Pokrenut je uz pomoć prijatelja iz nekadašnjeg SB Web Tima, najnoviji web portal SBONE.eu s motom „Slavonski Brod prije svega“.

Sadržaj ima tri sekcije: Projekt SBONLINE, Projekt MOONSHINE („Mjessečina“) i blog s lijepim fotografijama Slavonskog Broda, pabircima i mapom kopija web stranica nekadašnjeg web portala SB OnLine iz perioda od 1996. do 2010. godine.

Prvi projekt je dokumentiranje pojave i razvoj Interneta od siječnja 1996. do 2004. u Slavonskom Brodu. Brojna priznanja i nagrade, dok je Internet Hrvatske bio tek u povoju, proslavile su širom svijeta nezavisni gradski portal Broda SB OnLine (radio je od 1996. do  a onda ugašen, domena s nekoliko demo stranica tri puta prodana u prosincu 2012.).

Drugi projekt, nakon isteka od 30 godina kako se moraju čuvati vojne tajne, tek sada sadrži dokumentiranje projekta MOONSHINE, Domovinski rat u Slavonskom Brodu. Opisano je kako je postrojba specijalne namjene „Mjesečina“ pomogla da prestane mučko iznenadno pucanje, u ljeto 1992., iz sakrivenih topova iza Motajice i teških raketa zemlja-zemlja na centar grada Slavonskog Broda. Civili su umirali ali MOONSHINE, zajedno sa tri HV brigade su tome došle kraj. Izraelci imaju izreku: „spasi jednog čovjeka, spasio si svijet“. MOONSHINE je spasio možda desetke Brođana, civile koji su bili meta.

Javna objava sadržaja u novom portalu SBONE.eu je doprinos povijesti Slavonskog Broda, od Domovinskog rata do mojeg, osobnog, drugog rata s „nastavakom rata za Slavonski Brod posebnim sredstvima, bez krvi, tehnologijom – Internetom“. Jer netko je morao, a nije, do 2004. izvršiti zadatak – „Slavonski Brod prije svega“.

Željko Klindžić, dipl.inž.elektronike i telekomunikacija.

3. veljače 2023.