Koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti predstavila je izborni program i nositelje lista među kojima su predsjednici stranaka Mirando Mrsić i David Bregovac, te nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek i nezavisni kandidat Damir Kajin.


Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić poručio je kako svojim programom "10 izazova i 10 rješenja" građanima poručuju da su spremni napraviti rezove koje ni jedna politička elita ili stranka nije uspjela ili željela napraviti.

- Bez rezova na jesen i u 2021. ne da ćemo zaostati u Europi nego ćemo biti slijepo crijevo Europe, kazao je Mrsić.

- I jedna i druga velika stranka, i HDZ i SDP nam nude uljepšanu sliku Hrvatske na jesen a pred nama je vrijeme velikih promjena, ocijenio je predsjednik Demokrata dodavši kako "HDZ svojim programon nudi sigurnu maglu za još veću pljačku a SDP ne zaostaje za šarenim i grandioznim obećanjima".

Demokrati i i Laburisti svoji programom odgovaraju na SOS poziv građana koji oni godinama šalju političkim elitama jer jedno obećaju, a drugo rade.

Mrsić tako najavljuje progresivno oporezivanje bogatih jer smatraju da je to jedini način da se umanje socijalne razlike između enormno bogatih i sve većeg dijela osiromašenih građana, ukidanje povlaštenih i braniteljskih mirovine, revidiranje Vatikanskih ugovora te zabranu naci-fašističkih znakova jer promiču mračno doba ljudske povijesti.

Predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac istaknuo je kako se zalažu za adekvatno plaćen rad nedjeljom te najavio uvođenje najmanje 50 posto veće plaće i obvezne dane odmora nakon rada nedjeljom te modernizaciju radnog zakonodavstva.

- Ako u Irskoj naši mladi građani od bruto plaće od 14.000 kn dobiju 10.000 kn neto, a kod nas samo 7.000 kn, jasno je zašto nam mladi iseljavaju. Zaštićen i pravedno plaćen radnik znači i snažnu zemlju, poručio je.

Nositelj u prvoj izbornoj jedinici i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je kako ima je cilj pod hitno donošenje Zakona o obnovi Zagreba i promjena zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se Zagreb mogao pozicionirati među drugim europskim metropolama i biti motor razvoja cijele Hrvatske.

- Plenković se često hvali svojim međunarodnim ugledom, govori o tome kako je priznata veličina unutar EU no na primjeru pomoći koji je Zagreb dobio možemo vidjeti da tog ugleda nema. Mi smo dobili mizernu pomoć samo od zemalja iz našeg okruženja. O ugledu Milana Bandića ne moram govoriti jer njega ni nema, rekao je Petek.

Dodao je kako su Plenković i Bandić ostavili građane nakon potresa da se brinu sami za sebe no kada je bio krupni kapital i Agrokor rješenje je pronađeno unutar sedam dana.