U Saboru je već zaprimljen i Mostov prijedlog izmjena zakona o povjerenstvu, koje bi otklonile sva eventualna preklapanja s istragom i utvrđivanjem kaznene odgovornosti. A Nikola Grmoja raspaljuje maštu promatrača najavom da će »kljunovi otpasti« pticama koje grakću protiv povjerenstva već kad on javnosti pokaže dokumentaciju koju je prikupio.


Nezgodno: premijer i predsjednica na suprotstavljenim su stranama u pogledu saborskog povjerenstva za Agrokor. Premijer je i dalje čvrsto protiv, predsjednica je za.

Plenković je jučer opet ustvrdio da povjerenstvo postaje ad acta čim službeno počne pravosudni postupak protiv Todorića i ostalih 14 osumnjičenika u aferi Agrokor, a to je kad se potvrdi rješenje o istrazi. Da se u tom trenutku mora obustaviti rad povjerenstva, koje još nije ni krenulo jer se aktivira tek 3. studenoga, ponavljali su jučer u Saboru i zastupnici HDZ-a.

Predsjednica, međutim, rezonira drugačije nego njezina bivša stranka.

Dok je premijer ukidao povjerenstvo, ona je u Dubrovniku stala pred kamere i poručila kako je, što se nje tiče, u svemu ovome »najvažnija transparentnost«. Ne smije se poticati dojam da se pred građanima nešto skriva. Pravosuđe će odraditi svoje, ali to nije razlog da se ne istraže i drugi aspekti priče oko fenomena Todorić. A ako u zakonu postoji problem oko okvira rada povjerenstva, zakon se može i promijeniti, smatra Grabar-Kitarović aludirajući na to da HDZ ima većinu u parlamentu pa to može učiniti za tili čas. Evidentno je da se, u ovom sporu vlasti i opozicije, šefica države sasvim jasno opredijelila za opozicijsku stranu.

Nije, naravno, tako odlučila zato što odjednom želi drukati za oporbene ciljeve, nego zato što je za nju drastično sigurnija politička pozicija podržati da saborsko istražno tijelo slobodno raspliće pitanja vezana za Agrokor, njegov nastanak, širenje i kolaps.

Sve drugo donijelo bi joj u konačnici negativne političke bodove. Ona nema ništa s Agrokorom, niti je, koliko je poznato, ikad imala. Za razliku od raznih drugih moćnih figura bivšeg i sadašnjeg HDZ-a, od Tuđmana i Valentića, do Zdravka Marića, Martine Dalić i Ramljaka, nju istražno povjerenstvo nema razloga spominjati u negativnom kontekstu. Dakle, za nju je najkorisnije prikloniti se interesima javnosti. Javnost želi da se konačno imenuju svi agensi gospodarskog čuda zvanog Agrokor i da na vidjelo izađu svi dirigenti omerte institucija oko njega.

Nasuprot tome, svima je vidljivo da HDZ punih šest mjeseci opstruira osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor. Držeći figu u džepu – a figa je početak istrage – na to su tek nedavno nevoljko pristali, ali s pozadinskim planom da će saborski postupak ionako vrlo brzo presjeći čim državni odvjetnik Cvitan dobije zeleno svjetlo da s procesom protiv Todorića i pomagača ide dalje. Cvitan je, međutim, nedavno i sam našao za potrebno izjaviti kako saborsko povjerenstvo neće ometati rad organa gonjenja, pobivši tako krunski argument HDZ-a.

U Saboru je već zaprimljen i Mostov prijedlog izmjena zakona o povjerenstvu, koje bi otklonile sva eventualna preklapanja s istragom i utvrđivanjem kaznene odgovornosti. A Nikola Grmoja raspaljuje maštu promatrača najavom da će »kljunovi otpasti« pticama koje grakću protiv povjerenstva već kad on javnosti pokaže dokumentaciju koju je prikupio.

Na Plenkovićevoj strani stola ostalo je, dakle, jako malo žetona. Javnost ga gleda. U opisanom kontekstu, nije zgodno da HDZ izglasa raspuštanje povjerenstva. Predsjednica je dobro izračunala. Ništa ionako neće ostati pod tepihom, a od »ptica« se pametno distancirati.

novilist