Krajem veljače objavio sam kolumnu – apel Ovdje je radionica kreativnog pisanja, ovdje objavi svoj tekst, parafrazu poznate izreke Hic Rhodus, hic salta! (Ovdje je Rodos, ovdje skoči!) Značenje: Pokaži ovdje (na licu mjesta) što znaš i umiješ. Ironično, ali moja ironija je upalila. Javilo se troje polaznika radionice kreativnog pisanja, s molbom da zasada ne potpisuju svoje radove svojim punim imenom i prezimenom. Pristao sam, s obzirom da su na sbperiskopu još ranijepisali kolumnisti sa sličnim zahijevima, pod psudonimima, i vrlo poznati Brođani.

Nakon što sam na slavljeničkom sbplusu pročitao tekst šereta Jerka Zovaka Od manjinaša do milijunaša, prvi javni nastup kreativaca mogao je započeti. Iz njihovih radova, između 45 i 60 redaka, koje su napisali uredno i brzo, izdvojio sam ključne teze.

Komentator 1

Kome krivo kome pravo, sbplus postigao je zavidne rezultate, financijske i u smislu društvene koristi. Po uzoru na puno veće hrvatske portale, sbplus uspijeva zainteresirati publiku praćenjem aktualnosti, ali i ubacivanjem kolumni.

***

Ono što je Zovakovo izvješće opteretilo neobjektivnošću i psihološkim defektima, njegovo je obecavanje na ljude koji su ga tužili i osudili na hrvatskim sudovima. Očito je da se često radi o krivosuđu, ali zar on misli da je publika sbplusa maloumna i da ne zna za njegove prijepore sa zakonom? Ma koliko se trudio, uzor mladim novinarima neće biti, osim kao pisac, jer je zanatski solidan.

Komentator 2

 O Zovaku govori više ono što je izostavio, nego što je uvrstio. Izostavio je solidarnost medija. On dobiva prilično veliki novac od Grada Slavonskog Broda (gradonačelnika Duspare). Dobio je čitav stan koji je preuredio u uredske prostorije portala, dobiva insajderske informacije, koje, često novac znače. Zato  mu nije do zajedničke snage medija. Naime, tada bi i oni dobili dio gradskog kolača za medije. Umjesto da potakne Dusparu na takve poteze, on o tome sebično šuti kao zaliven.


***

Zovak i Duspara povezani su po liniji interesa. U slučaju potrebe Zovak će podmetnuti svoja medijska leđa za svog druga gradonečelnika.

Komentator 3

Zovakov trijumfalizam zasnovan na argumentima, ali i zluradosti, pomalo je netaktičan. Što mu znači ovaj dio: „Međutim, postati vidljiv je jedno, a biti društveno koristan i/ili drugima potreban nešto je sasvim drugo. Puno ih je koji su „mnogo htjeli, mnogo započeli", al' se nisu maknuli dalje od plagiranja i/ili kopiranja tuđih djela. Unatoč visokom mišljenju o samima sebi. Ili upravo zbog toga.“ Tko to i koga plagira? Tko to kopira? Nisam sigurna da se ne radi o netrpeljivosti i podmetanju. Takvi stavovi govore o njegovom karakteru.

***

Najviše me zasmijao termin vježbenica koji upotrebljava za novinarku. Neprimjeren je i netočan, jer djevojka objavljuje, jer novinarka je prošla superviziju, dakle, nije vježbenica.

___________________________

Pristojno i uviđavno, zar ne? Ja bih to, za razliku odmladih kreativaca, oštrije, nemilosrdnije. A možda i dođem u prigodu, ako Zovak odgovori kreativcima i meni, njihovom mentoru.