Brod je Hrvatskoj Vladi oduvijek potpuno nezanimljiv. Dok se u Domovinskom ratu trgovalo Bosanskom Posavinom, nikome nije palo na pamet da će zbog toga stradati i jedan grad u Hrvatskoj – Slavonski Brod. Očito Brođani nisu bili dovoljno bitni.

Dvadeset  godina poslije, doživljavamo déjà vu. Dok su u Domovinskom ratu po Slavonskom Brodu iz Bosanske Posavine padale granate, danas padaju otrovne lebdeće čestice i otrovni plinovi.

I kao i prije dvadeset godina, Vlada Republike Hrvatske ne želi napraviti ništa. Pompozni sastanci sa kojih ministar izlazi zadovoljan, a da nije riješio baš ništa su tragikomični. No, iako žalosno, na takav tretman našeg grada i županije smo već navikli.

A onda se postavlja pitanje što su čelnici grada i županije učinili po tom pitanju?

Već svi stanovnici grada Broda i okolice znaju da naš gradonačelnik voli izigravati žrtvu. Tako redovno slušamo o tome kako u Vladi odbijaju sastanke s njim, kako ignoriraju njegove dopise i pozive i sl.  No, je li to doista tako?

Nije li gradonačelnik mogao sjesti u auto i odvesti se u Ministarstvo? Čemu opetovano slanje dopisa na istu adresu s koje odgovor ne stiže? Postoje li neke druge, više, institucije?

Štrajkao je glađu zbog ovrhe nad gradom, a zbog trovanja Brođana mu to nije palo na pamet?

Nije li, za Brođane, mogao potražiti pravnu zaštitu od relevantnih institucija? Mogao je. Ali nije.

Gradsko i županijsko vijeće, također, nije učinilo ništa. Župan je učinio isto što i županijsko vijeće – ništa. Navodno, isto kao i gradonačelnik, šalje dopise i traži sastanke. Navodno i njega ignoriraju.

Brođani u Saboru se zabavljaju.  Njih se rafinerija ne tiče, oni taj zrak ne udišu.

I tako su Brođani, opet, ostavljeni na cjedilu. Od Vlade RH, od gradonačelnika , od župana, od svojih predstavnika u Saboru. Zašto? Hoće li nam netko dogovoriti?

Činjenica o kojoj se ne priča je da nekoliko brodskih firmi posluje s rafinerijom u svojstvu kooperanata.

To je poznato i gradonačelniku i županu, kao i gradskim i županijskim vijećnicima.

Pa evo, možemo onda i ovako otvoreno pitati – koliko košta život Brođana?

 

Napomena: Tekst je napisala mlada, talentirana Brođanka koja, za sada, želi ostaiti anonimna. Jednostavno, skuplja hrabrost.