occupySB

U posljednjoj kolumni dotakli smo se živosti staljinističkog manirizma u brodskim medijima, kad ono, nije prošlo dugo vremena, a eto nam novog povoda i nove potvrde. Kako prenosi jedan brodski portal:

„Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a dio ljudi je vraćen na ulazu. U uvodu je prikazan kratki dokumentarni film kako je sve izgledalo prije točno 23 godine, kao i najveći skup koji 1990. održan u Sibinju, a okupilo se 10.000 članova i simpatizera.“

Radi se, naravno, o proslavi 23. godišnjice HDZ-a u Brodu. Ono što portali ne prenose, zanimljiva je činjenica kako je u dokumentarcu prešućeno osnivanje prvog ogranka u Starim Perkovcima, kao i cjelokupni doprinos lokalnoj politici i razvoju HDZ-a dugogodišnjeg lokalnog vožda Zdravka Sočkovića. Ponovo su naši medijski magovi, sada zaogrnuti stranačkim šinjelom, pokazali koliko je drug Brko prisutan u našim glavama i našim srcima. Šteta što je dvorana bila prepuna pa nisam uspio pogledati to filmsko remek djelo, ali sumnjam kako se autor priklonio majstorskim postupcima fotomontaže, poput pionira te rabote Aleksandra Rodčenka. Navodno je primijenjena samo gruba i nemilosrdna - eliminacija.

Ostade tako naš Zdrava bez svog mjesta u povijesti, poneke prigodne fotografije, bez uspomena i spomena na prigodnim svečanostima. No, ne treba se žalostiti. Njemu za utjehu, žrtve te iste politike izgubile su puno više: živote, slobodu, nekada zajedničku društvenu imovinu, radna mjesta, dostojanstvo i budućnost.

from sb underground