Kad prije prođe godišnji?!


Znam, reći ćete, dosta joj je i bilo. Pa i je dosta bilo po danima, ali to tako brzo proleti! Evo, vrijeme je za pakiranje torbi kući! Ipak i to raduje, pas i mačka, veselo će mahati repom i radovati se što nas vide, prijatelji i priče s mora, naše i njihove, pa i naš grad, ma kako ga doživljavali, drugi puta malo bolje pogledajte.

Veći dio našeg Jadrana je zarastao i u mjestima, čak i onim popularnim, oko svega je osušeni korov, a i dosta neuredno. Kako se često još vraćamo preko Bosne, Brod dođe kao melem za oči. Zelenilo u Vukovarskoj, pokošeni parkovi i uredne ulice. Uvijek gledam drugim očima poslije godišnjeg. Pa onda nije teško ni što je "more" gotovo.

Uz blagdan Velike gospe samo kratki osvrt. Svi volimo blagdane, što zbog neradnih dana, što zbog obilnih trpeza, pogotovo na kirvajima (kirbajima) koji su na ovaj blagdan u mnogim mjestima. Blagdan koji je u južnijim zemljama mnogo značajniji i važniji nego u sjevernijim zemljama. Majka se slavi kao okosnica obitelji, centralna figura i ona koja prenosi vjeru na djecu. To je važno i dobro, ali u današnje vrijeme ne bi trebalo zaboraviti da je ta majka i žena, da ima drugačiju ulogu i drugačije potreba od žena prije nekoliko stotina, desetina godina. Dok je nekada ta žena rađala, hranila i učila djecu poslu koji trebaju raditi (jer je to bila i besplatna radna snaga od malena, čak i na našim područjima do pedesetih-šezdesetih, ponegdje je još uvijek! ), sada žene imaju puno više uloga, majčinstvo jeste najljepša i najvažnija, ali ne i jedina. Danas se žene školuju, rade, grade karijere i zašto bi se odrekle svega toga?
Žalosti što žene sve više podliježu krutom kapitalističkom modelu i kada su na položajima ne vide što rade drugim ženama, a pogotovo kada izglasaju zakone koji su na štetu žena. Ove godine vidimo da je i u Sabor ušla žena koja je protiv ravnopravnosti spolova i protiv ženskih prava koje su već davno i većina muškaraca prihvatili. Nije mi jasno tko za takve glasa, ali je očito da nedostaje ozbiljnog obrazovanja i edukacije mladih. Jako sam širokih pogleda, tolerantna i poštujem tuđa mišljenja dok se tiču te same osobe i njenih gledanja o načinu organiziranja vlastitog života. Miješanje u moju intimu i moj privatni život, da ne kažemo odluke o mome tijelu su neprihvatljivi. Moglo bi se reći :
“ More, mani me se!“

Dozvoliti da se mijenjaju stvari koje su napredne i naprosto potrebne je nedopustivo. Ne daj bože ikome da se treba suočiti s tako teškim odlukama, ali žena mora imati pravo na izbor. Svi bi se nad time trebali zamisliti, najviše žene jer one su i one koje odgajaju nove naraštaje i muškaraca i žena! Gospođi dotičnoj predlažem da u Saboru radi, a plaću koju dobije prepolovi, a drugu polovicu na pr. uplaćuje za neki dom za napuštenu djecu. Onu koja su rođena i zbog toga pate. Da ih i obilazi par puta mjesečno. S maskom, naravno!

Dobro se odmorite i ugodan vikend vam želim.

Sada ćemo još nešto ljetno, nešto brzo i jednostavno. Do idućeg petka se nadam da ću se vratiti u redovnu kolotečinu i ponuditi nešto novo i originalno.

Crna tjestenina s plodovima mora


Pravila sam domaću, recept sam objavila, ali možete praviti i sa kupovnom. Za ljubitelje mediteranske kuhinje!Jednostavno.

SASTOJCI:

400 g širokih crnih rezanaca

300 g morskih plodova ili samo dagnji

1 veća glavica crvenog luka

2 režnja češnjaka

maslinovo ulje

mješavina mediteranskih začina ili po malo origana, timijana i mažurana

2 dl bijeloga suhog vina

1 dl temeljca ili voda

1 kocka povrtnog temeljca ( kockice za juhu, na njima piše )

malo soli po potrebi, papar

tvrdog sira za ribanje

PRIPREMA:

Očistite luk, nasjecajte ga na kockice i pržite na malo maslinovog ulja pomiješanog s običnim uljem. Kad počne rumeniti dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko pržite da zamiriše, ali ne smije potamniti. Dodajte začine, promiješajte pa prelijte temeljcem i vinom, dodajte kocku i kuhajte oko 10-15 min. Stavite vodu za tjesteninu da prokuha, posolite je i u njoj kuhajte tjesteninu al dente. U međuvremenu se umak malo reducirao, dodajte morske plodove i kratko, oko 3-5 min kuhajte, ovisno o mješavini. Ako je ona s hobotnicom, onda te komadiće možete staviti kuhati na početku, jer je tvrđe meso, lignje obično isto. Dagnje, druge školjke ili riba, a posebno surimi, jako se kratko kuhaju. Na kraju dodajte žlicu-dvije maslinovog ulja. Posolite po potrebi, probajte prije, popaprite.

Ako treba malo "stisnuti" umak, uzmite malo vode od kuhane tjestenine, puna je škroba i malo će spojiti umak. Kod služenja dodajte i ribani sir, što bolji, to bolje i uživajte. Uz to ide čaša bijelog vina.

Ako ste ljubitelji crvenih umaka s rajčicom, rajčicu, komadiće, dodajte na početku na luk i dalje postupak ostaje isti. Samo možete smanjiti dio vina ili ga preskočiti.

Lijena žena


Ja ga zovem prezaposlena žena jer nisam sigurna da lijene žene peku kolače, kao ni da one koje spravljaju ovaj, tako se mogu zvati. Znam da djeca pitaju: "A kad ćeš praviti Lijenu ženu?" Kad svi vole puding i petit!Vrlo jednostavno.

SASTOJCI:

3 čokoladna pudinga

1.5 l mlijeka

8 žlica šećera

250g maslaca

200g petit keksa

2 vrećice šlaga

oko 2,5 dl mlijeka

PRIPREMA:

Puding po uputama skuhati u mlijeku, kada skinete puding s vatre u njega umiješati maslac. Izlomiti petit keks u vatrostalnu posudu, veličine pola pećnice, na njega izliti puding i tako napraviti dva reda.

Kad se ohladi ukrasiti šlagom iz vrećice.