Još samo nekoliko dana, najviše možda jedan tjedan nas dijeli od očekivane, ali i ‘zakonom definirane reakcije’ odgovornih na upit Zamjenice pučke pravobraniteljice, gđe Dijane Kesonja od 3. kolovoza Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstvu HZJZ i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Svima je jasno da nije riječ samo na prethodno nabrojanim jer spomenuti upit sigurno je završio i na stolu Gradonačelnika Slavonskog Broda, Predsjednice Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, Glavne ravnateljice DHMZ-a, Predsjednice Odbora za zaštitu okoliša, u Gradskoj i Županijskoj upravi.

Riječ je o tome da su Slavonski Brod i Brođani najmanje 15 godina izloženi (posebno preko zimskih mjeseci), alarmantnom onečišćenju zraka! Nažalost, svi su pokazatelji tu, a bili su i dosada, ali sve su to odgovorni u institucijama i upravama dosada ‘uzorno’ pokušavali, a djelomično su i uspjeli staviti ad acta! 

No, ovo najnovije stanje, točnije dvogodišnje stanje u 2021. i 2022. godini, koje je vidljivo na najnovoj karti Europske agencije za okoliš od 25. travnja 2023. godine (European city air viewer) na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer) potpuno sve nas u Slavonskom Brodu demolarizira i stavlja neodgovonost odgovornih u prvi plan analize!

Brođani razlogom pitaju, hoće li i ove zime ponovo biti izloženi velikim onečišćenjima lebdećih čestica PM2.5, hoće li brodske mjerne postaje ponovo danima biti u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćene)?

No, neodgovornost određenih institucija i uprava, nikako nije novost vezano za brodsko onečišćenje zraka. Baš ovih dana se pojavila jedna ’uspomena’ iz FB arhive i sa SBPeriskopa od prije 7 godina!!! Ona govori nam sve o neodgovornosti odgovornih tada… i koja neodgovornost kontinuirano se ponavlja. Tada sam pisao:

Brođani u mutnoj i beznadnoj (ili beznadežnoj?) situaciji“. Posebno sam u tekstu osvrnuo na probleme onečišćenja i nepoduzimanja odgovarajućih koraka, što se i sada iznova događa…

Svi se sjećamo da za vrijeme ‘lipanjskih sastanaka’ 2016. u Slavonskom Brodu “ministar Slaven Dobrović je sa 'svojim svitom' i respektabilnom ekipom političara i stručnjaka iz područja zaštite okoliša, skoro 'okupirao' Slavonski Brod. Tada se činilo kako će se nešto krenuti oko sređivanja stanja vezano za onečišćenje brodskog zraka i da će se problem onečišćenja zraka podići na višu razinu!

No na kraju izgleda sve je stalo i svi čekamo što će se dalje dogoditi. Ne trebamo posebno elaborirati da nakon opoziva Vlade i raspuštanja Sabora, godišnjih odmora članova tehničke Vlade i djelatnika ministarstava, a još više nakon pokretanja aktivnosti vezane za nove izbore, postoji velika bojaznost kako je brodski problem onečišćenja već stavljen ad acta! To već i ptice na grani naslućuju…” (http://www.sbperiskop.net/objave/brodani-u-mutnoj-i-beznadnoj-ili-beznadeznoj-situaciji).

Tada je ministar Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode, zaista imao dobre namjere i određenu viziju da riješi problem onečišćenog brodskog zraka, ali tadašnja je politička situacija ga sputavala u tome, a na kraju sve je ostalo po starom. Hoće li sadašnji ministar Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja bar pokušat stati u obranu Brođana? Pitanje je za milijun eura…

Isto ili bar slično pitanje bi mogli postaviti i u vezi uloge gradonačelnika Slavonskog Broda, Mirka Duspare! 

Da, svima nama, Brođanima je jasno da njegova uloga možda i najvažnija u cijeloj priči. Neki poznavatelji brodske situacije tvrde da je Zamjenica pučke pravobraniteljice morala ukrasti Gradonačelnikovu ulogu… Čudno da Gradonačelnik ne zna, ili možda ne želi znati za trenutačno, ni za ovo 15 godišnje stanje zraka…

Nažalost, nikako to nije nova pojava. To dokazuje i ova ‘gorka uspomena’ iz FB arhive od prije 9 godina!!!

Tada je na sastanku u Gradu zatraženo od Gradonačelnika Slavonskog Broda i Gradske uprave formiranje Zajednice udruge zaštite okoliša.

Poslije toga ta zamolba je ispred Eko-integrala još nekoliko puta upućena Gradu, što više na kraju se i iskristaliziralo da u biti traži se ujedinjenje svih inicijativa i ekoloških udruga, ali i uprava u borbi za osnovno ljudsko i ustavno pravo: za čisti okoliš u Zajednicu za zaštitu okoliša i prirode! Nešto slično kakva je oduvijek bila Zajednica tehničke kulture…

Nažalost, tada su, kao i kasnije eko-aktivisti ostali bez pozitivnog odgovora. Tako je sve do dan danas!

Možda još samo jedan mali detalj u vezi upita Zamjenice pučke pravobraniteljice od 3. kolovoza. Kopija tog upita je otišla i na Ured gradonačelnika Slavonskog Broda. No ipak nismo vidjeli dosada nikakvu reakciju iz tog Ureda. Zašto? Pitanje je to za gradonačelnika Slavonskog Broda!