Političari i ekonomisti indoktrinirani zapadnom manipulativnom ideologijom imaju samo jednu riječ u ustima: natjecanje! Trebamo veću konkurenciju na financijskim tržištima kako bismo snizili cijenu kredita, trebamo veću konkurenciju među dobavljačima energije kako bismo snizili cijenu električne energije. Veću laž još nismio čuli, niti smo je svjedočili. Realnost pobija sve manipulativne zapadne ekonomske doktrine. Cijena struje nikada nije bila veća, iako se cijena proizvodnje nije mijenjala.

Liberalni scenarij nije se promijenio od deregulacije trgovine žitom prije skoro 200 godina. Liberalizacijom se stvara nered, tržište tone, a onda država mora intervenirati i spasiti ljude od utapanja. Naravno, novcem koji će iznova biti izvučen napaćenom narodu. To je ono što se danas događa na tržištu električne energije.

Priče o Ukrajini i Rusiji kao uzroku energetskog problema današnjice ne piju previše vode. Možda malo, kroz cijenu plina, ali ne previše. Problem je kompleksniji i perfidno skriven.

No, sve to ne bi imalo toliki “uspjeh” bez liberalizacije europskog tržišta električne energije, počevši od direktive iz 1996. kojom je nametnuto načelo cijene uz granični trošak. Osim ako nije samodostatna, svaka europska država uvozi električnu energiju koja joj je potrebna, a cijenu određuje posljednja centrala za proizvodnju električne energije.

Odvojiti proizvođača od prodavača

Europska komisija ima samo jedan cilj. U svakoj nacionalnoj državi rastrgati nacionalne proizvođače energije, tako što će im putem privatizacije oduzeti mogućnost distribucije i prodaje. Cilj je odvojiti proizvođača od prodavača. Cijeli liberalni koncept predvodi Amerikom opijena i ucijenjena Njemačka, koja sada trpi najviše. Umjesto da napravi korak nazad i ispravi grešku, ova vrlo jaka zemlja, kao i 1939. godine, kroči prema povijesnom ponoru.

Kako se definira cijena?

Primjer – Na zajedničkom europskom energetskom tržištu, novi šverceri koji ništa ne proizvode, počinju kupnjom energije od onih koji proizvode po 38 eura po megavat satu. Zatim, dokle god ima ponude, od nešto skupljeg dobavljača, pa sve do najskupljeg dok se zahtjev ne zadovolji, cijena se diže. A upravo je zadnja cijena obvezuje sve jer ona omogućava da zadnji dobavljač bude profitabilan. Budući da najskuplji dobavljači električne energije proizvode koristeći plin i obnovljive izvore energije, eksplozija cijena plina i investicija u vjetro i solarne elektrane prenosi se i na cijene električne energije. Obični ljudi pune džepove organizatorima Zelene agende i švercerima električne energije.

Navodnim tržišnim natjecanjem, električna energija može samo poskupiti, a nikako pojeftiniti, a države potpisnice ovog kriminalnog ugovora na razini EU, teroriziraju svoje građane. Potpisom ugovora ne smiju prodavati jeftiniju struju, iako su neke gotovo energetski samodostatne, a proizvodnja električne energije po kWh je daleko jeftinija od one po kojoj se ona prodaje završnom kupcu.

Španjolska i Portugal su već izašli iz ovog ugovora, jer se na teritoriju ovih zemalja nastoji razviti industrijska proizvodnja. Višestrukim povećanjem cijena električne energije, ubija se izvoz jedne zemlje.

Perfidna reakcija EU

Suočena sa svime, Europska komisija je 7. rujna poduzela prve navodno pozitivne korake. Ustvari, katastrofalna liberalizacija se nastavlja. Šalju se poruke “trošite manje”, što u konačnici znači “cijene će ostati kakve jesu, ali vi smanjite potrošnju i živite u iluziji da ništa nije poskupjelo“.

Druga poruka treba osvijestiti investitore u BiH i glasi “ograničite profite proizvođača obnovljive energije jer s niskim troškovima proizvodnje oni zarađuju bogatstva po trenutnim tržišnim cijenama”. U prijevodu, bit će im nametnut profitni prag iznad kojega će biti oporezovani – čak i ako je riječ “porez” zabranjena!

Isto vrijedi  i za proizvođače nafte i plina. Od njih se traži “doprinos solidarnosti” što donosi novi prikriveni porez. To će također poskupiti cijenu prijevoza robe i uništiti konkurentnosti. Ni naše balkanske zemlje koje su skoro energetski samodostatne, neće biti pošteđene. Već su svi zakoni doneseni ili su u završnoj fazi o pristupu energetsko tržištu. Korumpirani političari, ne smiju se oduprijeti, jer će ih strani faktor putem medijskih afera o orasima iz džepa preko noći maknuti.

Struja nije roba kao svaka druga. To je opće dobro koje proizlazi iz regulirane javne usluge koja se ne može prepustiti samo zakonima tržišta

Konačno, države će morati osigurati likvidnost tržišta! Električnu energiju možete kupovati ili prodavati na promptnom tržištu, dan prije za sljedeći dan ili u budućnosti, u razdoblju od nekoliko mjeseci ili dvije do tri godine. Ali zaštita od fluktuacija cijena unaprijed je skuplja kada cijene rastu. Gotovinu morate predati – klirinškim kućama – s kojima ste potpisali ugovor i koje jamče transakcije. Taj novac obično dolazi iz bankovne kreditne linije koja također povećava cijenu energije. Mnogi zbog energetske krize ostaju bez jamstva i novaca, tako da će propasti i mjesto prepustiti najvećim manipulatorima tj. mega švercerima.

Banke su dakle te koje će zaraditi novac da spase energetske tvrtke, a usput će mrvice dati državama tj. političarima i njihovim prikrivenim tvrtkama. Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska, Danska, Finska već su to učinile na ovim vrlo netransparentnim tržištima. Nitko ne zna koja je banka i koliko posudila. Štoviše, samo jedna trećina tržišta ide preko klirinških kuća, druge dvije trećine transakcija su bez garancije. Sve je identično kao i 2008. godine.

Da rezimiramo

Globalni manipulator je odvojio proizvođače električne i druge energije od trgovaca tj. švercera koji ništa u životu nisu napravili, osim trgovine tuđeg rada i znoja.

Cilj je prodaju energenata prepustiti tržištu, bez obzira na posljedice po kućanstva. Manipulacija je bila vrlo perfidna. Pravo su nam nametnuli vjetroelektrane koje smo financirali preko većih cijena energije koje su plaćala kućanstva.

Zapadna industrija je trljala ruke, jer su unaprijed imali programiranu zaradu koja se jamčila raznim zakonima o otkupu ove energije u BiH i Hrvatskoj. Razne financijske institucije nisu uzimale nikakav rizik. Masovno su kreditirale svaku vjetroelektranu jer je otkup po povlaštenoj cijeni bio jamčen 12 godina. Slično je i u drugim zemljama Balkana.

Ni to im nije dovoljno. Sada planiraju uništiti sve naše termoelektrane na ugljen koji su temelj našeg energetskog suvereniteta i koje proizvode vrlo jeftinu energiju.

Cijene električne energije zbog gore navedene manipulacije se povećavaju i do 10 puta. Pratite mainstream medije i domaće političare kako govore o poskupljenju energije. Čim ih čujete, znajte da su posjećivali strana veleposlanstva gdje su dobili direktive kako uništiti domaći energetski sektor i nametnuti “slobodno” tržište koje će u konačnici biti “dobro” za sve. Perfidno zar ne?

logično