Foto: AFP / Christian PetersenSportske rubrike hrvatskih mejnstrim portala ne razlikuju se po taktikama privlačenja klikova od ostalih rubrika. Svi standardni obrasci su tu, a prevladava onaj svima najdraži: evo kako/evo koga i slične varijacije. Sitnu razliku, ali i prednost, predstavlja činjenica da se naši sportaši natječu na međunarodnoj pozornici i u stranim ligama. Tako se često može naići na naslov tipa: Pogledajte što je Hrvat napravio u njemačkoj ligi! Kako Hrvata u njemačkoji ligi ima više, klikbejt potencijal je tu.

No, u sportskim rubrikama se ide i korak dalje. Naime, liberalni portali poput Indexa, tportala ili Jutarnjeg lista ne libe se u izvještavanju o sportu odati najgorim nacionalističkim strastima. Sve ono nad čim se skandaliziraju u “ozbiljnijim” rubrikama ovdje predstavlja marketinšku taktiku. Najsvježiji primjer je jutrošnja vijest na tportalu čiji naslov glasi: “Dragan Bender zaigrao nakon mjesec dana; zašto ga je Srbin na klupi Phoenixa prekrižio?”. Dakle, hrvatski košarkaš ne dobiva minutažu, sigurno ima nešto s tim činjenica da je trener Srbin.

Trener Phoenix Sunsa je Igor Kokoškov. Osim toga što je Srbin, Kokoškov je sa slovenskom košarkaškom reprezentacijom prošle godine postao prvak Europe, a ujedno je i prvi ne-američki trener koji je postao trener neke NBA momčadi. Dovoljno o kredibilitetu i stručnosti. A Draganu Benderu je ovo treća sezona u ligu nakon što je 2016. godine izabran visokim 5. pickom na draftu. No, Bender nije opravdao očekivanja tako visoke pozicije i već se duže vrijeme špekulira o njegovoj budućnosti u najjačoj ligi svijeta. O “patnjama mladog Bendera” postoje i ozbiljne analize u hrvatskom medijskom prostoru.

Sasvim je jasno da ovdje nacionalnih trzavica nema ni u tragovima i da se radi o marketinškoj taktici koja se duboko oslanja na proizvodnju takvih trzavica. Doslovno nema nikakve razlike između ovakve vijesti i teorija zavjere koje možemo čuti u notornoj Bujici i na sličnim mjestima. Samo što će se o ovakvoj taktici legitimo raspravljati na Weekend media festivalu, a spomenute teorije zavjere o Srbima, migrantima i Jugoslavenima će se izvrgnuti žestokoj kritici dva scrolla iznad. Jer ovo je biznis, a ono je civilizacijsko pitanje. Samo što biznis u presudnom određuje civilizaciju. Jer svaki Srbin iz klikbejta je isti onaj kojem se zaziva smrt na stadionu.

 

bilten