Kroničari društvenih, političkih i kulturnih događanja u Brodsko-posavskoj županiji i Gradu Slavonskom Brodu bilježe i redovno izvješćuju na lokalnoj televiziji i službenim internetskim stranicama o održavanju mladih misa po Rimskom obredu Katoličke crkve. Kao što se zna mlada misa prva je misa novog svećenika (mladomisnika) poslije njegova ređenja. Misa je obred slavljenja Euharistije (svete pričesti), a zaređenje odnosno ređenje je čin postajanja redovnikom, redovnicom ili svećenikom.

Scene liturgijskog slavlja (mlade mise) u rodnim mjestima velečasnih mladomisnika i popratna događanja (šator na otvorenom, roditelji, kolege svećenici, vjernički puk, procesija, ispisana gesla, izjava mladomisnika za medije) postale su takoreći sastavnim dijelom programskih shema televizija, s obzirom na gotovo pravilan ritam ređenja. Na lokalnoj televiziji (SBTV), svete mise (nije poželjno ne napisati ili ne izgovoriti epitet „sveta“) inače su, procjenjujemo, na drugom ili trećem mjestu priloga koji spadaju pod kategoriju Kultura, potkategoriju Duhovnost. Prvo mjesto dijele bajkeri, Crveni križ i koncerti. Koncelebrirane mise, tihe mise, mise zadušnice, uvodni obredi, služba riječi, euharistijska služba, završni obredi, termini su kojima se moraju znati koristiti ne samo novinari, nego i kandidati za novinara. Uostalom, dio su opće narodne kulture.

I posljednje dvije mlade mise u nizu nisu odstupale od zakonitosti kršćanskog spektakla koji je sada, zahvaljujući internetu, dostupan po cijelom svijetu.

Proslavljena Mlada misa vlč. Krešimira Šafa

Slavlje mlade mise u Lazama

Spomenutim mladim misama zajedno s pastvom nazočili su najviši predstavnici vlasti u lokalnim zajednicama – gradonačelnik Mirko Duspara i svita, i župan Danijel Marušić i pratnja. Vlasti svjetovne i crkvene moraju si međusobno dati podršku. Naučeni puk to i očekuje. Uostalom, svećenici dolaze posvetiti objekte koje vlasti (župan i gradonačelnik) otvaraju. I jedni i drugi prvo govore o životu kakav jest, a potom o životu kakvog se priželjkuje. Može se, po njima, priželjkivano ostvariti, ali samo ako se slušaju autoriteti i ako se dospije u raj, ili ako se glasa za političku opciju sastavljenu od obećanja o zemaljskom i turističkom raju u gradu i županiji (da državu i ne spominjemo). U jednoj mudroj izreci to je objašnjeno – igra je namještena, ali ne možete ju izgubiti ako ne igrate. No, kako i pored ovog tumačenja ne igrati? Nada umire posljednja. Prisutni slušaju i nadaju se, bez obzira na neminovan biološki, duševni/duhovni i politički ishod.

I tako se, prema razmišljanu velikog brodskog vjernika V. Le, u posao pastirske brige o puku uvode svećenici, vojnici crkve – nepobjedive vojske kojom zapovijeda general u Rimu, i svi misle isto.
O svečeničkom zanimanju i mnogim drugim zanimanjima možete pročitati OVDJE.

Opis poslova svećenika

Svećenici se brinu o duhovnim, pastoralnim, moralnim i obrazovnim potrebama pripadnika svoje crkve. Oni organiziraju i vode obrede, kao što su mise, vjenčanja, sprovodi i slično. Svećenici organiziraju i obrede primanja u svoju religijsku zajednicu. Oni se brinu o svojoj zajednici tješeći i savjetujući one koji trebaju vodstvo u duhovnim i svjetovnim pitanjima, pomažu siromašne i bolesne.

Radni uvjeti

Svećenici provode mnogo vremena radeći za crkvu i zajednicu; možemo praktički reći da radno vrijeme za njih ne postoji. U seoskim krajevima često pokrivaju više naselja te moraju prelaziti veće udaljenosti da bi održali vjerske obrede za svoje župljane. Neki svećenici služe kao misionari u stranim zemljama, gdje mogu živjeti u teškim, osobito klimatskim, uvjetima. Svećenici moraju mnogo učiti i čitati da bi vjerski obredi, a pogotovo propovijedi, odgovarali sadašnjosti.

Poželjne osobine

Svećenici moraju biti suosjećajni, moraju voljeti pomagati ljudima. Uz to moraju biti komunikativni i moraju se lako pismeno i usmeno izražavati. Oni služe kao moralni autoriteti svoje zajednice, pa se moraju ponašati u skladu s pravilima svoje vjere i služiti kao primjer. Zbog toga moraju biti spremni na razna odricanja. Školovanje je najčešće dosta zahtjevno (za religije u kojima su potrebni školovani svećenici) i zahtijeva sposobnost učenja.

A kako bi se trebali uvoditi u posao, a ne uvode, na primjer, inženjeri strojarstva? Kako bi glasila vijest na brodskim portalima u nekom paralelnom i vrijednosno drukčijem društvu u smislu utopije?

U ponedjeljak, 20. srpnja 2015. u hali "Montaže" („Đuri Đaković“) Slavonski Brod, održano je radno i svečano uvođenje u posao (prvi radni dan) mladog inženjera Mislava. M. koje je održano pod motom „Istrajan rad sve pobjeđuje“ (Marko Aurelije). Uz oca i majku, brata i sestru, stare inženjere, prijatelje, susjede, kolege, profesore, mnoštvo radnika i medije prisustvovali su gradonačelnik Mirko Duspara i župan Danijel Marušić s pratnjama (izvjestitelj ima dojam da su obojica bili pomalo nezadovoljni, jer nisu uspjeli progurati svoje kandidate koji su unaprijed dobili pitanja za testiranje).
Opis poslova inženjara

Strojarski inženjeri projektiraju strojeve i alate, organiziraju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorištavanjem. Stučnjaci su za pogonske motore, vozila i plovila, procesna i energetska postrojenja, nosive konstrukcije, prenosila i dizala, vojnu tehniku. U radu primjenjuju teorijska znanja iz prirodnih i tehničkih znanosti, a služe se nacrtnim i matematičkim metodama, uz uporabu crtaćeg pribora i suvremenih računala.
Kao projektanti oblikuju proizvod ili proizvodni proces tako da oni što bolje ostvare zadane zahtjeve i funkcije. Oblikuju li proizvod, uzimaju u obzir rhtmoložive sirovine i dostupnu tehnologiju proizvodnje, a oblikuju li proizvodni proces, rukovode se vrstom ulaznog materijala i tehnologijom preradbe. Pri projektiranju provode statičku i dinamičku analizu mehaničkih konstrukcija te eksperimentalne analize naprezanja, uz upotrebu kompjutorskih proračuna.

Radni uvjeti

Neki strojarski inženjeri rade u zatvorenim i dobro osvijetljenim projektnim uredima ili laboratorijima za ispitivanje materijala i proizvoda, najčešće u prijepodnevnoj smjeni. Drugi rade u industrijskim postrojenjima u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni, a u nekim procesnim postrojenjima i u noćnoj smjeni. Rade i prekovremeno, kada su pritisnuti rokovima za dovršenje projekta ili proizvoda. Ako rade u prodaji, odlaze na službena putovanja na kojima s potencijalnim kupcima raspravljaju o tehničkim karakteristikama proizvoda, u prvom redu instalaciji i načinu upotrebe. U projektiranju, proizvodnji i eksploataciji strojarskih proizvoda surađuju s drugim tehničkim specijalistima.

Poželjne osobine

Svim strojarskim inženjerima treba praktična inteligencija, analitičnost i smisao za pojedinosti. Poželjna je sklonost timskom radu i sposobnost za jasno pismeno i usmeno sporazumijevanje. Zbog praćenja svjetskog tehnološkog razvoja i primjene najnovijih tehnoloških dostignuća moraju biti spremni na stalno usavršavanje. Zahvaljujući informatičkoj tehnologiji, strojarski inženjeri sve manje rade rutinske poslove, a sve je veći naglasak na kreativnosti u osmišljavanju novih, tržišno konkurentnih, proizvoda.

U postojećem svijetu mainstream mediji promoviraju nacionalne inženjere duša i osjećaj krivnje ljudskog roda, a ne projektante i praktične stručnjake prirodnih znanosti koji mu život čine istinski lakšim. Logično, jer su sastavni dio totalitarističke kontrole i jer odražavaju duh elitne konzervativne kulture.