Vođa pobunjeničke Slobodne Sirijske Vojske (FSA) i glavni "pro-zapadni" čovjek na terenu u Siriji, general Salim Idris, više nije na terenu u Siriji - američki dužnosnici potvrdili su kako su Idrisa "iz zemlje protjerali Islamisti". Prema riječima američkih dužnosnika, prenosi Wall Street Journal, vođa FSA je bio prisiljen pobjeći iz Sirije.

Vijest dolazi neposredno nakon što je SAD objavio kako prestaju s isporukom "nesmrtonosne pomoći" opoziciji na sjeveru Sirije, a uskoro se toj odluci pridružila i Britanija. Podsjetimo, SAD su odlučili kako će prestati s potporom za pobunjenike nakon što su Islamisti preuzeli FSA baze na sjeveru zemlje (opširnije: SAD prekida dostavu pomoći militantima na sjeveru Sirije nakon što su Islamisti preuzeli FSA baze).Očekivan potez - jedini razlog zašto su militanti na terenu, koji variraju od "umjerenih Islamista" do "radikalnih Islamista", uopće podržavali i "trpili" FSA vodstvo i njihovo političko krilo u Istanbulu (SNC), je zbog toga što je FSA ipak dobivao novac, sredstva, ali i oružje (mada SAD i Britanija tvrde kako oni nisu direktno slali oružje, no ono je stizalo preko "trećih" strana). Sada kada su čuli kako FSA više neće dobivati potporu od Zapada, Salim Idrisa, koji zapravo nikada nije ni imao nikakav kredibilitet kod boraca na terenu, su jednostavno "najurili" iz Sirije jer od njega više nemaju nikakve koristi.

Salim Idris može biti sretan što je uopće sačuvao glavu - prvo je pobjegao iz Sirije u Tursku, no očito se ni tamo nije osjećao nešto pretjerano siguran, pa je odmah nastavio dalje za Katar, u glavni grad Dohu. Idrisov bijeg iz Sirije u Dohu potvrdili su jučer američki dužnosnici. "Pobjegao je nakon što su Islamistički Front zauzeli njegovo sjedište", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Dakle, ako je vođa "pro-demokratske", a prema nekima i "sekularne", FSA, pobjegao - znači li to da FSA više ne postoji? Da li je ovo kraj skupine od koje su Zapadni mediji stvorili izvrnutu sliku desetljeća? Vjerojatno, no realno gledajući, "FSA" u onom originalnom smislu ne postoji već duže vrijeme - FSA se raspao u trenutku kada je sirijska vojska ove godine pokrenula ofenzivu i ostvarila niz pobjeda na terenu diljem zemlje. To je bio pravi kraj FSA, njihovu borbu su tada preuzeli radikalniji Islamisti, mahom stranci s prethodnim ratnim iskustvom, koja su danas glavna borbena sila opozicije u Siriji.

Kada su u to vrijeme glavne FSA brigade okrenule leđa i SNC-u, i Zapadu i njihovom Salimu Idrisu, te osnovale "Islamistički Front" (vidi: Analiza: Kraj SNC-a i FSA? "Pobuna pobunjenika" i prekretnica u sirijskom konfliktu - vodeće brigade raskidaju s pro-zapadnom koalicijom SNC i prelaze u islamistički front), to je zapravo bio pravi kraj FSA, ovo Idrisovo bježanje sve do Dohe možda sada napokon bude i njihov medijski kraj.

Izvor: advance