Za dva i pol mjeseca trebamo izabrati novo gradsko i županijsko vijeće odnosno novog gradonačelnika i župana.  Za sada se sigurno znaju samo dva kandidata. O ostalima se špekulira. Jednako me užasavaju ova dva poznata imena kao i ona o kojima se špekulira. Kandidate SDPa i HDZa zapravo i ne gledam imenom i prezimenom, jer oni to i nisu. Oni su samo pijuni svojih stranaka koji će i raditi onako kako stranka kaže. A svi znamo tko u našoj sredini vuče konce u obje stranke.

Igora Čižmeka upoznala sam prije par godina. Učinio mi se simpatičan čovjek. Pojma nisam imala da je u HDZu. Da sam to znala, vjerojatno bi mi, odmah na početku, bio manje simpatičan. S druge strane, drago mi je da to nisam znala, jer znam da sam sada objektivnija.

Kada sam čula da je on HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Broda, iskreno sam se začudila. Nekako mi nije izgledao kao HDZov čovjek. A opet, kada malo bolje razmislim, on je upravo takav čovjek kakav HDZ u Brodu treba. Nenametljiv i nezamjetljiv. Jer ZNA SE kako vladaju HDZovi gradonačelnici i župani. Oni su samo figure koje izvršavaju stranačke zadatke. A konce vuku vladari iz sjene. I trenutno imamo očiti primjer – u županiji.

 

S druge strane, imamo aktualnog gradonačelnika koji, realno gledajući, trenutno nema protukandidata. I tako ostaje užasavajuća pomisao da bi taj čovjek stvarno mogao osvojiti još jedan mandat. I tako nastaviti svoju tiraniju, zapošljavanje rođaka i njihovih rođaka, prodavanje Broda, konfrontacije sa svima...

Da, Mirko Duspara je napravio dvoranu Vijuš (koja, btw, stoji prazna, a mogla bi i sama privređivati), bazene, tržnicu, klizalište. Zašto mu skidati kapu za to? Pa to mu je i bio posao koji bi obavi svatko tko bi imao proračun na raspolaganju i opteretio ga kreditima.

To što njegovi prethodnici nisu napravili ni to, nije njegova zasluga, nego naša sramota što smo ih izabrali i što nismo tražili smjenu kada smo vidjeli što i kako (ne)rade. Istovremeno, rečeni gradonačelnik  zaposlio je more svojih rođaka i njihovih rođaka da ne rade ništa. Istom su najbliži suradnici čovjek i žena optuženi za gospodarski kriminal. Neću dalje nabrajati, jer ne želim da ovo bude članak o Mirku Duspari, to ću ostaviti za neki drugi put.

Kako vrijeme odmiče, užasava me pomisao da nemam za koga glasati.

Koga zaokružiti? Dusparu, SDP ili HDZ (jer, budimo realni ime kandidata, ponavljam, HDZa i SDPa je samo to – ime, a zapravo glasaš za stranku)? Boru Grubišića, čovjeka koji je otišao u Sabor i zaboravio odakle je... sve do novih izbora? Njegovu desnu ruku Slavicu Lemaić, diplomiranu učiteljicu koja radi na mjestu na kojem je nužan ekonomist (sigurno bi radila na tom mjestu i da nije Bore…)? Dalibora Damičevića, po provedenoj „reprezentativnoj“ anketi najpozitivniji političar u 2012. Godini?

Koga izabrati za župana? Ta je funkcija Brođanima jednako važna kao i gradonačelnička. U nekim stvarima i važnija.

 

Osjećam se kao da mi se obraća vještica iz dječje igrice Hugo sa svojom slavnom rečenicom: „Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti!“

Zato ovim putem, u ime sličnih meni, molim sposobne, pametne i poštene ljude ovog grada i županije da se kandidiraju za gradonačelnika i župana i da ih pokušaju izvući iz ove kaljuže. Znam da ih ima. Znam i da se boje ulaziti u to blato. Ali ih molim da odagnaju strah i da spasu Brod.