Svijet se mijenja i nešto što je jučer bilo nezamislivo, kao čvrsti stav kineskih dužnosnika da nikada eksplicitno ne komentiraju sukobe trećih strana, postaje prošlost. Peking je odjednom stao na stranu Rusije i Njemačke, koje su izložene teškom pritisku Sjedinjenih Država zbog plinovoda “Sjeverni tok 2”. Kina je poručila kako je pravo ruskih i njemačkih kompanija i poduzetnika da dovrše i koriste ovaj čisto komercijalni projekt. Ova izjava ima veći značaj nego što se na prvi pogled čini, jer pred našim očima nastaje situacijski savez triju sila koji se suprotstavlja Americi, iako oko konkretnog, ali vrlo važnog pitanja.

Zašto je Kina tako oštro reagirala na situaciju koja je se zapravo ne tiče?

Sjedinjene Države i druge zemlje bi trebale poštovati pravo tvrtki da samostalno odlučuju o suradnji s tvrtkama iz drugih zemalja, uključujući i na projektu “Sjeverni tok 2”, izjavila je jučer glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

“Skrenuli smo pozornost na relevantne poruke oko ovog projekta i na oštar Njemačke. Svaka zemlja i svaka osoba bi to u potpunosti trebala poštivati”, dodala je visoka kineska dužnosnica.

Moskva je već pozdravila gestu Pekinga. Predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, izjavu njezine kolegice je nazvala znakom poštivanja međunarodnog prava i “realnim stavom prema trendovima koji se događaju u svijetu”.

“Ovo je izjava o nekompetentnosti određenih postupaka, posebice u pogledu protekcionizma”, rekla je Zaharova.

Ranije je njemačko ministarstvo vanjskih poslova uputilo oštar prosvjed Washingtonu zbog prijetećeg pisma kojeg je prošlog tjedna američki veleposlanik u Berlinu poslao svim njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji “Sjevernog toka 2”. Njemačke vlasti su svojim tvrtkama objasnile kako bi trebale odgovoriti na provokativna i prijeteća pisma američkog veleposlanika Richarda Grenella o “Sjevernom toku 2”.


Marija Zaharova

FOTO: Marija Zaharova
Glavni istraživač Instituta za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije znanosti, Aleksandar Lomanov, smatra da je reakcija Pekinga prilično predvidiva.

“Kina se suočava sa sve većim pritiskom Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja.  Američki pritisak na “Sjeverni tok 2”, koji je izgrađen daleko od obala Kine, ujedno je i poruka kineskim političkim i ekonomskim elitama”, tvrdi Lomanov.

Stručnjak vjeruje da je Kina u odnosima sa Sjedinjenim Državama u vrlo sličnoj situaciji, ali s razlikom da ne izvozi sirovine, nego industrijske proizvode.

Pritisak na kinesko poslovanje postaje sveobuhvatan, što vidimo u pozadini  priče o Huaweiju, kojom Sjedinjene Države vrše pritisak na Peking ne samo preko Kanade, već i preko Poljske. Sada je Peking svojom izjavom neizravno htio podržati Rusiju, što nije rijetkost, ali i Njemačku, koja je važan trgovinski partner Kine. Svi motivi su međusobno povezani i Peking uvijek koristi priliku da izrazi svoje principijelno stajalište”, dodao je Aleksandar Lomanov.

Interesi Kine i Rusije se objektivno podudaraju. Obje zemlje se slažu da američki politički pritisak ne može biti alat za podrivanje ekonomija drugih zemalja”, rekao je Lomanov.

Međutim, sada bi za Kinu bilo pretjerano ući u izravnu svađu sa Sjedinjenim Državama, jer su u tijeku pregovori o dugoročnom trgovinskom dogovoru. To Kina ne želi, barem do 1. ožujka, što je rok za ove pregovore.

“Kina se desetljećima dosljedno protivila miješanju u “inozemne poslove” na globalnoj sceni, znajući vrlo dobro da bi u bilo kojem trenutku i sama mogla postati žrtva takvih intervencija”, rekao je vodeći stručnjak Zaklade za nacionalnu energetsku sigurnost i savjetnik ruske vlade Igor Juškov.

“Kinezi su svjesni da bi mogli postati sljedeća zemlja pod američkim sankcijama. U ovom trenutku, Kina kupuje ukapljeni plin iz Sjedinjenih Američkih Država, iako će s visokom vjerojatnošću se Gazprom i kineska strana dogovoriti izgradnju nastavka projekta “Moć Sibira 2″. Takvi prijedlozi su već su izraženi i prilično velika želja obje strane da s on izgradi”, rekao je Juškov.


Moc Sibira gasovod

FOTO: gasovod Moć Sibira
Stručnjak izjavu Hua Chunying smatra preventivnim korakom.

“Svaki međunarodni ekonomski projekt Kine se ovog trenutka može proglasiti političkim i na temelju toga mu nametnuti sankcije”, upozorava Juškov.

Podsjetimo, “Sjeverni tok 2” je projekt   plinovoda vrijedan 9,5 milijardi eura. Do kraja godine bi trebale biti puštene u pogon dvije linije ovog plinovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih  metara plina godišnje, koji bi iz Rusije preko Baltičkog mora i teritorijalnih voda Finske, Švedske i Danske tekao do Njemačke. Jedan od glavnih protivnika projekta su Sjedinjene Države.

Posebno je zanimljiv razlog zbog kojeg se SAD navodno bore da blokiraju “Sjeverni tok 2”. Naime, Washington tvrdi kako će novi plinovod Ukrajini oduzeti sredstva koja dobiva od tranzita ruskog plina preko njezinog teritorija u europske zemlje. Osim toga, izražava se i nezadovoljstvo činjenicom da će Europa postati još više ovisna o isporukama ruskog plina. U Rusiji vjeruju da su Amerikanci isključivo zabrinuti zbog sudbine vlastitih zaliha ukapljenog plina kojeg žele prodati u Europsku uniju.

“Sankcije nisu sitnice, nego vrlo ozbiljna stvar. Ovdje nam se, primjerice, prijeti ograničenjima u vezi s provedbom projekta “Sjeverni tok 2″. To je otvoreni pokušaj pružanja konkurentne prednosti za američki ukapljeni plin, koji je skuplji od ruskog i želi se natjerati Europljane da ga kupe”, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

 

logično