Izraelska vojska jutros je postavila dvije baterije raketnog sustava Iron Dome u blizini gradova Haifa i Safed, prenosi list Haaretz. Vijest dolazi svega nekoliko sati nakon što je Izrael ponovno napao Siriju - ovo je već drugi izraelski napad na sirijski teritorij u svega dva dana i treći ove godine. Jutros je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sastanku kabineta rekao kako je "predan sigurnosti Izraela", no nije komentirao aktualne napade na Siriju.

Ističe se kako će se danas održati specijalni sastanak sigurnosnog kabineta te kako će se let izraelskog premijera, koji bi danas trebao posjetiti Kinu, odgoditi za 2 sata.

Najnovije informacije sirijske TV ističu kako ima ranjenih nakon napada koji su se dogodili rano jutros. Al-Manar kanal u Libanonu, koji je blisko povezan s Hezbollahom, ističe kako je uništeno skladište oružja poviše Damaska te kako je sirijska protuzračna obrana pogodila jedan izraelski vojni zrakoplov.

Napad je strogo osudio Iran te pozvao zemlje regije da osude ovaj napad. Iranski ministar obrane, general Ahmad Vahidi, rekao je kako je izraelski napad izveden uz "zeleno svjetlo" SAD-a.

VIDEO: izraelski napad na Damask

Jutrošnji napad dolazi nakon što je američki predsjednik Barack Obama, nakon izraelskog napada u petak, rekao kako se "Izrael ima pravo braniti".

Posljednje informacije govore kako je Izrael jutros, osim vojnog skladišta poviše Damaska, također gađao i međunarodnu zračnu luku. Informcije govore kako je također ciljana i 104. i 105. brigada sirijske republikanske garde.

Visoki izraelski dužnosnik potvrdio je u razgovoru za AFP kako je rano jutros gađana i zračna luka u Damasku. Ističe kako su cilj bile iranske rakete koje su se trebale prebaciti libanonskom Hezbollahu.

Planina Qasioun, gdje se nalazi skladište, i međunarodna zračna luka, nalaze se na suprotnim dijelovima grada - to znači da je Izrael, ukoliko su informacije točne, izveo kompleksnu operaciju koristeći zračne snage.

Sirijska TV navodi kako je napad izraelskih snaga koordiniran s pobunjenicima. Izraelski analitičari, u razgovoru za list Haaretz, ističu kako se "Izrael dvije godine suzdržavao od uključenja u sirjjski sukob" te kako je "to vrijeme možda došlo kraju".

Izraelski general Amos Yadlin rekao je jutros za izraelski vojni radio kako se Sirija najvjerojatnije neće usuditi uzvratiti udarac jer im prijete pobunjenici koji "više mrze Assada nego Izrael".

Svjedoci na terenu potvrdili su kako su vidjeli vojne zrakoplove na nebu u vrijeme napada.

Kratka analiza:
Nekoliko detalja treba uočiti u kontekstu ovog napada. Kao prvo, izraelski izvori potvrđuju oba napada, jedan u petak, jedan jutros. Radi se o neupitnoj vojnoj agresiji jedne države protiv druge države, no nije za očekivati da će napad itko osuditi osim Irana i eventualno Rusije. Obamin komentar da se "Izrael ima pravo braniti" nije samo vrhunac ironije - jer se ovdje brani jedino Sirija - već je ujedno i zeleno svijetlo izraelskim snagama.

Situacija u Tel Avivu je očito frustrirajuća. Naime, velika kampanja oko uporabe kemijskog oružja naglo je splasnula, a najveći šok bila je Obamina izjava da "ne vidi mogućnost za slanje vojske u Siriju jer bi takav potez bio loš i za SAD i za Siriju".

Izrael ovim agresijama pokazuje do koje je mjere voljan ići s ciljem rušenja Assadove vlasti u Siriji. Naime, da se oružje stvarno prebacivalo iz Sirije za Libanon, onda su mogli svoje zračne napade izvesti na prostoru Libanona te bi tako zadržali distancu od uključenja u sirijski sukob. No, to se nije dogodilo iz jasnih razloga - Izrael je spreman na direktnu destabilzaciju Sirije i dva napada u dva dana jasan su pokazatelj da bi se ovo moglo nastaviti.

Sirija, kao i u siječnju ove godine, nije vojno reagirala protiv Izraela jer jednostavno ne smije. "Međunarodna zajednica" koja ne želi osuditi izraelsku agresiju odmah bi se vojno angažirala ukoliko bi se desio sirijski napad, zapravo kontra-napad, na izraelski teritorij.

Stanje na terenu u Siriji je izuzetno nepovoljno po pobunjeničke snage koje su u zadnjih nekoliko tjedana pretrpile znatne poraze s tendencijom da bi se oni mogli nataviti nizati jer je vojska krenula u opću ofenzivu na gotovo cijelom frontu. U ovakvoj situaciji traži se bilo kakva vrsta zaustavljanja tog napretka sirijske vojske, pa možda i u obliku ovakve vojne agresije na Damask.

U ovom trenutku jedini spas za sirijske pobunjeničke snage je eskalacija konflikta do te mjere da sukob pređe granice Sirije, da se "zapali" cijela regija. Sirijskim snagama ovakav scenarij nikako ne odgovara i vjerojatno će zbog toga nastojati maksimalno se suzdržavati od bilo kakve akcije koja bi vodila u tom pravcu.

Što se tiče Izraela, ovi potezi bacaju u vodu njihovu dugogodišnju retoriku da žele "mir i stabilnost" u regiji. Izrael nešto očito želi s regijom, no miru i stabilnosti bi prema njihovom shvaćanju trebala predstojati njihova dominacija tom istom regijom. Već sada su se promakli u saveznike Turske, Jordana, pa moglo bi se reći i Egipta - oni koji misle drugačije neka se zapitaju zašto je granični prijelaz između Gaze i Egipta i dalje zatvoren?

Glede aktualnih napada, sada je na redu diplomacija, politički saveznici Sirije - Iran, Rusija, Kina - moraju iskoristiti ovu priliku i osuditi ovu izraelsku agresiju, po mogućnosti i s predstavljenjem rezolucije u UN Vijeću Sigurnosti, makar će ista biti odbijena. Bitno je i da svjetska javnost napokon shvati da situacija u Siriji nije - možda je u početku i bila - unutarnja narodna pobuna, već orkestrirana kampanja koja za cilj ima uništenje zemlje zbog brojnih geostaretških razloga.

Ovog tjedna provedeno je veliko istraživanje organizacije Pew Research Center po pitanju sirijskog sukoba. Ustanovilo se kako se velika većina svjetske javnosti protivi mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji, pa čak i naoružavanju pobunjenika. Naročito je visok postotak u Europi: 82% stanovnika Njemačke protivi se naoružavanju pobunjenika, kao i 69% stanovnika Francuske i 57% Britanaca.

Čak i u regiji, 66% stanovnika Turske ne želi da se njihova vlada uopće upliće u situaciju u Siriji, kao i 60% Libanonaca. Od cijele regije, jedino u Jordanu s 65% podržavaju naoružavanje pobunjenika.

Moglo bi se reći da je "svijet progovorio" i to je progovorio s razumom odbacujući bilo kakvo daljnje uplitanje ili rasplamsavanje ovog sukoba. Izrael agresijom to neće promijeniti, sada je već kasno, no pritom prije svega rade protiv samih sebe, povećavaju animozitet ostatka svijeta prema svojoj zemlji - naročito kod ljudi koji pogrešno poistovjećuju odluke vladajuće političke elite s narodom.

Također, povezivanje pojedine religijske sekte s medijskom propagandom i političkom ideologijom sasvim je pogrešno. Rezultati istog istraživanja, primjerice, pokazuju kako se čak 66% libanonskih sunita protivi naoružavanju sirijskih pobunjenika od strane zapadnih sila. Takvu ideju podupire svega 32% (2% su neodlučni).

Istraživanje ne navodi što Izraelci misle o naoružavanju pobunjenika, no ističe se podatak kako je čak 78% njih zabrinuto da bi se skuob iz Sirije mogao proširiti i izvan granica. Taj podatak nam mnogo govori - jasno je kako stanovnici Izraela svakako odbacuju ovakvu vojnu intervenciju koja bi upravo mogla i dovesti do takvog proširenja konflikta. Benjamin Netanyahu ovom odlukom čini veliku štetu i sirijskom i vlastitom narodu, kao i cijeloj regiji.

Izvor: Advance