Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, istaknuo je u razgovoru za medije kako Rusija "uopće ne sumnja da iza masovnih prosvjeda u Ukrajini stoje provokatori koji su već dugo vremena imali pripremljen ovaj scenarij". Ovo je jedna od najžešćih kritika pro-EU opozicije iz Moskve do sada.

Lavrov ističe kako je magnituda aktualnih prosvjeda "nerazumljiva". "Takva reakcija bi bila razumljiva i očekivana da je, primjerice, ukrajinska vlada objavila rat nekoj mirnoj stranoj državi protiv volje naroda. No, ovdje se radi samo o odgodi pristupanja EU trgovinskom paktu", rekao je Lavrov te naglasio kako "nema sumnje da iza svega stoje provokatori".

Stao je u obranu prava ukrajinskih vlasti da donose odluke o nacionalnoj politici te kritizirao uplitanje zapadnih dužnosnika koji su se svrstali na stranu prosvjednika koji traže odlazak vlade i predsjednika.

"Iznenađeni smo gotovo histeričnom reakcijom Zapada na suverenu odluku ukrajinskih legitimnih vlasti. Što je Janukovičeva vlada učinila? Da li se povukla iz pakta o neproliferaciji? Da li su objavili da će proizvesti nuklearnu bombu? Naručili su nečije ubojstvo?", čudi se Lavrov te ističe: "Zamislite da ja dođem u Njemačku podržavati jačanje euroskeptičnih stranaka sa sloganima poput 'Njemačka treba izaći iz EU-a'"."I tako ja šećem među prosvjednicima koji podržavaju ovu stranku i pozivam Njemačku da promjeni svoje stajalište prema EU-u i da izađe iz EU. Kako bi to doživjeli? Siguran sam da bi Europski Parlament, Parlamentarna Skupština NATO pakta, Vijeće Europe i OSCE, svi redom usvojili rezolucije u kojima se ističe moje strašno ponašanje i kako se Rusi upliću u unutarnja pitanja Njemačke", istaknuo je Lavrov te naglasio kako se upravo ovo danas dešava u Ukrajini kada najviši predstavnici Europske Unije dolaze davati potporu opoziciji.

"Čini mi se kao da su oni već unaprijed donijeli odluku za Ukrajince i sada bi je svi morali poštivati... Ovo je zaista depresivno", rekao je te istaknuo kako motivi EU-a nemaju u vidu interes ukrajinskog naroda. "Naši euroopski partneri su prije svega zabrinuti oko toga da bi mogli izgubiti ovaj jeftin, da ne kažem besplatan, dodatak svojim profitima u vrijeme krize", tvrdi Lavrov.

"Za razliku od Europe, Rusija zahtjeva da ukrajinski narod s vladom sam riješi ovaj konflikt", rekao je.

U podužem televizijskom intervjuu, ruski MVP se osvrnuo na niz drugih tema te je također optužio EU za odugovlačenje s implementacijom dogovora koji je postignut s Iranom prošlog mjeseca u Ženevi. Dotaknuo se i odnosa sa SAD-om po pitanju Snowdena te je istaknuo kako se ne može isključiti ideja da neki američki dužnosnici žele naštetiti Rusiji zbog toga što je Moskva dala azil Edwardu Snowdenu. "Amerikanci su si sami krivi za ovu situaciju jer su Snowdenu poništili pasoš, zbog čega je zapeo u Rusiji", rekao je Lavrov

Izvor: advance

.