Znatni razvoj događaja u posljednjim satima u Siriji - nakon potpunog preuzimanja kontrole nad Qusayrom i okolicom, sirijska vojska pokrenula je jutros operaciju u Aleppu pod nazivom "Sjeverna Oluja".

16:45
Na internetskim mrežama počele su se pojavljivati prve fotografije vojnih akcija u okolici Aleppa. Kolekciju najnovijih fotografija možete pregledati ovdje (OPREZ: eksplicitan sadržaj).

14:00
Prema pojedinim izvorima, sirijska vojska će se tijekom dana očitati o detaljima operacije "Sjeverna Oluja" u službenoj izjavi.

13:30
Prema posljednjim informacijama vojska je zatvorila glavne prilaze gradu te se priprema napad na pobunjenička uporišta u prigradskim naseljima Hayyan, Khirbet Andan, Tell Rifaat i A’zaz. Podsjetimo, ovo je ista taktika kojom je u 16 dana preuzeta kontrola nad Qusayrom - vojska je prvo krenula u obračun s militantima u okolnim naseljima te je tek po njihovom zauzimanju pokrenut ulazak u sam grad.

Aleppo na kartiGotovo neprekinuti niz pobjeda sirijske vojske traje već tjednima i jasno je kako su pobunjeničke snage poprilično demoralizirane u ovom trenutku, naročito i zbog činjenice da su njihovi vodeći ljudi prije 20-ak dana isticali kako će Qusayr biti "odlučujuća bitka za Siriju".

Podsjetimo, Bitka za Aleppo počela je sredinom 7-og mjeseca prošle godine. Žestoki sukobi traju već gotovo godinu dana, no u posljednje vrijeme linija se poprilično stabilizirala - pobunjeničke snage kontroliraju veći dio grada na istoku, dok je sirijska vojska u kontroli zapadnih gradskih četvrti.

Pobunjeničke snage, među kojima je i znatan broj militanata koji su stigli iz pravca Turske (Aleppo se nalazi u blizini granice) kao i pripadnika Al-Nusra Fronta, izvele su napad na Aleppo prošle godine u trenutku kada je vojska bila najrazvučenija diljem zemlje, neposredno nakon neuspjele pobunjeničke ofenzive na Damask. Sada je situacija poprilično drugačija i vojska je u stanju pokrenuti znatno veće napade protiv pobunjeničkih položaja u samom gradu.

Za očekivati je kako će zapadne sile, koje sponzoriraju pobunjenike u Siriji, ponovno izvršiti znatan pritisak na vojsku. Podsjetimo, ovih dana su iz SAD-a "žestoko osudili napad sirijske vojske na Qusayr". Slične izjave sada će vjerojatno početi i pristizati i kada je riječ o predstojećem obračunu za Aleppo. Spomenimo pritom kako se tijekom pobunjeničke okupacije Aleppa desilo više terorističkih napada auto-bombama pri čemu je ubijen znatan broj civila - SAD i druge zapadne sile odbile su javno osuditi ove napade.Trg Saadallah Al-Jabiri nakon teorističkog napada auto-bombe u kojem je stradalo preko 30 civila. Aleppo, 3.10.2012. Ovaj, i druge slične napade, zapadne sile su odbile javno osuditi.Na prostoru Aleppa koji je došao pod kontrolu pobunjenika izvršen je progon Kršćana koji su se kasnije naoružali i stali na stranu sirijske vojske.

Iz libanonske TV postaje Al-Manar ističu, pozivajući se na izvore iz sirijske vojske, kako je vojska jutros pokrenula "veliku operaciju" pod nazivom "Sjeverna Oluja" s ciljem preuzimanja kontrole nad Aleppom od pobunjenika. Prema istom izvoru, vojska već napreduje na nekoliko lokacija u samom gradu.

Ističe se kako je sirijska vojska već u jutarnjim satima ostvarila znatne napretke u ovim mjestima: Kafar Hamra, Haryatan, Andan, Hayyan, Sheikh Maqsood Syria, Bustan Al-Basha, Bustan Al-Qasr, i Al-Ameriya.

Neslužbeni izvori prenose kako se radi o najvećoj vojnoj operaciji od početka sukoba u Siriji.

Ako bi sirijska vojska zaista uspjela preuzeti kontrolu nad Aleppom, slobodno se može reći kako bi se u tom slučaju počeo nazirati i kraj sirijskoj sukoba. Zauzimanje gotovo polovice Aleppa nedvojbeno je najveći uspjeh pobunjenika u Siriji. Gubitkom ovog uporišta pobunjenici bi bili na korak do potpunog poraza. To ne znači da se situacija u Siriji još uvijek ne može znatno preokrenuti - SAD, Francuska, Britanija, Izrael i druge sile još uvijek mogu krenuti u vojnu agresiju protiv Sirije, mada to u ovom trenutku izgleda sve manje moguće.

Aktualni nemiri u Turskoj igraju izuzetno važnu ulogu u kontekstu sirijskoj sukoba. Destabilizirana Erdoganova vlada nije u stanju vršiti pritisak na Siriju jer imaju dovoljno problema u zemlji. I militanti, koji redovno prelaze tursko-sirijsku granicu, zabrinuti su zbog stanja u Turskoj - već su se pojavili navodi kako je turska pogranična policija pucala prema njihovim skupinama koje su htjele iz Sirije pobjeći natrag u Tursku.

Do ovakvog sukoba u Siriji nikada ne bi ni došlo da nije Erdogan na vlasti u Turskoj. Njegova vlada napravila je sve da se ojačaju pobunjenici u Siriji - artiljerijom je gađan sirijski teritorij nakon zalutale granate koju su najvjerojatnije prema Turskoj ispalili sami pobunjenici, postavljeni su Patriot raketni sustavi uz granicu, otvoreni su kampovi za militante, a mnogi su trenirani i na prostoru američke vojne baze u Turskoj.

Ovo je možda ključni trenutak kada sirijska vojska ima određeni vremenski prostor djelovanja u kojem može ovaj sukob privesti kraju ili barem natjerati pobunjeničke snage na prihvaćanje mirovne konferencije. Kada je riječ o mirovnoj konferenciji koja bi se, prema riječima SAD-a i Rusije, trebala održati idućeg mjeseca, sirijska opozicija poručila je jučer iz Turske kako neće prisustvovati konferenciji ukoliko "ne dobiju još oružja". Ovi nerealni zahtjevi morali bi uskoro prestati jer se u suprotnome suočavaju sa situacijom u kojoj bi mogli doživjeti potpuni poraz.

Aleppo
Aleppo je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Smatra se da je kontinuirano naseljen još od 6 tisuća godina prije Nove ere. Arheološke iskopine na lokacijama Tell as-Sawda i Tell al-Ansari dokazuju kako je grad naseljen minimalno od 3. milenija prije Nove ere. U to vrijeme se i prvi puta spominje ime grada na pisanim pločicama iz tadašnje Mezopotamije. Ističe se kako je grad u to vrijeme bio važan ekonomski i vojni centar.

Aleppo je povijesno bio zadnja stanica tzv. "Puta svile" koji je spajao Mezopotamiju s centralnom Azijom. Otvaranjem Sueskog kanala 1869 njegova ekonomska uloga počinje slabiti. Za vrijeme Osmanskog carstva bio je treći najvažniji grad u carstvu, odmah iza Konstantinopola i Kaira. U vrijeme okupacija od strane Francuske 1920 je proglašena "Aleppo država" po nalogu Francuza. Francuski plan je bio razbiti Siriju na više manjih zasebnih državica kako bi lakše njome kontrolirali.

Nakon proglašenja nezavisne Sirije, Aleppo i dalje ostaje važan ekonomski centar, no političku ulogu preuzima Damask.
2006 međunarodna organizacija Islamska Organizacija za obrazovanje znanost i kulturu (ISESCO), sa sjedištem u Rabatu, Maroko, proglasila je Aleppo za "Glavni grad Islamske kulture".

S preko 2 milijuna stanovnika, Aleppo je najveći sirijski grad. Oko 80% populacije su muslimani suniti, 12% čine kršćani. Znatan broj kršćana u Aleppu govori armenskim jezikom, većinom dolaze iz turskog grada Urfa. Ukupno se u gradu nalazi 45 kršćanskih crkava, katoličkih i pravoslavnih.

Posljednjih godina grad je znatno napredovao. Povijesne znamenitosti su mahom obnovljene i sve do izbijanja krize, baš kao i cijela Sirija, bilježio je sve veći broj gostovanja turista iz cijelog svijeta.

Aleppo, predratne fotografije:
Jedna od ulica u Aleppu, u sklopu gradske tržniceAleppo, međunarodni sportski stadionNoć iznad gradaUlica Shukri al-Quwatli u centru Starog gradaDžamija Tawhid s crkvom Sv. Juraja u pozadiniHotel Baron, otvoren od 1911Tvrđava iznad gradaAmfiteatar u sklopu antičke tvrđaveUgostiteljski objekti u podnožju stare tvrđavePogled na gradAleppo, južni dio grada

Izvor: Advance