Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maldivi, Libija i Jemen, iako se u posljednje dvije zemlje ne zna tko je donio odluku, odlučili su suspendirati diplomatske odnose s Katarom. Bahrein je bio prvi, navodeći da je akcija motivirana uzastopnim pokušajima Dohe da destabilizira zemlju. Bahrein je dao svojim diplomatima 48 sati da napuste Katar.

Osim toga, Manama je suspendirala zračne i pomorske linije komunikacije s Dohom i zabranila građanima Katara da dolaze u Bahrein, a svojima da borave ili posjećuju Katar.

Ubrzo nakon toga, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su donijeli slične odluke, Rijad i Kairo su prekinuli zračne i pomorske veze s Katarom.

“Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u ostvarivanju svojih suverenih prava zajamčenih međunarodnim pravom i zbog zaštite nacionalne sigurnosti od terorizma i ekstremizma, odlučila je prekinuti diplomatske i konzularne odnose s Državom Katar”, navodi se u priopćenju saudijskog režima.

Katarski državljani imaju 14 dana da napuste Saudijsku Arabiju. U isto vrijeme, saudijska koalicija je najavila otkazivanje sudjelovanje Katara u vojnim operacijama protiv Jemena, tvrdeći “kako Doha podržava terorističke skupine Al-Qaedu i ISIL”.

“Vlada Arapske Republike Egipat je odlučila prekinuti diplomatske odnose s Katarom zbog nastavka neprijateljskih aktivnosti katarskih vlasti u Egiptu”, stoji u priopćenju iz Kaira.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su također blokirali internetske stranice i televiziju Katara. UAE su optužili Katar za “destabilizaciju sigurnosti regije”, dajući katarskim diplomatima 48 sati da napuste zemlju, jer su “podržavali, financirali i naoružavali terorističke, ekstremističke i sektaške organizacije”.

Sukob između Katara i susjednih zemalja je eksplodirao tjedan dana nakon konferencije Saudijska Arabija-SAD u Rijadu. Službeno je priopćenje da je katarski državna novinska agencija bila hakirana i da je na njoj objavljena izjava emira Al-Thanija, “koji je zagovarao dobre odnose s Iranom”.

Emir od Katara je, navodno, kritizirao SAD, Saudijsku Arabiju i druge da žele izazvati napetosti s Iranom, kojeg je nazvao “islamskom silom”. Naime, poznato je da su Saudijska Arabija i SAD kritizirali i prijetili Iranu, a Washington je tražio da arapske zemlje poboljšaju odnose s Izraelom, “kako bi se zajedno lakše obranile od iranske nuklearne prijetnje”.

Libija je također prekinula diplomatske odnose s Katarom. Prozapadne vlasti u Tripoli su Dohu optužile da je “glavni izvor oružja za libijske podružnice Muslimanskog bratstva i drugih islamističkih oružanih skupina još od 2012. godine, što predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti arapskog svijeta”. Republika Maldivi se također pridružila sankcijama.

“Žalimo zbog njihove odluke da prekinu vezu s nama. Ove mjere su neopravdane i temelje se na tvrdnji bez dokaza. Država Katar je aktivni član Zaljevskog vijeća za suradnju arapskih država, poštuje njegovu povelju, suverenitet drugih država i ne miješa se u njihove unutarnje stvari, te ispunjava sve svoje obveze u borbi protiv terorizma i ekstremizma”, rekao je ministar vanjskih poslova Katara, Muhamad bin Abdurahman Al-Thani, te dodao kako je njegova zemlja predmetom “neprijateljske medijske kampanje, na koju će Doha odgovoriti”.

Međutim, zamjenik ministra vanjskih poslova, Quwayt Qalid Jaralah, rekao je “kako je razočaran i izrazio spremnost Kuvajta da podrži Katar”.

Uvod u agresiju?


Abdalbari Atwan, urednik novina Rai Al-Yum, naglašava da bi ovakav prekid odnosa s Dohom mogao biti uvod u vojnu agresiju na Katar.

“Sljedeći korak će biti vojna akcija za promjenu režima u Kataru, jer se ovaj rat planira mjesecima”, napisao je Abdalbari Atwan, naglasivši da prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica služe za izolaciju Dohe.

Stav Irana


Tajnik iranskog Vijeća stručnjaka, bivši general Mohsen Rezayi, pozvao je Saudijsku Arabiju da izbjegne uplitanje u unutarnje poslove Katara, upozoravajući Rijad “da tolerancija zemalja u regiji ima granicu i da regija može eksplodirati od bijesa”.

“Miješanje Rijada u unutarnje poslove Katara pod izgovorom njegovog prijateljstva s Iranom se svodi na agresiju”, napisao je Rezayi, te upozorio da će ilegalne mjere Saudijske Arabije regiju dovesti na rub nesigurnosti, rekavši da saudijski vladari samo sebi kopaju grobove, jer uskoro će vidjeti ustanak naroda, svog i svih susjednih zemalja.

Izrael: “Mi i Arapi smo na istom brodu kojem prijeti nuklearni Iran”


Konačno se oglasio i bivši izraelski ministar obrane Moshe Ya’alon.

“Danas vidimo što arapske države čine Kataru, kojeg tretiraju kao odmetničku, bilo zbog njegovih dobrih odnosa s Iranom, kao i da zbog podrške, financiranja i poticanja na terorizam. Osim činjenice da ovo znači kako ne postoji nikakva arapska koalicija, pogotovo ne protiv nas, razvoj događaja na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina ovim potpuno negira termin “arapsko-izraelski sukob“. Mi i Arapi, kada su Arapi tijekom šestodnevnog rata stvorili koaliciju u pokušaju da unište židovsku državu, danas smo na istom brodu . Sunitske arapske zemlje, osim Katara, su u istom brodu s nama, jer vidimo da je nuklearni Iran prijetnja broj jedan za sve nas”, rekao je Moshe Ya’alon.

Bivši izraelski ministar obrane je ovom izjavom potvrdio činjenicu da postoji savez između vehabijskih petromonarhija i židovske države, kojeg je zapečatila aktivna vojna i logistička pomoći Izraela terorističkim organizacijama u Siriji.

Sirija, Bliski istok i svijet


Uglavnom, sukob između Dohe i Rijada traje već mjesecima, ako ne i godinama, posebno na sirijskom teritoriju, gdje razne terorističke plaćeničke organizacije financiraju i Saudijci i Katar, koje se sada tamo bore za prevlast na privremeno okupiranim područjima. Neizbježno se ovaj sukob odrazio i na odnose među njihovim sponzorima i obrnuto.

Puknuće vehabijsko-NATO osovine bi se moglo smatrati i kao posljedicu ukupnog strateškog poraza velikog plana američkih neokonzervativaca, koji su od Bliskog istoka htjeli stvoriti platformu za buduće napade protiv Rusije, Kine, Irana, pa čak i za vršenje pritiska ili napada na Indiju, ovisno o ponašanju New Delhija.

Ovakav događaj samo može značiti propast planova rođenih u deliriju neokonzervativaca i Zbigniewa Brzezinskog, koji je na vrijeme preminuo, tako da ne mora gledati potpuni poraz strategije čiji je bio arhitekt.

Sada dolazi najljepše. Otkrivanje tajni i iznošenje prljavog veša tijekom predstojećeg obračuna među beduinima okićenim draguljima. Vehabijski čobani, socijaldemokratski kolonijalisti sa svojom ideologijom s popustima iz supermarketa i desnica potpuno u rukama banaka će tražiti izlaz iz ove situacije, jer su svi neraskidivim lancima vezani za petrodolar.

Naravno, bit će napada i na Zapadu, jer nije u igri samo koža saudijskog režima. Naime, mnogo ih je dio ove velike igre u lijepom svijetu “modernog” liberalnog kapitalizma, koji živi od dioničkih indeksa i bez ikakve materijalne proizvodnje. Očito je da će operativci ove močvare, mediji i obavještajne službe, koji su s milijardama dolara regrutirali stotine tisuća terorista u svijetu, učiniti sve kako bi sve bilo kao i ranije.

Međutim, lavina se zakotrljala i tek na kraju će se zbrajati pobjednici i gubitnici.

logično