Odluka ruskih političkih i vojnih vlasti o isporuci Siriji svojih protuzračnih sustava S-300 "Favorit" ne prestaje izazivati reakcije analitičkih i medijskih krugova diljem svijeta. Osim Izraela, SAD-a i bliskoistočnih zemalja, ova odluka najveći interes pobuđuje u Kini, čiji obavještajni i analitički krigovi, kao i specijalizirani mediji, intenzivno prate razvoj stanja u Sirji, kao, uostalom, i na čitavom Bliskom istoku. I rade to vrlo dobro, sustavno i ozbiljno. A kako smo i sami pisali u našim nedavnim analizama (vidi poveznicu ispod teksta), neovisno o tome što se radi o moderniziranim, starim sovjetskim sustavima, oni imaju mogućnost integracije u suvremene ruske PRO sustave koji već postoje na sirijskom tlu, i kao takvi predstavljaju stvarnu opasnost za protivničke zračne snage, neovisno o njihovoj kvaliteti i mogućnostima. A u slučaju eskalacije i želje za uništenjem isporučenih S-300 od strane Izraela, to onda može imati i ozbiljne reputacijske posljedice po same Sjedinjene Države, budući da Izrael raspolaže najsuvremenijim američkim zrakoplovima, poput F-35. A eventualno njihovo obaranje od strane ruskih PZO sustava sigurno bi odjeknulo diljem svijeta.

Ali da ne duljimo s uvodom, donosimo promišljanja kineskih vojnih analitičara, objavljena u kineskoj informativnoj agenciji «East Day», gdje se navodi, kako je pojava ruskih PZO sustava S-300 "Favorit" u Siriji sudbonosna odluka po Sjedinjene Američke Države. Kineski analitičari smatraju kako je Rusija jako dobro procijenila trenutak za udarac po vojnoj i političkoj sferi SAD-a, pri čemu to čini jednim jedinim potezom.

"Isporučeni S-300 u Siriji vjerojatno će se integrirati sa sustavom S-400 "Triumf", što će omogućiti davanje informacija sirijskoj vojsci o bilo kojim zračnim ciljevima u radijusu uništenja "Favorita". Ako Netanjahu i Trump odluče uništiti S-300 uz pomoć (zrakoplova) F-35 i F-22, Rusija će, jednostavno, "osvijetliti" svojim sustavima "steals"- ciljeve, kako bi omogućila sirijskoj vojsci "sahraniti" najmoćnije zrakoplove na svijetu. Zrakoplovi, koji su vidljivi čak i starim sovjetskim sustavima, više nikome neće biti potrebni i SAD će izgubiti milijarde dolara, svoju vojnu moć i potencijalne saveznike", navodi kineska agencija.

Prema mišljenju kineskih analitičara, Rusija je izabrala pravilnu strategiju i "kreće na sve", kako bi nad sirijskim nebom prizemljila američke i izraelske "steals"- lovačke zrakoplove. Kineski vojni stručnjaci smatraju kako sukob američkih F-35 i ruskih S-300 u Siriji može imati neočekivani ishod. I jedna i druga vojna tehnika imaju niz svojih prednosti.

Geopolitika News ovdje bi dodala i slijedeće: čitava je stvar dodatno komplicirana i iz razloga što se moderna američka i ruska vojna tehnologija međusobno nikada nisu sudarale neposredno, već su njima uvijek upravljale tuđe vojske ili, u najboljem slučaju, različliti piloti "dragovoljci" iz dviju vojnih velesila, kako je to bilo, primjerice, u Sjevernoj Koreji ili Vijetnamu gdje su sudjelovali i sovjetski piloti iako to nisu bili sovjetski ratovi. Međutim, u slučaju Sirije to uopće nije tako, jer iza tamošnjih S-300 i S-400 stoje ruski vojni stručnjaci i opslužitelji, čime se otvaraju veliki rizici u slučaju neposrednog američkog ili izraelskog napada.

Novonastalo stanje primorava Izrael na novo razmatranje svoje vojne taktike u odnosu na susjednu Siriju, u kojoj je do sada, praktički nekažnjeno i uz visoku dozu sigurnosti, često djelovao svojim zračnim snagama, uglavnom - onim starije proizvodnje, poput F-16. Sada Tel Aviv sve češće spominje mogućnost korištenja svojih, iz SAD-a prije nekoliko godina dobivenih zrakoplova F-22 i F-35, za koje tvrdi kako će ostati neprimjetni za sirijsku PZO. Tim više, što za operativnu pripremu novoisporučenih ruskih sustava trebaju "mjeseci".

Ali kada spominjemo takva izraelska razmišljanja, treba čuti i rusku stranu. Tamošnji vojni analitičar Andrey Kozhinov dao je intervju za novinu "Vzglyad" upravo na tu temu. On smatra kako je došlo do promjene ravnoteže snaga između Izraela i Sirije i tvrdi kako Izrael nije od SAD-a dobio F-35 kao sredstvo za borbu protiv sustava S-300. Ugovor o tome bio je potpisan još 2010.g. Time je Kozhinov odgovorio na glasine kako su SAD "žurno" odlučile dostaviti Izraelu "dodatne" zrakoplove F-35 protiv ruskih sustava. Pojedini drugi ruski vojni stručnjaci upozoravaju kako je Izrael "precijenio mogućnosti F-35" (ex-zamjenik zapovjednika PZO ruske kopnene vojske, general Aleksandar Luzan), tvrdeći, kako S-300 ima posebno svojstvo navođenja, zbog čega će oni djelovati po američkim lovcima "jednostavno".

Međutim, ima i drukčijih razmišljanja. Ruski vojni pilot prve klase Vladimir Popov, smatra, kako F-35 posjeduje mogućnost za neprimjetan prilaz i izvođenje napada, ne ulazeći u "kontaktnu borbu". Zbog toga Popov poziva na spremnost da će F-35 ulaziti u Siriju s neočekivanih strana i da S-300 neće uzvraćati, ukoliko na vrijeme ne uspije uočiti cilj. Međutim, on je, također, kazao, kako je ruski sustav sposoban otkrivati steals-tehnologiju i izabirati najopasnije ciljeve. I, naravno, prednost S-300 je njegova snaga: nakon eksplozije rakete pojavljuje se jako puno "krhotina" koje su sposobne uništiti protivnički zrakoplov na velikoj udaljenosti.

U svakom slučaju, Geopolitika News nastavit će s povećanom pozornošću pratiti razvoj stanja u i oko Sirije, nakon obaranja ruskog zrakoplova Il-20, 17. rujna, u kojem je poginulo 15 ruskih obavještajnih časnika, kao i posljedica do kojih može dovesti promptni ruski odgovor kroz isporuke PZO sustava S-300 sirijskoj vojsci.

 

sott