Nevjerojatno kako dugo traje ova saga o upitu Zamjenice pučke pravobraniteljice. Možda najbolji dokaz tome da poneki komentatori u prošlom mom članku već su pomalo prigovarali: "opet sve po istoj temi" ('Prstom na tipkovnicu'). No recite(!) o čemu drugome da se zbroji,  kada jednostavno ni poslije 50 dana nema nikakvih pomaka oko spomenutog upita. 
 
Tako ovih dana, točnije prošli petak, 15. rujna smo zaprimili informaciju u Eko-Integralu od Zamjenice pučke pravobraniteljice da će se Ministarstvu gospodarstva i HZJZ-u produžiti rok dostave odgovora za 15 dana na upite Zamjenice od 03. kolovoza u vezi onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu! 
 
Inače, gđa Dijana Kesonja, Zamjenica pučke pravobraniteljice u tim dopisima je i u kolovozu, ali i sada istakla da: “obraća se slijedom zaprimljenih predstavki građana Slavonskog Broda iz svibnja i lipnja 2023. godine povodom nove karte Europske agencije za okoliš objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3   (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer).”. 
 
Potpuno je nejasno kako se moglo dogoditi taj veliki nemar spomenutih institucija da jednostavno nisu odgovorili na spomenuti upit? Ili kako jedan od komentatora mog prošlog članka primijetio:
 
"Još jedna tužna priča o nespremnosti naših političara, od lokalne i regionalne do državne razine, na rješavanju onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu." (Antisha).
 
Dozvolite da se poslužim još s jednim komentarom jer taj baš točno opisuje ne samo moje, nego i razmišljanje sviju nas u Slavonskom Brodu:

"... da nije tužno, bilo bi smiješno!

Od 3. kolovoza do odgovora(?), ... a od 15. rujna i još 15 dana?

Recimo, da je kolovoz bio mjesec godišnjih odmora pa nisu ekipirani pa neka to bude opravdanje.

A ovih novih 15 dana čekanja do odgovora recimo da je vrijeme donošenja 'teške' odluke na osnovi svih priloženih podataka i mjerenja

I treće, zadnje najvjerojatnije (da ne budem zloguki prorok) doći će odgovor, prebacivanja loptice na drugu instituciju.

Uostalom, pratim... ovu situaciju" ('Kameni spavač').

Zaista, prve odgovore Ministarstva i HZJZ po svemu sudeći trebali bi očekivati možda početkom listopada. A veliko je pitanje, koliko će ti odgovori biti i odgovarajući. Nažalost praksa nas uči da Brođani baš i ne smiju previše se nadati!

Što više, sadašnje stanje je gore nego prijašnja i to bilo koja u posljednjih 15 godina. Ne samo zbog katastrofalno onečiščenog brodskog zrak, nego i zbog toga da evo već 3-4 godine nas Brođane, svi, pa tako i uprave, institucije, a i politika potpuno ignoriraju, dok Slavonski Brod dalje tone u onečišćenju! 

Da medije i ne spominjem. Znam da bi njima ovaj brodski problem bio puno ‘interesantniji’ da ponovo eko-aktivisti povuku 5 - 6 tisuće Brođana na Korzo. To bi im bilo nešto spektakularno.  

Tko zna, možda će jednom i do toga dođe... No sada ništa od toga. Nažalost eko-aktivizam polako nestaje u Slavonskom Brodu. Opet zaslugom politike! Ostaje nam jedino da čekamo na odgovore odgovornih!