Premijer je svjestan što bi značilo da HDZ dobije biljeg stranke od koje bježi najvažnija nacionalna manjina. To bi svakako dovelo u pitanje uvjerljivost Plenkovićeve teze da je, kada su u pitanju međunacionalni odnosi, u Hrvatskoj sve u redu.
Dok su veteranske udruge prije nekoliko dana optužile čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da destabilizira Hrvatsku, zahtijevajući da ga nadležne državne institucije »istraže, procesuiraju i adekvatno kazne« zbog »povrede ugleda Hrvatske« i »govora mržnje«, u čemu ih je, znakovito, podržao ministar branitelja Tomo Medved, i HVIDR-a je jučer od premijera Plenkovića zatražila da raskine koaliciju sa SDSS-om.

Argumentacija HVIDR-e, Zajednice županijskih zajednica i udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, kojoj je na čelu HDZ-ovac Josip Đakić, svodi se na tezu da je Pupovac svojim istupima, u kojima je ustvrdio da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti jer se u njoj promovira nesnošljivost i rehabilitira ustaštvo, u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke stranke i braniteljske udruge, povezujući pritom Hrvatsku i NDH, »prešao svaku mjeru«.

I HVIDR-a zato traži utvrđivanje Pupovčeve kaznene odgovornosti, a od Pupovca zahtijeva »žurnu javnu ispriku«. Ako Pupovac to ne učini, HVIDR-a od Plenkovića zbog »sramotnih i protuustavnih« izjava traži raskid koalicije sa SDSS-om.

Ovaj potez HVIDR-e važan je zbog nekoliko razloga. Kao prvo, on je znak da se pritisak na Plenkovića povećava, i to unutar HDZ-a, s obzirom na to da je HVIDR-a parapolitička organizacija koja samo formalno nije dio HDZ-a, ali je u stvarnosti itekako dio HDZ-ovih struktura.

Zato ovaj zahtjev valja shvatiti kao zahtjev dijela HDZ-a, i to onog dijela koji nije pod Plenkovićevom kontrolom i koji mu se i dosad otvoreno suprotstavljao. Osim toga, Đakić je u jako dobrim odnosima s Tolušićem, kojeg je Plenković nedavno izbacio iz Vlade, a sada, što nije slučajno, koristi situaciju s Pupovcem za stvaranje dodatnog pritiska na Plenkovića.

Kada je riječ o koaliciji s Pupovcem, Plenković je pred teškim izborom. S jedne strane, raskid koalicije sa SDSS-om Plenkoviću bi kratkoročno olakšao situaciju, osobito nekoliko mjeseci uoči predsjedničkih izbora.

HDZ-u je najlakše voditi nacionalističku kampanju, kada tobože kao najhrvatskija stranka Hrvatsku brani od Srba. Svaki pravi Hrvat mora biti protiv Srba, s obzirom na to da se hrvatski nacionalizam isključivo manifestira kao antisrpski. Time bi se i Plenković, za kojeg se ne može reći da je bio hrvatski nacionalist, pred hadezeovcima napokon legitimirao kao pravi Hrvat. Zato bi Pupovčev odlazak kratkoročno mogao pomoći Plenkoviću.

Pa ipak, premijer neće tek tako izaći iz koalicije s Pupovcem. Vijest da stranka koja predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj više ne može surađivati s hrvatskom vlašću sigurno ne bi bila dobra za Plenkovića, bez obzira na to što odlazak troje zastupnika srpske manjine sigurno ne bi ugrozio opstanak vladajuće koalicije.

Ta bi odluka sigurno izazvala pozornost izvan Hrvatske, što bi u kombinaciji s najavom Pupovca da će o situaciji u Hrvatskoj alarmirati međunarodne institucije moglo narušiti ne samo ugled Hrvatske, nego i Plenkovićev imidž, i to u osjetljivom trenutku, uoči preuzimanja predsjedanja Europskom unijom. Izbacivanje Pupovca, a ne Pupovčeve izjave, narušile bi ugled Hrvatske.

A to Plenković nipošto ne želi. Premijer je svjestan što bi značilo da HDZ dobije biljeg stranke od koje bježi najvažnija nacionalna manjina. To bi svakako dovelo u pitanje uvjerljivost Plenkovićeve teze da je, kada su u pitanju međunacionalni odnosi, u Hrvatskoj sve u redu.

Kada je pak riječ o samom Pupovcu, jasno je da je on na rubu odluke o napuštanju koalicije. Takva odluka sigurno ne bi odmogla Pupovčevom položaju među srpskim biračima. On bi se time i definitivno potvrdio kao ekskluzivni zaštitnik srpske manjine, a pritom bi razriješio i ključni paradoks u kojem se našao, s obzirom na to da je kao član koalicije morao podržavati vladu koju istodobno i napada.

Zato će Pupovac lakše napustiti koaliciju nego što će ga Plenković iz nje potjerati.

novilist