U subotu povodom 8.ožujka od 9 sati na Gradskoj tržnici, Hrvatski laburisti će obilježiti Dan žena,te tom prilikom darivati cvijeće pripadnicama nježnijeg spola .

 

Žene u bespućima tržišta rada

Međunarodni dan žena za nas je prilika da ponovno upozorimo kako je hrvatsko radno zakonodavstvo - osim što je općenito nepravedno, izrabljujuće i štetno za radnike – dodatno diskriminirajuće za radnice.

Žene su posebno zapostavljene jer se uglavnom zapošljavaju na određeno vrijeme, što je postalo pravilo, a ne iznimka, dok žene s djecom ili starije žene poslodavci vide isključivo kao teret zbog odlaska na bolovanje. Unatoč postojanju izričitih antidiskriminacijskih odredbi u našem zakonodavstvu, diskriminatorna pitanja prilikom zapošljavanja rezervirana su isključivo za žene. Zakoni o ravnopravnosti spolova te o suzbijanju diskriminacije nisu osigurali veću zaposlenost ni suzbili diskriminaciju žena na tržištu rada.

Premda će se svi spremno složiti kako žena drži tri kuta svake kuće, u svijetu rada gotovo su u potpunosti ignorirane, o čemu zorno govore podaci kako su u upravama poduzeća žene zastupljene tek 17,28, dok je ogromna premoć na strani muškaraca, čak 82,72 posto. Žena u nadzornim odborima ima svega 18,92 posto, dok ih tek 11 posto na čelu tih tijela. Još više poražava podatak da je u samo devet posto hrvatskih tvrtki na čelnom mjesto upravnog odbora žena. Pritom, općenito na tržištu rada, žene su plaćene 11 posto manje za iste poslove koje obavljaju i muškarci.

Želimo upozoriti i da ravnopravnost, kako je shvaćaju trenutačno vladajući, nije u tome da poslodavci u jednakoj mjeri posjeduju i muškarce i žene. Ravnopravnost se gradi na istim mogućnostima, na istim startnim pozicijama i jednakom vrednovanju posla.

I Europska unija se, među ostalim, zalaže za učinkovitije provođenje postojećih zakona te promovira ravnopravnost plaća kao dio društvene odgovornosti poslodavaca. Nasuprot tomu, hrvatska Vlada kroji Zakon o radu prema patrijarhalnoj paradigmi, koji će kao jedinu perspektivu ženama u ovoj zemlji nuditi ostanak doma i brigu o obitelji, jer 'važnije je da  suprug radi'. One sretnice koje ipak rade, i dalje će raditi u potplaćenim zanimanjima, pristajati na lošije radne uvjete koje nosi fleksibilizacija i prekarizacija rada, za još manju plaću, zbog straha od gubitka posla i 'rezervne armije rada' koja stoji u redu za posao i koja je uvijek spremna raditi za manje.

Drage žene, majke, sestre, bake, supruge, kćeri, prijateljice, kolegice, pozivamo vas u zajedničku borbu za bolji položaj žena u Hrvatskoj! Poduprite nas u zahtjevima za bolja rješenja u novom Zakonu o radu kako bismo unaprijedili položaj žena na tržištu rada.

Mi na vas mislimo cijelu godinu, danas samo malo više!

Hrvatski laburisti – Stranka rada