Unatoč relativnom primirju na istoku Ukrajine, koje se sporadično krši uglavnom istočno od Mariupolja i zapadno od zračne luke Donjeck, umjesto da krene s ustavnim reformama i političkim putem riješi statut regija Donjeck i Lugansk, parlament Ukrajine je jučer usvojio prijedlog zakona predsjednika Petra Poroshenka o „pravnom režimu izvanrednog stanja“.

„Vrhovna Rada je usvojila je prijedlog zakona predsjednika Poroshenka №2541 o "pravnom režimu izvanrednog stanja". Njegovo usvajanje je u prvom čitanju podržalo 258 zastupnika““ prenosi ukrajinski portal Censor.net.

Tijekom rasprave o prijedlogu zakona su se zastupnici složili da je zakon potrebno dovršiti i proširiti ga s niz amandmana. Dakle, nakon dorade će zakon biti dostavljen ukrajinskom parlamentu na glasovanje u drugom čitanju. Istovremeno su zastupnici odbili produljiti rok za drugo čitanje ovog zakona. U obrazloženju se navodi da je zakon usvojen na zahtjev Vijeća za nacionalnu sigurnost od 18. veljače 2015. godine „kako bi se uvele dodatne mjere u jačanju nacionalne sigurnosti Ukrajine“. Ovaj zakon predviđa proširenje mjera u provedbi vojnog zakona Ukrajine, a ukrajinski mediji navode kako se njime pružaju veće mogućnosti u provođenju naloga državne uprave, pravnog režima vojnog zakona, pravila i procedure vojnog zapovjedništva i vlasti, tijela javne vlasti u uvjetima izvanrednog stanja i vojne uprave. Prema zakonu je u nekim područjima moguće uvesti prijeki sud, a posebna pozornost se posvetila pravnom definiranju svih aspekata režima opsadnog stanja.

Čitajući tekst usvojenog nacrta ukrajinskog zakona o "pravnom režimu izvanrednog stanja", koji će biti dorađen i proširen, nova vlast u Kijevu se napokon u pravnom smislu i institucionalno pokazala kao nedemokratska i otvoreno profašistička.

Uvođenjem izvanrednog stanja se, između ostalog, vojnim vlastima i državnoj upravi pruža mogućnost uvođenja radne obveze za radno sposobno stanovništvo, oduzimanja nekretnina, regulacija medija, uvođenje policijskog sata, ograničenja slobode kretanja građana i zabrane okupljanja, susreta i aktivnosti „nepodobnih“ političkih stranaka. Osim toga, moguća je internacija ruskih državljana koji žive na području Ukrajine.

"Ukrajinske vlasti se bez sumnje spremaju za rat. Ovakav je zahtjev upućivan u više navrata, ali je sada u službeno usvojen. Ovim Kijev želi poručiti kako ni politički ni ekonomski ne namjerava ispuniti odredbe Sporazuma iz Minska II. Dakle, odlučeno je da se problem riješi vojnim putem i da se zauzmu Donjeck i Lugansk, što su ukrajinske snage već pokušale dva puta. Moguće je i da će pokušati izolirati ove regije, postaviti gustu blokadu i proglasiti izvanredno stanje. Osim toga, propisano je da se ratno stanje na određenom području može produživati unedogled. Time će biti moguće uspostaviti dugoročnu opsadu Donjecke i Luganske Narodne Republike“, za Radio Sputnik je  rekao je zamjenik ravnatelja Instituta Zajednice nezavisnih država, Igor Shishkin.

Prema njegovim riječima, ovaj koncept se uklapa inicijativu Kijev da se u Ukrajinu dovede mirovni kontingent iz Europe.

"Ta ideja je izražena još u ljeto prošle godine, kada je ukrajinska vojska pretrpjela prvi poraz. U to je vrijeme je gospodin Yuriy  Lutsenko rekao da, ako tada ne zauzmu Donjeck i Lugansk, onda će se morati ići na scenarij Hrvatske i tražiti dolazak mirovnih snaga. Kada se one rasporede u međuvremenu će se ukrajinska vojska pripremati za rat. Hrvatska je, primjerice, imala tri godine vremena da se pripremi i da onda vojno porazi regiju tadašnje Srpske Krajine“, podsjeća Igor Shishkin.

No, o dugoročnoj „oslobodilačkoj“ strategiji Kijeva ćemo nešto kasnije, kao i o glavnim akterima njene moguće provedbe. Ukrajinski mediji su objavili prvih nekoliko točaka jučer usvojenog zakona №2541, koji nimalo ne podsjeća na nužni „zakon o izvanrednom stanju na određenim područjima“, nego na represivne zakone nacističke Njemačke.

Ovaj nacrt zakona je Kijev izglasao uz prešutno odobravanje Washingon i Bruxellesa, što dovoljno govori o karakteru režima u Europi i Sjevernoj Americi koju su se ogrnuli plaštom liberalne demokracije.

Mjera o uspostavi „pravnog režima izvanrednog stanja“ ima više, ali su osobito važne sljedeće:

1.) Uspostavljanje pojačane zaštite važnih objekata nacionalnog gospodarstva i objekata u kojima će se pružati potpora stanovništvu, kao i uvođenje i posebnog režima njihovog rada.

2.) Uvođenje radne obveze za radno sposobne osobe i za radnike koji su uključeni u rad za opće dobro.

3.) Eksproprijacija nekretnina koje se nalaze u privatnom ili komunalnom vlasništvu, oduzimanje imovine državnih poduzeća, gospodarskih subjekata za potrebe države će se provoditi u skladu s pravnim režimom propisanim vojnim zakonom i služit će u svrhu obrane zemlje.

4.) Zabrana mirnih okupljanja, prosvjeda, marševa, demonstracija i drugih događaja.

5.) Na način utvrđen Ustavom i zakonima Ukrajine će se razmotriti pitanje zabrane političkih stranaka i javnih udruga, ako im je cilj ugroza neovisnosti Ukrajine, promjena ustavnog poretka nasilnim sredstvima, kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, potkopavanje nacionalne sigurnost, protuzakonito djelovanje protiv snaga države, ratna propaganda, nasilje, poticanje na etničku, rasnu ili vjersku mržnje, napadi na ljudska prava i slobode i ugroza javne sigurnosti.

6.) Reguliranje telekomunikacijskih tvrtki, novinskih i izdavačkih kuća, radija i televizije, televizijskih i radio emisija, kazališta i drugih kulturnih poduzeća, ustanova, organizacija i institucija i medija, kao i korištenje lokalnih radijskih postaja, televizijskih centara i tiskara u vojne svrhe. Moguća je se zabrana rada medijskih  postaja, kao računalnih mreža koje služe za prijenos podataka za osobnu i kolektivnog uporabu.

7.) Uspostavljanje posebnog režima za proizvodnju i prodaju lijekova koji sadrže opojne droge, psihotropne tvari, te druge snažne supstance, a popis određuje Kabinet ministara Ukrajine.

8.) Provođenje evakuacije, ako postoji opasnost za život ili zdravlje ljudi, kao i materijalnih i kulturnih dobara, te ako postoji opasnost od oštećenja ili uništenja dobara s popisa odobrenog od strane Kabineta ministara Ukrajine.

9.) Smjenjivanje menadžera poduzeća, institucija i organizacija zbog nepravilnog obavljanja svojih dužnosti i imenovanja v.d. čelnike tih poduzeća, institucija i organizacija.

10.) Uvesti dodatne mjere kako bi se poboljšala zaštita državnih tajni.

11.) Policijski sat ili zabrana stajanja u određeno vrijeme dana na ulicama i na drugim javnim mjestima bez posebne dozvole i potvrde.

12.) Ograničenje ulaska i izlaska, slobodnog kretanja građana, stranaca i osoba bez državljanstva. Zabrana ili ograničenje prebivališta ili boravišta građana.

13.) Propisana je i pretraga ili pregled dokumenata građana i njihove imovine, vozila, prtljage i tereta i domova.

14.) Oduzimanje oružja i streljiva vojne opreme, eksploziva, radioaktivnih i kemijskih tvari i materijala i otrova građanima, institucijama i organizacijama.

15.) Zabrana napuštanja prebivališta bez dopuštenja vojske ili tajne službe, ako je osoba na popisu za službu u vojsci ili obavještajnoj službi.

16.) Oduzimanje privatnih stanova za smještaj pripadnika vojske, policije, jedinica, odjela i agencija.

17.) Osnivanje prihvatnih centara za građane zemalja "agresora protiv Ukrajine" ili zemalja koje prijete agresijom.

Ukrajinska agencija UNIAN piše „kako izvanredno stanje na cijelom teritoriju Ukrajine ili u pojedinim područjima može biti ukinuto u slučaju odbijanja agresije, uklanjanje prijetnje ili opasnosti od napada, opasnosti državne neovisnosti Ukrajine i njenog teritorijalnog integriteta, a za ukidanje izvanrednog stanja su ovlašteni predsjednik Ukrajine, Vrhovna Rada ili Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Nevjerojatno je da ukrajinska agencija UNIAN posebno naglašava „kako zakon definira sadržaj pravnog režima izvanrednog stanja, ali i da jamči prava i slobode ljudi i građana, kao i legitimna prava i interese pravnih osoba“.

No, kako je riječ o prvom čitanju i slijede novi amandmani, jedan posebno treba naglasiti, a to je onaj kojeg je ranije predložio zastupnik Vrhovne Rade iz Radikalne stranke, Igor Popov.

Naime, Igor Popov na ukrajinskom TV kanalu "112" dao izjavu kako će Vrhovna Rada Ukrajine razmotriti rezoluciju o dozvoli slobodnong nošenja neregistriranog oružja za „prave domoljube“. Dodao je kako zastupnici trebaju raspraviti o tome treba li u ratnom periodu dozvoliti slobodno nošenje oružja ili obratno, treba li to zabraniti? Prema njegovim riječima, „kako bi se borili s neprijateljem, bolje je imati oružje“.

„Možda pravni režim izvanrednog stanja uzima u obzir sve, pa čak i registrirano oružje. Iako, postoji još jedan stav da ako, ne daj Bože, rat počne, onda pravi domoljubi trebaju imati oružje, registrirano ili neregistrirano, zbog borbi s neprijateljem“, rekao je Popov.

Valja napomenuti da je nekontrolirano nošenje oružja diljem Ukrajine počelo za vrijeme takozvanog "EuroMaidana", kada se u siječnju i veljači 2014. tzv. "sigurnosne snage mirnih prosvjeda" (Samoobrana Maidana, Trozub, Desni sektor...) počeli da zauzimati vladine urede, te aktivno napadati pripadnike snaga sigurnosti.

Nakon pobjede na "Maidanu" su oružane skupine "samoobrane" i članovi radikalnih skupina zapravo postali pravo lice nove ukrajinske stvarnosti. Dovoljno se prisjetiti Alexandera Muzychka koji je volio pozirati s pištoljem ispred kamera i s oružjem dolazio na sastanke regionalnog vijeća Rivne, gdje je tukao i ponižavao tužitelja regije Rivne u njegovom uredu i prijetio smrću ministru unutarnjih poslova Arsenu Avakovu. Muzychko je ubijen, ali taj trend nikada nije prestao. Štoviše, mjesecima koji su slijedili je uzimao sve više maha.

Slučaj oružanih napada građana i militanata koji se sukobljuju s regularnim snagama sigurnosti su u Ukrajini svakodnevni prizori. Stopa kriminala je odmah nakon "Maidana" povećana za 40 posto, a u razdoblju od siječnja do listopada 2014. se vatreno oružje koristilo 3,5 puta češće nego u istom razdoblju 2013. godine.

Nekontrolirano širenje oružja je uzelo još više maha s početkom takozvane „anti-terorističke operacije“ u Donbasu, kada je bilo toliko naoružanih jedinica da ih središnja vlast nikako nije mogla kontrolirati. Predstavnici tih bojni su u više navrata iskazali svoju neposlušnost Kijevu i spremnost da okrenu oružje protiv predsjednika Poroshenka. Mnogi od njih su čak organizirali masovne prosvjede u glavnom gradu, ali se na kraju nije dogodilo ništa.

Međutim, vlasti su sada najavile „razoružanje svih ilegalnih oružanih skupina i njihovu podređenost službenim snagama sigurnosti“. Ovdje se u prvom redu misli na pripadnike Desnog sektora. Mnogi neonacistički militanti su prešli u službu u ukrajinsku vojsku, tako da želja jednog broja zastupnika Vrhovne Rade da se ​​„pravim domoljubima slobodno dozvoli nošenje oružja“ izgleda čudno.

Štoviše, prema kojim će se to kriterijima određivati ti „domoljubi“? S obzirom na opći trend ukrajinske politike u promicanju „borbe protiv separatista do samog kraja“ i rusofobiju, lako je pogoditi tko su „pravi domoljubi“. Dakle, to su najradikalnije pristaše „Maidana“ i parlamentarne stranke koje imaju svoje naoružane paravojne skupine, koje zapravo i vladaju Ukrajinom.

Među njima nije teško pronaći psihopate, ljude sa sumnjivim ideološkim stavovima, kriminalce, za koje je čak i zastupnik Radikalne stranke Oleg Lyashko potvrdio „kako su popunili redove nekoliko bojni Desnog sektora i privatnih bojni oligarha Igora Kolomoiskog“. Tu su i ratni zločinci protiv kojih je smijenjeni glavni državni odvjetnik Ukrajine Vitaliy Yarema pokrenuo nikada dovršene  brojne istražne postupke.

Međutim, većina njih je već naoružana do zuba i djeluju izvan zakona. Dakle, prijedloga zakona će samo legalizirati stanje koje "de facto" postoji na terenu.

Ruski analitičar  Rostislav Ishchenko kaže „kako se trenutno stanje ukrajinskog društva i državnih struktura može opisati jednom riječju – paranoično".

„U Ukrajini oni mogu izglasati bilo koji zakon. Čak i da "pravi domoljubi" i ostali kriminalci nose neregistrirano oružja, jer ih ionako nitko ne može zaustaviti. Dakle, ako zakon bude donesen, samo će se legalizirati postojeća stvarnost, koju nitko ne može promijeniti“, u intervjuu za Slobodni Tisak je izjavio Rostislav Ishchenko.

ST: Ali tko bi imao koristi od ovog zakona?

Rostislav Ishchenko:  Kijev često pokušava koketirati s nacističkim nasilnicima. Svima je jasno da oni oružje neće predati, a vlasti nemaju snage da to učine silom. Dakle, bolje im je dopustiti da ga nose, nego da se okrenu protiv njih.

ST: Popov je rekao da zastupnici raspravljaju o tome treba li dopustiti nošenje oružja tijekom rata. No, službeno nema rata, iako neki ukrajinski političari vjeruju da ratuju protiv Rusije. Kako će se riješiti ovaj sukob?

Rostislav Ishchenko:  Koja je razlika između onih koji kažu da ima ili da nema rata? Oni rade na temelju vlastitog shvaćanja političke svrsishodnosti, a ne prava ili stvarnosti. To je razlog zašto oni pokušavaju riješiti problem s metofarama iz njihove mašte. Tamo trenutno nemaju ni rat, ni mobilizaciju. Pa čemu onda oružje u ratu koji ne postoji?

ST: Europa kao da ne reagira, a oružje se nekontrolirano distribuira i može ići daleko izvan ukrajinskih granica.

Rostislav Ishchenko:  Europa je već reagirala. Samo njezina reakcija nije tako učinkovita kao što smo željeli. Ali i mogućnost Europi su ograničene. EU, naravno, ima puno veći izbor neovisnog odlučivanja od Ukrajine, ali dok Europa ne napusti saveznički odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama, EU ne može radikalno promijeniti stanje u Kijevu, jer SAD neće dozvoliti da se igra s Ukrajinom. Da bi uspjela, Europe mora konačno prihvatiti rusku koncept rješavanja krize i treba zaustaviti Washington. Je li to moguće danas? Ne mislim. U budućnosti možda, ali kada će to biti, vidjet ćemo.

Sličan pogled ima glavni urednik ukrajinskog portala Liva, Andrej Manchuk.

„To je pokušaj da se za dugo vremena legitimira status quo i legalizira velika količina oružja u rukama desničarskih militanata, a koji to oružje koriste za pljačke i represiju protiv disidenata, oporbenih lidera i neistomišljenika“, kaže Andrej Manchuk.

ST: Je li moguće reći da se ukrajinski radikali pripremaju za "totalni rat" i da su spremni naoružati sve lojalne građane u slučaju da hunta pretrpi izvjesni vojni poraz, kao što je bilo u Berlinu 1945. godine?

Andrej Manchuk: Da, naoružane pristalice režima će biti u raznim paravojnim formacijama, ali ne samo na inicijativu radikalnih skupina, nego uz suglasnost vladajućih krugova. "Odrede smrti" su im potrebni zbog sve većeg nezadovoljstva masa, a vlast se uopće ne bavi potrebama svojih ljudi.

Kao što je naglasio Rostislav Ishchenko, ako uzmemo zakon o „pravnom režimu izvanrednog stanja“, kao i prijedlog da se „pravim domoljubima“ u ratnom stanju dozvoli nositi oružje bez dozvole je potpuno u skladu s najavom State Deapartmenta da od 20. travnja američki instruktori krenu s obukom militanata Desnog sektora, a ne pripadnika regularnih postrojbi Oružanih snaga Republike Ukrajine. Sve zajedno znači da se Kijev priprema za totalni rat i da nema govora o „nacionalnom jedinstvu s jugoistočnim regijama“, posebno ne s "de facto" odcijepljenim regijama Donjeck i Lugansk.

Što se tiče strategije oslobađanja regija Donjeck i Lugansk od „proruskih separatista“ i vječno prisutne „ruske vojske“ koju nikada nitko nije vidio, prije tjedan dana World Socialist Web Site piše kako će američka vojska 20. travnja u zapadnoj Ukrajini, u blizini poljske granice, početi s obukom bojni ukrajinske Nacionalne garde, što je potvrdio ukrajinski ministar unutarnjih poslova, Arsen Avakov.

„Američki komandosi je doći na Javoriv poligon, regija Lavov, 20. Travnja“, napisao je Avakov na Facebooku. To je mjesto gdje će se održati dugoročne vojne vježbe 173. Zrakoplovne brigade američke vojske i borbenih jedinica Nacionalne garde“, rekao je Avakov.

Glasnogovornica Pentagona, Eileen Lainez, potvrdila je ovu odluku, ne dajući točan datum početka  obuke.

„Ova pomoć je dio naših stalnih napora kako bi pomogli ukrajinskoj obrani da održi unutarnju sigurnost. Konkretno, obukom ćemo pomoći Ukrajini da razvije svoju Nacionalnu gardu za obavljanje unutarnjih obrambenih  operacija“,rekla je Lainez, što gotovo sigurno znači još jednu kaznenu ekspediciju protiv naroda i milicija Donbasa.

WSWS navodi kako će američki instruktori i pripadnici specijalnih postrojbi obučavati paravojne postrojbe koje su većinom stvorili ukrajinski oligarsi, a koje su regrutirale fašističke i neonacističke dragovoljce. Moguće je da će se koristiti i u suzbijanju prosvjeda protiv vlade u Kijevu, ali i za borbe u istočnoj Ukrajini.

„SAD opremaju i obučavaju paravojne snaga koje ne kriju da su ukrajinski nacionalisti i da štuju fašiste koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivali s nacističkim okupacijskim snagama, te pomagali u provođenju Holokausta. Njihove oznake također otkrivaju njihovu privrženost nacizmu i razotkrivaju prljave leži SAD-a kada  tvrde da im je prvenstvo stalo do demokracije i ljudskih prava u Ukrajini“, za World Socialist Web Site piše Patrick Martin.

Program obuke će uključivati ​​i izravno i otvoreno slanje smrtonosnog oružja ukrajinskoj vojsci. Dužnosnici Pentagona su rekli kako će slati uniforme, neprobojne prsluke, uređaje za noćno razgledanje i taktičke radio stanice, što je sve klasificirano "ne-smrtonosno oružje, ali Avakov otkriva kako će njegovi "američki partneri" ukrajinskim neonacistima dostaviti "posebnu municiju koju će koristiti tijekom obuke".

S bojišta u Donbasu su i ranije stizale snimke i fotografije američkog streljiva i projektila kojim su ubijani civili i pripadnici narodnih milicija. Ovo "posebno streljivo" povećava opasnost  da sukob u istočnoj Ukrajini i eskalira u izravni vojni sukob između Rusije i NATO snaga, posebno ako ukrajinski zapovjednici po nalogu Washingtona pokuša samoubilački proboj na Krim.

Avakov je rekao kako je sporazum o vojnim vježbama postignut u razgovorima ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka i američkog potpredsjednika Josepha Bidena tijekom njegovog nedavnog posjeta Kijevu.

Dana 17. ožujka je ukrajinski parlament je odobrio prijedlog zakona predsjednika Poroshenka kojim se dopušta stranim vojnicima da sudjeluju u multinacionalnim vježbama u Ukrajini, a uglavnom je riječ o američkim i vojnicima obližnjih zemalja NATO saveza, uključujući i Rumunjsku, Bugarsku, Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju.

Ono što upada u oči je da će NATO snage uvježbavati i neonaciste iz bojni Azov, Jaguar i Omega, kao i bojne iz gradova Kijev, Harkov, Zaporožje, Odesa, Lavov, Ivano-Frankovsk i Vinice.

Uključivanje bojne Azov znači da će NATO nazirati obuku od 1 000 vojnika koje vodi neonacista Andriy Biletsky, a ne treba posebno podsjećati na sličnost oznaka pripadnika bojne Azov s onima koje su tijekom Drugog svjetskog rata nosile njemačke SS postrojbe. O bojni Azov se manje više sve zna, posebno kada se u njene redove uključilo i nekoliko hrvatskih neonacista, koji su trenutno stacionirani u Mariupolju, drugom po veličini gradu u regiji Donjeck i glavnom izlazu na Azovsko more.

Biletsky je 15. veljače javno osudio primirje dogovoreno od strane Ukrajine, Rusije, Europske unije i predstavnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, te je zaprijetio da umarširati u Kijev i instalirati ratnu vladu. Njegov bojna je opremljena topništvom i tenkovima i drugim teškim oružjem.

Čak su i Reuters, Time i USA Today krajem ožujka objavili reportažu novinara koji je posjetio bojnu Azov u Mariupolju, koji ih je nazvao „nacistima među ukrajinskom Nacionalnom gardom“.

Članak uključuje intervju sa zapovjednikom koji otvoreno hvali nacističku ideologiju, dok ostali kažu: „To je njegova osobna ideologija. To nema nikakve veze sa službenom ideologijom bojne Azov“.

Glasnogovornik bojne, Andrey Dyachenko, dodaje „kako su samo 10 do 20 posto članova skupine nacisti“, što znači da će američka vojska i u tom slučaju primiti 100 do 200 nacista koji će proći  intenzivnu vojnu obuku američkih komandosa.

Isti članak citira časnika glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine u Kijevu, pukovnika Oleksya Nozdrachova, koji „branio borce Azova kao domoljube“.

Međutim, izvješće Ujedinjenih naroda koje pokriva studeni 2014. godine govori kako u uredu vojnog tužitelja nisu učinili ništa da istraže „znatan broj kršenja ljudskih prava i zločina koje su počinili pripadnici određenih dragovoljačkih bojni poput bojne Aydar, Azov, Slobozhanshchina i Shahtarsk“.

Kada je glavni državni odvjetnik  Vitaliy Yarema pokrenuo istrage o tim zločinima,bio je prisiljen u veljači ove godine podnijeti ostavku.

No, tijekom nedavnog posjeta New Yorku je prvi zamjenik predsjednika ukrajinskog parlamenta, Andriy Parubiy, rekao kako se bojne Nacionalne garde sastoje od "discipliniranih ukrajinskih ratnika o kojima će se kasnije snimiti puno filmova i napisati mnoštvo knjiga“.

Nažalost, Europa i SAD su odlučili prikriti i podržati otvorenu profašističku vlast u Kijevu, a NATO snage u Ukrajini još jednom u svojoj povijesti potvrđuju svoj krajnje reakcionarni karakter. Činjenica je da će NATO surađivati s potpuno nedemokratskim i fašističkim snagama protiv ukrajinskog naroda, kako u istočnima regijama, tako i u cijeloj zemlji.

Novi zakon koji je jučer prošao glasanje u Vrhovnoj Radi im daje odriješene ruke i više ih nitko neće zaustaviti.

Eric Zuesse se u članku za Global Research pita zašto Amerikanci toleriraju svog predsjednika koji isijava takvom mržnjom da je u novoj "Strategiji nacionalne sigurnosti za 2015. godinu " riječ "agresija" koristio 18 puta, a 17 puta se to odnosilo Rusiju?

„Zar to nije suludo? Hitler je govorio gotovo iste stvari, kada je u njemačkoj uzvikivao "Deutschland über alles". Obama mu je itekako sličan sa svojim nacionalističkim stavovima. Nije ni čudo zašto onda SAD u cijelom svijetu smatra ju daleko najopasnijom nacijom. No, sada idemo trenirati naciste da se bore protiv Rusa i zar to nije više nego opasno? Koliko dugo ćemo tolerirati uvrede krajnje američke desnice, koja ne samo da vrijeđa druge vlade i narode, nego i američki narod? Oni bi trebali biti izolirani sve dok na svijetu ne nestane i posljednja fašistička nacija“, kaže Eric Zuesse.

2541 - Офіційний портал Верховної Ради України

Nazi Martial Law No. 2541

MPs supported Poroshenko's bill on martial law

US Army to train Ukrainian fascist militias – WSWS

U.S. to Train Nazi Troops in Ukraine, Starting on April 20th

 

 

altermainstreaminfo