Već duže vrijeme kontinuirano pišem o odgovaranju i neodgovaranju ili oglušivanju odgovornih na upit Dijane Kesonja, Zamjenice pučke pravobraniteljice od 3. kolovoza, kojeg je uputila Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, a nešto kasnije i Uredu gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i Ministarstvu zdravstva, Uredu ministra.

Prošlo je dosta vremena od upućivanja tih upita i još uvijek nemamo uvid u stanje brodskog zraka koji je kako se zna otkada je Rafinerija proradila, već 15 godina često i jako onečišćena. Prije Brođani nisu znali (bar jedno vrijeme) ni za smrad koji je stvoren sumporovodikom, ni za onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu.

Rafinerija nafte Brod već jedno vrijeme ne prerađuje naftne derivate. No sigurno je da zajedno s brodskim zagađivačima zraka, a ima ih dosta, netko iz bliže i dalje okolice Slavonskog Broda i iz Bosne i Hercegovine ‘uzorno’ zagađuje brodski zrak. Da, čitali smo i ovih dana o velikim onečišćenjima na brodskim postajama i čitamo to već 15 godina!

No u subotu (18.11.) smo zapazili da i u Slavonskom Brodu lakše se diše jer negdje još od petka, tj. dan prije u rano popodne u Slavonskom Brodu mjerile su kontinuirano niske koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i ispod 10 µg/m3! Što je potpuno novo za Brođane! Tako u subotu ujutro (skoro) su sve mjerne postaje u Hrvatskoj bile u ZELENOM, pa i brodske mjerne postaje (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

Na taj način je završio jedan novi tužni incident u brodskom zraku, kada su i ove jeseni, to prvi put (vidi prilog, SB-1) devet dana kontinuirano, odnosno dvanaest dana, s manjom stankom od desetak sati obje brodske mjerne postaje bile u CRVENOM (onečišćen zrak, 24 satni prosjek lebdećih čestica PM2.5 iznad 25 µg/m3) ili ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak, 24 satni prosjek lebdećih čestica PM2.5 iznad 50 µg/m3)! 

Mišljenja sam da samo ovi detalji mogli su utjecati, ako ne baš na sve one kojima je upućeni upiti iz Ureda pučke pravobraniteljice, onda bar na neke od odgovornih. No kako možemo vidjeti u najnovijem dopisu Zamjenice kojeg je uputila brodskim eko-aktivistima, izgleda riječ je ili o ‘sofistiranom administriranju’ ili potpuno ignoriranju slučaja. Tako više puta smo u spomenutom dopisu mogli pročitati: “... pučka pravobraniteljica… obavijest još nije zaprimila”, pa i od Ministarstva zdravstva i od Grada Slavonskog Broda.

Ako je riječ o Gradu Slavonskog Broda, onda moram navesti da smo odmah pokušali ispred Eko-Integrala zamoliti dr. Mirka Dusparu, gradonačelnika Slavonskog Broda da na sljedećem sastanku Gradskog vijeća, na Aktualnom satu 14. studenog, a također i u funkciji Pravo na pristup informacijama, odgovori na pitanje:

Kada će Grad Slavonski Brod odgovoriti na upit poslan još 10. listopada …od Zamjenice pučke pravobraniteljice “povodom nove karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine … na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer)”?

Također je istaknuto u dopisu da Brođane interesira “što je Grad Slavonski Brod, Gradsko vijeće i osobno (Gradonačelnik)… poduzeli u posljednjih deset mjeseci za smanjivanje onečišćenja zraka…?”.

Nažalost, odgovor još uvijek nismo primili ni od Gradonačelnika, ali ni od Predsjednika Gradskog vijeće, ni od Povjerenika za informiranje, kojima su također upućena spomenuta pitanja. A pitanje je, kada će oni i odgovoriti, jer po nekom pisanom ili ‘nepisanom’ protokolu Grad Slavonski Brod na dopise koji stižu mail-om ne odgovara. Sve to u znaku modernih tehnologija… 

Poslije toga još nekoliko mail-ova je poslano Gradonačelniku i Predsjedniku Gradskog vijeće... Među njima je možda jedan od značajnijih dopisa, u kojim spomenute smo informirali da dana 13.11.2023. godine na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) broj prekoračenja granične vrijednosti (50 µg/m3) za lebdeće čestice PM10 iznosio je: 36 dana (vidi prilog)! A po (važećoj) Uredbi za lebdeće čestice PM10 : “granična vrijednost (GV, od 50 µg/m3) za vrijeme usrednjavanja 24 sata ne smije biti prekoračena više od 35 dana u godini”! No ni tu nemamo odgovor, kao da spomenute ni to ne zanima.

To je skoro 50 dana prije kraja godine, kako je jedan od uvjeta onečišćenog zraka na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) ispunjen, ali nitko ni iz Ministarstva, ni iz Povjerenstva, DHMZ- a, ni drugih institucija i uprava nije reagirao! Pa i neće…

Ima li potrebe da ponavljam pitanje iz naslova: Je li ovo bruka svih odgovornih za brodski čisti zrak?