Izraelski mediji su jutros priopćili kako modernizirani sustavi S-300 koje će Rusija isporučiti Siriji za njih ne predstavljaju problem i da je za izraelski režim puno gore što im je ruska vojska objavila radio-elektronički rat.

Kao što smo ranije pisalo, Rusija će u roku od dva tjedna naoružati Siriju sustava protuzračne obrane S-300 i početi suzbijati navigaciju u istočnom Mediteranu.

Koja je treća ruska mjera, ako je za Izrael EW ometanje gore od sustava S-300?


To su dvije od tri mjere koje je najavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu u Moskvi u ponedjeljak, 24. rujna, kao odgovor na ulogu Izraela za smrt 15 ruskih vojnika u obaranju zrakoplova Il-20 17. rujna.

Sirijski sustavi praćenja zračnog prostora će biti znatno poboljšani i jamčit će sigurnost ruske vojske na zemlji. No, najznačajnija mjera koju je najavio general armije Šojgu je bila da će Rusija obavljati elektroničko suzbijanje satelitske navigacije brodskih radara i sustava za vezu borbenih zrakoplova koji  napadaju objekte na sirijskom teritoriju i područjima Sredozemnog mora koja graniče sa Sirijom.

“Treća mjera” – Usvojit će se ako ne budu funkcionirale prve dvije


Ruski ministar je naglasio da ako ove mjere ne ohlade usijane glave, a očito je imao na umu one u Izraelu, “Rusija će morati reagirati u skladu s razvojem situacije”, što znači da postoji i treća mjera, ali za sada nije objavljena.

Za Izrael, najvažnija mjera nije oružje ni sustavi S-300 koje će dobiti Sirija, koje Moskva ranije nije isporučila Damasku na molbu Izraela.

Vojni stručnjaci su za izraelski portal DEBKA File rekli kako je najoštrija kazna za Izrael suzbijanje i potiskivanje navigacijskih sustava. Rekli su da je ovo prvi put da je velika svjetska sila najavila radio-elektronički rat drugoj zemlji.

Odbijanje izraelske verzije za pogibiju 15 ruskih vojnika na zrakoplovu Il-20, što su u Moskvi rekli da je obična laž, bačena je rukavica u lice izraelskoj vojsci, piše DEBKA File, te dodaje kako je sukob podignut na puno višu razinu.

Ovaj apel su uputili premijer Benjamin Netanyahu i načelnik Glavnog stožera general Gadi Eizenkot, koji su naveli tri teške opcije za Izrael.

Do ponedjeljka su još mogli naći izlaz iz kritičnog sukoba s Moskvom, ali sada je prekasno. Šojgu je zalupio vrata mirnom izlasku iz situacije, tvrde Netanyahu i general Eizenkot.

“Ipak, unatoč povećanom rizikom od sukoba s Rusima, Izrael još uvijek ne može odustati od zračnih misija protiv Iranaca i njegovih marioneta u Siriji, jer bi povlačenje pred Iranom i Hezbollahom za Izrael bilo ponižavajuće. Međutim, u budućnosti će izraelske snage morati biti opreznije i pažljivo birati svoje ciljeve”, poručio je vojni i politički vrh u Tel Avivu.

Izrael prihvaća izazov Moskve za radio-elektronički dvoboj, jer je u prethodnim sukobima Izrael navodno bio bolji, piše DEBKA File.

Međutim govori o 1982. godini, ne o aktualnom sukobu, kada je izraelsko ratno zrakoplovstvo uništilo sovjetski sustav protuzračne obrane koji je tada bio postavljen u rasporedila libanonskoj dolini Bekaa.

U novije vrijeme, 2007. godine su izraelski zrakoplovi, prije uništavanja navodnog iransko-sjevernokorejskog reaktora plutonija u sirijskoj pokrajini Deir Ez-Zor aktiviraju svoj sustav koji je oslijepio sirijski radar sovjetske proizvodnje, koji je pokrivao ovaj objekt.

No, ovdje govorimo o starim sovjetskim sustavima za elektroničko ratovanje. Od tada ruski stručnjaci za elektroničko ratovanje traže odgovore za aktivnosti EW sustava Izraela i svih ostalih vojski svijeta.

Izrael vjeruje kako se Rusija teško može nositi s izraelskim postignućima, a na drugoj strani priznaje da je objava radio-elektroničkog rata za izraelsku vojsku gora od sustava S-300 koje će dobiti sirijska protuzračna obrana.

DEBKA File priznaje da bi se ovaj put situacija mogla razlikovati od epizoda iz 1982. i 2007. godine. Naime, današnji ruski sustavi uvelike mogu nadmašiti mogućnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva i mornarice.

Dok se u prošlosti Izrael uspješno nosi sa svojim protivnicima i EW sustavima koji su pokrivali pojedine objekte, danas ruski ministar obrane ocrtava golemo područje od više stotina kilometara, obuhvaćajući Siriju i istočni Mediteran, što će biti novo područje izazova za Izrael. S druge strane izraelska vojska nema iskustva u radu na takvoj razini radio-elektroničke borbe.

U svakom slučaju, izraelski mediji i komentatori su suglasni da je izraelski režim puno manje zabrinut zbog predstojeće isporuke sustava S-300 vojsci Bashara Al-Assada. Tvrde kako se Izrael godinama nosi s takvim baterijama protuzračne obrane. No, kako ići protiv masovnog suzbijanja elektronskih sustava širom istočnog Mediterana o d strane ruske vojske?

Izrael će ovdje možda morati tražiti pomoć od Sjedinjenih Država. Ovo pitanje može će vjerojatno biti tema rasprave  Netanyahua i predsjednika Donalda Trumpa u srijedu, 26. rujna, na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Rusija je već poslala sustave EW ratovanja u Siriji


U međuvremenu stiže vijest da je Rusija je već poslala sustave EW ratovanja u Siriji. Rusko Ministarstvo obrane je počelo prebacivati vojne sustave za elektroničko ratovanje u Siriju, piše list Izvestia, pozivajući se na izvore bliske Ministarstvu obrane.

Prvi EW sustavi su isporučeni odmah u ponedjeljak, 24. rujna, u zrakoplovnu bazu Hmeymim u Siriji, a isporučili su ih zrakoplovi četveromotorni teški transportni zrakoplovi Il-76. Točni podaci o isporučenoj opremi, naravno, nisu objavljeni.

Izraelski mediji i ruskom odgovoru u Siriji: “to će biti noćna mora”


Prijenos oružja za elektroničko ratovanje ima za cilj suzbijanje satelitske navigacije, brodskih i radara i komunikacijskih sustava vojnog zrakoplovstva. Ovi kompleksi će stvoriti neprobojnu radiofrekvencijsku kupolu u radijusu od nekoliko stotina kilometara nad Sirijom i susjednim Sredozemnim morem.

Prema uredniku vojnog portala, to bi bili sustavi “Krasuha-4” koji su dizajnirani za borbu protiv zrakoplova i R-330J “Jitel”. Osim toga, baza Hmeymim bi mogla biti opremljena najsuvremenijim sustavom “Divnomorje”, koji može zaustaviti radarske signale brodova, kao i one satelitskih komunikacijskih, upravljačkih i navigacijskih sustava.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je upozorio kako će ruska vojska ometati komunikaciju bilo kojeg zrakoplova koji pokušava gađati Siriju iz Sredozemnog mora.

Za sada nije poznato koja je to “treća mjera”, ako zakažu sustavi S-300 isporučeni sirijskoj vojsci i radio-elektroničko ratovanje koje će praktično “oslijepiti brodove”, ali prije svega izraelske zračne snage u pokušaju udara na Siriju i sirijsku obalu.

 

logično