Slanje novog oružja Ukrajini (popularna točka razgovora među američkim i britanskim političarima) je glupa i prazna gesta. Zašto? Ne postoji organizirana, netaknuta ukrajinska vojna snaga sposobna primiti i koristiti ovo oružje. Želite dokaze? Želim vas ponovno podsjetiti na izvješća koja su prije dva tjedna ispunila zapadne medije bez daha o "zastojima" ruskih tenkova i kamionskih kolona sjeverno od Kijeva. Neki mediji su tvrdili da je kolona duga 40 milja, dok su drugi izvijestili da je duga 40 kilometara (za one koji žele računati, 40 kilometara je 24 milje).

To je velika debela meta koju bi funkcionalna, kompetentna vojna snaga uništila. Ali ta je kolona stajala na mjestu najmanje tjedan dana. Moj prijatelj iz zračnih snaga koji je 1970. godine letio na misije protiv sjeverno-vijetnamskih kolona vozila opisao je kako je prvo udario u glavno vozilo, zatim u prateće vozilo, a zatim uništio sve između. To nismo vidjeli u Ukrajini. Na rusku kolonu nije bilo značajnijih razaranja iz zraka. A gdje su bile ukrajinske krstareće rakete. Trebali su biti lansirani (da su postojali) i mogli su prouzročiti ogromnu štetu. To se nije dogodilo. Također nije bilo ukrajinskog topničkog baraža na navodno "zaustavljenu" kolonu.

A gdje je bilo ukrajinsko pješaštvo? Ukrajinski vojnici dobili su tisuće protutenkovskih oružja (npr. Javeline odnosno tzv. "Koplja" i NLAW). NLAW ima učinkovit domet od 800 do 1000 metara. Evo slike:

Koliko bi bilo teško imati nekoliko bataljuna ukrajinskih vojnika raspoređenih uzduž kolone od 40 milja, kako bi pucali iz NLAW-a na ruske glinene golubove? Ipak, to se nije dogodilo. Zašto?

Objašnjenje dolazi iz brifinga u petak načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, general-pukovnika Sergeja Rudskoga (general pukovnik je ekvivalentan najmanje generalu s tri zvjezdice u američkoj vojsci):

  • Trenutno su ukrajinske zračne snage i sustav protuzračne obrane gotovo uništeni. Pomorske snage zemlje prestale su postojati.

  • Poraženo je šesnaest glavnih vojnih uzletišta s kojih su izvedeni borbeni naleti zrakoplovstva AFU. Uništeno je 39 skladišnih baza i arsenala u kojima se nalazilo do 70 % svih zaliha vojne opreme, materijala i goriva, kao i više od milijun 54 tisuće tona streljiva.

  • Sve 24 formacije Kopnene vojske, koje su postojale prije početka operacije, pretrpjele su značajne gubitke. Ukrajina nema više organiziranih rezervi.

  • Gubici se nadoknađuju na teret mobiliziranih osoba i osoblja snaga teritorijalne obrane koje nemaju potrebnu obuku, što povećava rizik od velikih gubitaka.

  • U trenutku početka specijalne vojne operacije, Oružane snage Ukrajine, sa Nacionalnom gardom, brojale su 260 tisuća 200 vojnika. Tijekom mjeseca neprijateljstava, njihovi gubici iznosili su oko 30 tisuća ljudi, uključujući više od 14 tisuća, nepovratnih gubitaka i oko 16 tisuća, sanitarnih.

  • Od 2416 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila koja su bila u borbi 24. veljače, uništeno je 1587 jedinica; 636 jedinica od 1.509 poljskih topova i minobacača; 163 od 535 MLRS; 112 od 152 zrakoplova, 75 od 149 helikoptera; 36 bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 - 35;

  • 180 od 148 sustava protuzračne obrane S-300 i Buk M1; 300 od 117 radara za razne namjene.


Razaranja koja je Ukrajincima nanijela Rusija je golema. Da Ukrajina još uvijek ima održive zračne snage, izazivale bi ruske borbene zrakoplove i izvodile zračne napade na ruske položaje. Nisam vidio izvještaje u zapadnim medijima o takvim akcijama.

U gradovima, kao što je Mariupol, koji su pod opsadom ruskih snaga, nije bilo vidljivih pokušaja pružanja zračne potpore, topničke vatre ili pojačanja. Bataljun AZOV koji je ostao u sve manjem perimetru u Mariupolju nema izlaza i ponestaje municije i hrane. Nijedan vojnik na svijetu ne preživi dugo bez streljiva i hrane.
Komentar: Andrej pojašnjava: Želim ponoviti, Azov NIJE bataljun - on se samo tako zove. U stvarnosti je to bila nacistička formacija koja je brojala više tisuća (više kao pojačana brigada u vojnom smislu) i služila je kao jezgra mariupoljske skupine od 20 000 ljudi, koja je također uključivala formacije VSU. Azovski "komesari" služili su kao sredstvo odvraćanja u mnogim jedinicama VSU-a, pazeći da se ne žele predati. Pa, evo baze i vojarne Azova koje su zauzele ruske snage:

Postoje dokazi da se sve veći broj ukrajinskih vojnika u drugim dijelovima bojišta predaje (skidam šešir Andreju Martjanovu. Ako Andrej za vas nije poznat, morate se upoznati s njime).

Iluzijsko priželjkivanje Zapada jučer je izašlo na vidjelo. Sky News objavio je ovaj članak, rat u Ukrajini: čini se da Rusija smanjuje invazijske ambicije, ali Velika Britanija upozorava da će se bombardiranje gradova nastaviti. Evo kako je Sky News izvijestio o gore citiranom brifingu generala Rudskoga:
"Rusko ministarstvo obrane tvrdi da će se sada usredotočiti na "oslobođenje" regije Donbas.

"Glavni ciljevi prve faze operacije općenito su ostvareni", rekao je Sergej Rudskoi, načelnik Glavne operativne uprave ruskog Glavnog stožera.

"Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine znatno je smanjen, što nam omogućuje da naše temeljne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja, oslobađanje Donbasa."

Rusija je ranije ukazivala na daleko veće ambicije, ali jak otpor ukrajinskih snaga, logistički problemi i niski moral, kako se navodi, mogli su uzeti svoj danak."

Evo što je Rudskoj zapravo rekao:
"Početkom specijalne vojne operacije tijekom prva dva dana osvojena je zračna prevlast.

Napadne akcije Oružanih snaga Ruske Federacije provode se u različitim smjerovima.

Kao rezultat toga, ruske trupe blokirale su Kijev, Harkov, Černigov, Sumi i Nikolajev. Herson i veći dio regije Zaporožje su pod potpunom kontrolom.

Javnost i pojedini stručnjaci pitaju se što radimo na području blokiranih ukrajinskih gradova.

Te se radnje provode s ciljem nanošenja takve štete vojnoj infrastrukturi, opremi, osoblju Oružanih snaga Ukrajine, čiji rezultati omogućuju ne samo da će oslabiti njihove snage i ne pružiti im priliku za jačanje svojih snaga kod Donbasa, ali im to također neće dopustiti dok ruska vojska u potpunosti ne oslobodi teritorij DPR-a i LPR-a.

U početku nismo planirali jurišati na njih kako bismo spriječili uništavanje i minimizirali gubitke među ljudstvom i civilima.

I premda ne isključujemo takvu mogućnost, međutim, kako pojedine skupine izvršavaju svoje zadatke, a oni se uspješno rješavaju, naše snage i sredstva će se koncentrirati na glavno: potpuno oslobađanje Donbasa."

Rudskoj je također uputio vrlo oštro upozorenje NATO-u:
"Pomno pratimo izjave vojnih i političkih vrhova pojedinih zemalja o njihovoj namjeri za isporuku zrakoplova i sustava protuzračne obrane Ukrajini. U slučaju ostvarivanja toga, reagirat ćemo.

Čujemo i uvjeravanja čelnika NATO-a o nemiješanju u sukob. Istodobno, neke države članice Sjevernoatlantskog saveza predlažu zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine. Skrećem vam pozornost na činjenicu da će Oružane snage Ruske Federacije odmah reagirati na takve pokušaje.

Kako bi spriječili obnovu naoružanja i vojne opreme AFU-a koji su zadobili borbena oštećenja, ruske oružane snage onesposobljavaju poduzeća za popravke, arsenale, skladišne baze, logistička skladišta s visoko-preciznim oružjem.

Trenutno je 30 ključnih poduzeća vojno-industrijskog kompleksa pogođeno krstarećim raketama X-101, Kalibr, Iskander i zrakoplovni kompleks Kinzhal, koji su izvršili popravke 68 % naoružanja i opreme onesposobljenih tijekom borbenih djelovanja.

Ovo ne zvuči kao išibani ruski general, koji liže rane. Brifing je sažet, činjeničan i poučan. Današnje akcije u zapadnoj Ukrajini, raketni napad na skladište goriva u Lavovu i raketni napadi na vojnu zračnu luku u Lucku, pojačavaju brifing generala Rudskoja da će Rusija nastaviti demilitarizirati Ukrajinu, dok pokušava ograničiti civilne žrtve. Vjerujem mu na riječ.

sott