Antonio Zrilić 

Davno su prošla vremena kada je Henry Ford mogao reći „Možete dobiti auto bilo koje boje dok god je to crna“. Svi znamo koliko je u današnje vrijeme kupac razmažen i koliko različitih želja s jedne strane te varijacija pojedinih proizvoda s druge strane ima na tržištu.


 

Dugi rep


U knjizi Dugi rep, Chrisa Andersona - prema nekima, jednoj od najvažnijih poslovnih knjiga u posljednje vrijeme - pokazuje se kako budućnost industrije nisu hitovi ili bestseleri, nego niše. Rep Gausove krivulje koji prikazuje različitost od prosječne potražnje sve je duži (to znači da ima sve više proizvoda koji su specifični i sve više specifičnih želja potrošača). Nekada se moglo prodavati samo ono što se nalazilo na policama.

U velikim trgovačkim centrima su još uvijek brand manageri ti koji određuju koji proizvodi će se staviti na police, a koji ne. U stvari potražnja se umjetno stvara kroz ponudu. Internet konačno omogućuje da svaka niša ma kako bila mala i specijalizirana može naći svoga kupca. Ovaj koncept je zgodan i demokratičan, ali je do sada bio primjenjiv samo u domeni glazbene i izdavačke industrije zbog preskupe proizvodnje svega što nije čisti intelektualni proizvod. Međutim, možda je došlo do nove industrijske revolucije!

Što je 3D ispis?


Sve više se govori o novoj tehnologiji proizvodnje u tehnici 3D ispisa (pomoću 3D printera). 3D ispis je izvorno razvijen kao automatizirani postupak izrade prototipa. Iako postoji nekoliko tehnologija, najviše se radi na temelju nanošenja slojeva materijala (plastike, keramike ili čak metalnog praha) pomoću računalne simulacije.
Korištenje tehnologije 3D ispisa za prototipe ima i te kako smisla, jer tradicionalne 'reduktivne' tehnike proizvodnje (tehnologija koja se zasniva na uklanjanju materijala) mogu potrajati dulje i puno su skuplje.

Mehanički dijelovi, cipele, modni proizvodi i pribor te ostala roba široke potrošnje – to sve može biti 'tiskano' za pregled od strane dizajnera ili inženjera, a revizija uzorka je jednostavna. Dok je masovna proizvodnja bila i još uvijek jest održiva zbog svoje ekonomije razmjera, ona je neekonomična za pojedinačnu proizvodnju i za izradu prototipova. 3D ispis omogućuje jednostavnu i jeftinu proizvodnju manjih serija proizvoda i  protutipova, gdje je svaki predmet original (ili savršena kopija) i izrada alata za jedan komad je jeftina kao izrada alata za mnoge proizvode.

Konačni 3D tiskani proizvod ima također i druge prednosti. Proizvodi mogu biti lakši, ali jednako solidni i jaki. Tu je ekološka komponenta te manji utrošak materijala jer nema rasipanja i otpada, u usporedbi s tradicionalnom reduktivnom proizvodnjom koja je vrlo neučinkovita u upotrebi materijala.

I, da se vratimo našem dugom repu. Potrošači će, u teoriji, primjenom ove nove tehnologije imati mnogo veći utjecaj na konačni oblik proizvoda koje kupuju, a koji će biti proizvedeni prema njihovim preciznim (i razmaženim) specifikacijama.

Izvor bussines