Nitko nije mogao predvidjeti nevjerojatan uspjeh kampanje na Facebooku 'Izrael voli Iran', koju su pokrenula u ožujku prošle godine dvojica izraelskih grafičkih dizajnera. Poruke ljubavi i solidarnosti Izraelaca upućene Irancima preplavile su internet: 'Mi vas nikada nećemo bombardirati, volimo vašu zemlju.' Izraelski i iranski aktivisti sastali su se u Njemačkoj te isplanirali nastavak kampanje solidarnosti s međusobnim porukama ljubavi.

 Nije prošlo dugo pa su i Iranci koji žive u egzilu počeli slati slične poruke Izraelcima. Čak su i neki iz samog srca Islamske Republike poslali iste poruke, ali sa skrivenim licima. Ljudi iz obje zemlje počeli su razgovarati izravno preko interneta, iz čega se rodilo prijateljstvo.

Nastavno na uspjeh prethodne kampanje, Ronny Edry, jedan od dizajnera koji je postao mirovni aktivist, organizirao je susret s Irancima u Münchenu prije tri tjedna, baš u vrijeme kada su ratni bubnjevi počeli jače udarati. Sastanak je rezultirao novom kampanjom s jačom porukom: 'Nisam spreman umrijeti u vašem ratu.' Ti plakati počeli su se pojavljivati na Facebooku diljem Bliskog istoka.

'Naglasak smo stavili na 'njihov' rat, jer to pokazuje da je ovo rat političara, a ne ljudi', kaže Edry.
'Možda je upravo to zaslužno za stotine, ako ne i tisuće primljenih slika Iranaca iz Irana koji su spremni da se njihova lica objave, a ne samo sjena ili ruka ili nešto slično, što smo koristili u prethodnoj kampanji. Osjećamo da moramo pokazati Izraelcima ove slike, da vide prekrasne slike nasmijanih Iranaca dok čekaju autobus na stanici, ne da bi prodali traperice, već regionalni mir', nastavio je Edry.

Edry procjenjuje da će kampanja koštati 150.000 dolara, a kako bi se postiglo to da iznos bude što manji, otvorena je stranica za prikupljanje sredstava na kojoj je zasad sakupljeno oko 4.000 dolara.

'Učinak ove poruke, u kojoj imamo iranskog vojnika u odori koji poziva na mir, naprimjer, mnogo je jači ako se radi o službenoj kampanji s plakatima koji traju i izgledaju dobro i koji nisu ilegalni da bi ih općina odmah skinula. Znam da nemamo dovoljno novca, ali i ako ne prikupimo onoliko koliko nam je potrebno, za nešto manje novca objavit ćemo naše oglase u novinama, ali nadam se da će mediji pronijeti glas i omogućiti nam da prikupimo donacije', dodao je Edry.

U međuvremenu sve više i više slika objavljuje se na Facebooku svakog sata, uglavnom Izraelaca i Iranaca, ali i Amerikanaca, Europljana, Arapa i drugih.

Dok ovakve građanske inicijative rastu, priče o mogućem napadu na Iran stavljene su na zadnje stranice novina, bilo zato što je toliko već rečeno ili jer su šefovi država možda odbacili ovu ideju. Bilo kako bilo, izravni oblici kontakta između građana eventualno mogu napredovati u budućnosti u novim internacionalnim političkim organizacijama koje bi mogle imati utjecaj i na političke odluke. Zasada je to još uvijek samo ideja.

 

Izvor: www.tacno.net