U ovom pandemijskom kaosu, kada su putovanja i turističke usluge svedene na minimum, turistička agencija Salvadori iz Bolonje, u Italiji, nudi prigodne ”paket aranžmane”: putovanje u Srbiju, ispunjavanje potrebne papirologije, izbor cjepiva, smještaj u hotelima visoke kategorije.

Za ove aranžmane već ima više stotina prijavljenih, javlja talijanski dnevnik La Repubblica. Očito, dok naši turoperateri muku muče kako će preživjeti ovo ljeto, u susjednim zemljama, pa i onima koje nisu susjedne, turistički operateri su se vrlo brzo snašli.

U Beograd i druga mjesta Srbije stižu, organizirano i pojedinačno, COVID-turisti, autobusima iz susjedne Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, pa čak i s Kosova, a kako javlja londonski Financial Times, u Srbiju su pristigli i mnogi Nijemci.

COVID-turisti u očajnoj potrazi za cjepivom kojeg ne mogu dobiti u svojim zemljama tako potiču novi oblik diplomacije – COVID-diplomaciju, kojom Srbija i njen autoritarni lider, Aleksandar Vučić, popravljaju svoj međunarodni imidž.

Nesputani članstvom u Europskoj uniji i njenom nesposobnošću da osigura potrebno cjepivo svojim građanima, šlampavom nabavom i neuspješnim trgovačkim pregovaranjem Europske komisije s farmaceutskim kolosima, srpske su se vlasti snašle i obratile prvo Kini, pa Rusiji, a onda su na tržištu, bilo onom slobodnom ili crnom, nabavili sve moguće vrste cjepiva.
COVID turisti u očajnoj potrazi za cjepivom kojeg ne mogu dobiti u svojim zemljama tako potiču novi oblik diplomacije – COVID-diplomaciju, kojom Srbija i njen autoritarni lider, Aleksandar Vučić, popravljaju svoj međunarodni imidž

Srbija time mijenja svoju međunarodnu reputaciju sa svakom dozom, piše Financial Times. Deseci tisuća građana iz regije, ”regiona” kako se kaže na srpskom, a kako se vole sprdati hrvatski provincijalni i primitivni nacionalisti, već se cijepilo i 43 posto građana Srbije, kako pišu te nimalo neugledne novine, jedne od najutjecajnijih u svijetu biznisa i kapitala, što znači i politike ne samo u Velikoj Britaniji, već i u svijetu.

Te iste novine – citiramo ih – cijepe i Rome iz romskih naselja, i migrante – koje inače u Hrvatskoj premlaćuju i šikaniraju na sve moguće načine.

Citiraju se i riječi jednog njemačkog biznismena koji je u Srbiji primio obje doze vakcine i koji proces imunizacije u svojoj zemlji naziva ”nacionalnom sramotom”, posebno ističući da je u Srbiji primio cjepivo koje je izumljeno baš u Njemačkoj.

Moguće je prijaviti se čak iz Hrvatske, ispunjavajući formular koji se zatim šalje elektronskom poštom, a može se i izabrati i koje cjepivo se želi dobiti.

Kineski časopis China Observer, na engleskom, hvali Srbiju i njenog premijera Vučića koji se ”obratio svojim političkim prijateljima u Pekingu osiguravši tako veliku diplomatsku pobjedu”.

Izostanak podrške Europske unije cijepljenju na području Zapadnog Balkana otvorio je vrata još jednoj rundi zdravstvene diplomacije, pošto su Kina i Rusija počele ne samo isporučivati svoje vakcine Srbiji, već će se kineska i ruska vakcina proizvoditi u Srbiji.

Ruska agencija TAS navodi da je Ruski fond za direktne investicije potvrdio da je ovime Srbija postala prva država u Europi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V, a od sljedećeg mjeseca proizvodit će se u Srbiji i cjepivo Sinofarma, koji će financirati Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ali za uspjeh te COVID-diplomacije dovoljna su nam i svjedočanstva hrvatskih građana, dapače istaknutih hrvatskih građana koji su se uspješno cijepili u susjednoj Srbiji.

Poznati ugledni hrvatski pisac s velikom reputacijom u ”regionu”, Miljenko Jergović, na svom blogu i u medijima upućuje znakovitu poruku: ”Hvala Srbiji na antitijelima!”. I druga, regionalno popularna spisateljica Vedrana Rudan (Riječanka), otišla je u Beograd cijepiti se, jer ovdje nije mogla.

Otišli su i mnogi drugi, od svjetski popularnog Rade Šerbedžije, do novinarke Zinke Bardić – i već tisuće hrvatskih građana, da spas potraže u susjednoj Srbiji, inače demoniziranoj u režimskim medijima i u hrvatskim vladajućim krugovima.

COVID-diplomacija daje svoje rezultate, jer može li nam Aleksandar Vučić biti neprijatelj, kada tako velikodušno dijeli cjepivo koje život znači šakom i kapom, lijevo i desno, gore i dolje?

Očito je riječ o dobro promišljenom potezu, koji pokazuje da je ipak moguće nešto napraviti u prilog svojeg stanovništva, a i u prilog drugih stanovnika susjednih zemalja, pa čak i nešto udaljenije Italije i Njemačke, za koje ni njihove zemlje nisu u stanju pobrinuti se za spas života svojih podanika.

Svi smo mi svedeni na podanike loše politike, loše politike Europske unije i naše domaće oligarhije, koja na životne izazove reagira zabranama okupljanja, zatvaranjem gospodarskih aktivnosti, restrikcijama ove ili one vrste koje samo iritiraju građane i osiromašuju one koji bi htjeli pošteno zaraditi za život.

Srbija je, mora se priznati, ovime postigla značajne poene. To ne znači da je Vučić manje autokrat nego što je bio prije, to ne znači da je Srbija sada automatski skočila u red makar i ”nekonsolidiranih demokracija”, kao što se mi to u Hrvatskoj možemo dičiti tom klasifikacijom međunarodnih demokratskih procjenitelja.

Stvar je u tomu, da je Vučić vješto, može se reći i lukavo, ali svakako i mudro, iskoristio sve slabosti Europske unije, koja je isto tako reagirala restriktivno, zabranama i ograničenjima, umjesto da lansira sveopću kampanju cijepljenja stanovništva u što kraćem roku.
Izostanak podrške Europske unije cijepljenju na području Zapadnog Balkana otvorio je vrata još jednoj rundi zdravstvene diplomacije, pošto su Kina i Rusija počele ne samo isporučivati svoje vakcine Srbiji, već će se kineska i ruska vakcina proizvoditi u Srbiji

Europski lideri tvrdoglavo ustraju u tomu da s farmaceutskim industrijama, koje su se pretvorile u ucjenjivače i prave gusare, i dalje pregovaraju i trpe njihove hirove, ucjene i pljačku.

Nasuprot tomu, više od 50 bivših čelnika država i vlada i više od stotinu dobitnika Nobelove nagrade pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da podrži ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Među tim potpisnicama su i troje iz Hrvatske – Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović i Jadranka Kosor, uz ugledna imena svjetske politike.

Južna Afrika i Indija su isto to predložile Svjetskoj trgovačkoj organizaciji, tako da je svjetsko mnijenje postalo svjesno da se mora skršiti otpor i sabotaža velikih farmaceutskih divova, i poput Srbije potaknuti vlastita proizvodnja cjepiva.

Naravno, uz ukidanje intelektualnog prava, odnosno patenta na cjepivo, po uzoru kako je to bilo učinjeno svojevremeno s vakcinom protiv poliomijelitisa.

Hrvatska se oligarhija šlepa uz jednako tako nesposobne europske lidere, koji su se definitivno ovom aferom delegitimirali u očima svojih vlastitih građana.

Srpski oligarsi su se u ovoj igri pokazali vještijima, lukavijima, pa eto i mudrijima, i time su u propagandom ratu koji se danas vodi u svijetu, u okviru novog hladnog rata, postigli značajne poene i prednost.

To ih neće učiniti ni boljima ni demokratskijima, ali će svakako podići njihov renome u očima vlastitih građana, pa i onih kojima je cijepljenjem u Srbiji spašen život. I zavist mnogih političara u tijelima vlasti…

Mogu li naši oligarsi nešto iz toga naučiti?

autograf