Raščišćavajući stan od papirnatog viška (za kontejner), naišao sam na letak (list manjeg ili srednjeg formata s kraćim tekstom propagandnog, reklamnog ili drugačijeg sadržaja) koji je lani distribuirao Grad Slavonski Brod. Nisam siguran kako je letak-poziv stigao do mene kao građanina Broda. Je li bio unutar gradonačelnikove propagandno-komunalne slikovnice Glasnika Broda koji se nekoliko puta šalje na sve brodske adrese, ili kao zaseban materijal – ne znam. Ustvari, to je nevažno. Letak je stigao najvjerojatnije u posljednjoj četvrtini 2021-e godine, kao velika pozivnica koja je stanovnicima Broda nudila šansu da utječu na njegovu sudbinu. Naime, u letku nam se davala prilika da kao pojedinci svojim prijedlozima kreiramo gradski proračun za 2022-u godinu tako što je letak trebalo ispuniti odnosno navesti što smatramo prioritetnim urediti i izgraditi u ovoj godini.

Nisam se odazvao, letak nisam ispunio, ali netko, pretpostavljam, jeste. Što su pozvani ljudi predlagali? Je li netko od revnih građana koji su poziv najozbiljnije shvatili kao uvažavanje i dobru komunikaciju s vlastima, letak ispunio, obrazložio čak, i poslao na jedan od tri načina? Ima li puno naivaca u Brodu koji su progutali zakamuflirani populistički mamac prvog čovjeka gradske uprave? Zar dotični nisu shvatili da gradonačelnik Duspara tvrdoglavo ne uvažava niti jedan prijedlog vijećnika Gradskog vijeća, a sad bi uzeo u obzir amaterske nebuloze koje su pristigle posredstvom letka? Kako građanima ne svane da se radi o manipulaciji s okusom dodvoravanja masi? Jesu li se građani pogledali u ogledalo i primjetili kao su povučeni za nos? Hoće li javnost saznati o kojim se prijedlozima radi?

Letak je, spuštam loptu, humoristička stranica ilustriranog priručnika o funkcioniranja brodskih gradskih vlasti. Znaju gradonačelnik i društvo iz kuta njegove političke mehane, s kim imaju posla. Radi se o taštoj masi, amorfnoj skupini umišljenih faca koje misle da ih se ne može namagarčiti. A itekako može, dajući im neobvezujuće prerogative kreatora gradskog proračuna.

Gradonačelniče, zanimaju me prijedlozi kreatora. Ima li usvojenih?