Slavica Lemaić: Pitanja koja sam postavila na Gradskom vijeću Broda, i na koja čekam odgovore (Prvi dio)


 

  1. Gradonačelniče navedite nam imena medija koji su tijekom 2017. i 2018. godine primali novac iz gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda putem ugovora, narudžbenica i donacija?


 

(Iz registra ugovora jednostavne nabave Grada SB za 2017. godinu:

1.CIUDAD d.o.o. (to je portal Gradonačelnik.hr) – 36.000 kn , rok isporuke usluge je 2018. godina

2.PLUS Udruga za promicanje lokalne samouprave – 75.000 kn, rok isporuke usluge je 2017. godina

Iz izmjena i dopuna plana nabave Grada SB za 2018. Godinu

1. medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal  1:  28.800 kn

2.medijsko praćenje rada i projekata Gradske Uprave – portal 2: 28.800 kn

3.medijsko praćenje i analiza: 120.000 kn

_____________________________________________________

4. Na 3. sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. srpnja 2017. Godine postavila sam pitanje gradonačelniku zašto se gradski stanovi grade novcem brodskih poreznih obveznika, a ne državnim novcem kao u drugim hrvatskim gradovima po POS modelu. Novcem iz gradskog proračuna sagrađene su dvije zgrade s ukupno 12 stanova za mlade obitelji do 40 godina. Nakon dva provedena gradska natječaja pola sagrađenih stanova ostalo je nepopunjeno zbog loše osmišljenog projekta realiziranog na lošoj lokaciji. Moje pitanje je zašto je raspisan natječaj za izgradnju novih 12 stanova na istoj lokaciji u Ulici Vida Došena kad je čak pola sagrađenih stanova ostalo prazno?


(Činjenica da je pola sagrađenih stanova ostalo prazno unatoč navodno velikom interesu mladih obitelji zapravo pokazuje da velikog interesa nema i da je projekt gradskih stanova za mlade loše osmišljen. Gradonačelniku je važno samo da se projektira i da se gradi, a to što ne zna za koga gradi te stanove samo je pokazatelj jednog stihijskog i nerazumnog trošenja novca brodskih poreznih obveznika. Vrijeme je pokazalo da bi izgradnja stanova po POS modelu bila puno pametniji potez. U drugim hrvatskim gradovima u kojima se grade stanovi po državnom POS modelu liste budućih stanara budu popunjene prije nego što izgradnja uopće započne. Za uloženih 8-9 milijuna kuna novca brodskih poreznih obveznika dobit ćemo 24 stana koji su energetski razred B. Grad Koprivnicu je izgradnja 28 stanova koji su energetski razred A+, dakle za dva razreda bolji od gradonačelnikovih stanova za mlade, koštala samo 1.53 milijuna kuna i to za vrijednost zemljišta i sagrađenu komunalnu infrastrukturu. Za puno manje novca Koprivnica je dobila 4 stana i još  uz to su ti stanovi za dva energetska razreda bolja od onih u Došenovoj ulici pa će u konačnici svoje stanare koštati manje nego Brođane u gradskim stanovima za mlade. U Varaždinu su sagrađeni stanovi po POS modelu kod kojih je cijena najma usporediva s cijenom najma u gradskim stanovima za mlade. Gradski stanovi za mlade primjer su nepotrebnog rasipničkog trošenja novca građana Slavonskog Broda.