnika tvrtkih koje su s hrvatske strane uključeni u realizaciju plinofikacije Rafinerije i realizaciju ostalih poslova vezano za Rafineriju nafte Brod (PlinaCro, Crodux, Janaf, itd.) mogu donijeti rješenje koje bi omogućilo i Brođanima provedbu Ustavom zagarantirano pravo na zdravlje i čist okoliš (članak 70.).